Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Detta dokument innehåller information kring teknisk anslutning för kommuner och regioner som vill tillhandahålla sitt utbud via Katalogtjänst HSA.

Under framtagande

Organisationen behöver först och främst avgöra om utbudet ska administreras i nationella HSA eller i en lokal katalog som synkas till nationella HSA. Rekommendationen är att om lokal katalog används så ska även utbudsinformationen administreras där.

Administration i nationella HSA

För administration i nationella HSA används HSA admin. Om organisationen sedan tidigare inte administrerar någon information i nationella HSA och och/eller inte är brukare av HSA admin behöver HSA-förvaltningen kontaktas för att få tillgång till verktyget och tilldela behörighet för administratörer.

Administration i lokal katalog

Om den lokala katalogen följer HSA-schemat och implementerar aktuell version finns där redan stöd för att registrera utbudsinformation. Om inte kan anpassningar behöva göras. Om administration utförs i verktyget CDA (levererat av Cybercom) så är detta verktyg förberett för administration av utbud, men organsiationen kan behöva kontakta leverantören för att få tillgång till funktionaliteten för administration av utbud (tillhandahålls utan kostnad). Om ett annat administrationsverktyg används ansvarar organisationen själv för att se till att detta kan användas för att administrera utbudsinformation.

Kontrollerat tillgängliggörande

Den utbudsinformation som finns i nationella HSA blir direkt tillgänglig via utbudstjänsten, utan någon form av aktivering av en ny utbudsansvarig organisation. Konsumenter som använder producentindexet (GetOfferingCatalogues) och sedan filtrerar anrop till GetCareServiceOfferings på de utbudsansvariga organisationer som erhållits kommer inte att hitta det nya utbudet förrän registrering i producentindexet är utfört, men det går inte att förutsätta att alla konsumenter kommer att använda detta anropsmönster. För att undvika att konsumenter hittar och börjar använda vårdtjänster i förtid kan någon av följande mekanismer användas.

Dölj objekt

Objekt kan markeras som dolda i HSA. Detta är generell funktionalitet, inte specifik för utbudstjänsten. Dolda objekt kommer inte att levereras via utbudstjänsten.

Status och giltighetsperiod

Vårdtjänstens attribut för status och giltighetsperiod kan användas för att förhindra att en konsument använder vårdtjänsten. Status kan initialt sätts till “INACTIVE“ för att sedan uppdateras till “ACTIVE“ när regionen önskar lansera utbudet. Även gitlighetsperiod kan fylla en liknande funktion, men med den fördelen att vårdtjänsten automatiskt blir tillgänglig när giltighetsperioden påbörjas (förutsatt att status = “ACTIVE”).

Observera att dessa vårdtjänster levereras oavsett status och giltighetsperiod, och det är upp till konsumenten att filtrera bort de vårdtjänster som för tillfället inte är giltiga.

Hantering av tredjepartsenheter

Med tredjepartsenheter avses enheter tillhörande tredje part, som registreras i en utbudsansvarig organisations katalog. Detta handlar ofta om privata vårdgivare som utför vård för en regions räkning, och därför behöver registreras i regionens lokala katalog. Om den privata vårdgivaren har en egen gren i HSA där den registrerar sina vårdenheter (vilket ska ses som enhetens originaldefinition) kommer enheten som skapas i den regionala katalogen att utgöra en dubblett, med eget HSA-id. Det är denna dubblett som normalt kommer att figurera i utbudstjänsten när regioner presenterar sitt utbud.

När en enhet konfigureras som logisk adressat för ett tjänstekontrakt ska endast originaldefinitionens HSA-id användas. För att möjliggöra användning av en enhets hsa-id för att hitta vilka tjänstekontrakt enheten stödjer måste man ha originaldefinitionens HSA-id. I samband med införandet av utbudstjänsten har därför HSA-schemat för enheter kompletterats med attributet “OriginalUnitId“. Detta måste anges för samtliga enheter vars originaldefinition finns i en annan HSA-gren, annars kommer det t.ex. inte vara möjligt att skicka e-remisser till utförande enhet som hittats via utbudstjänsten.

Nedanstående bild illustrerar hanteringen.

...

Organisation B är här en privat utförare (t.ex. Capio) med egen gren i HSA, och en lokal katalog i vilken man administrerar sina uppgifter. I exemplet har man en enhet med namnet “Vårdcentralen Giraffen” och HSA-id “123“. Enheten är registrerad som logisk adressat för ett eller flera tjänstekontrakt i TAK.

Org B utför vård på uppdrag av en region, org A i bilden. Enheten behöver då vara tillgänglig i org A:s lokala katalog, varför man registerar denna “tredjepartsenhet“. Registreringen är manuell och uppgifterna på enheten kan avvika. Enheten kommer ovillkorligen att få ett nytt HSA-id, med det prefix som används hos org A. Genom att Original unit ID anges får man dock en referens till original-enheten.

När konsumenten läser utbudsinformation för org A hittas önskad vårdtjänst hos Vårdcentralen Giraffen, med HSA-id 321. Men då original unit id är angivet vet konsumenten att det är detta som ska användas för att hitta information om vilka tjänstekontrakt enheten stödjer.

Om en regions katalog inte är i synk med 3:e parts katalog, t.ex. pga omorganisation, kan ett städarbete krävas.