Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Innehållsförteckning
maxLevel21

Inkorgsfunktionen i 1177 Vårdguidens e-tjänster gör det möjligt för externa system som t.ex. kvalitetsregister, journalsystem och andra verksamhetssystem att skicka meddelanden till invånare med konto i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Inkorgsfunktionen är baserad på tjänstekontrakten IsActiveUser och AddMessageToPatientPortalInbox i tjänstedomänen Patientportal.

...




Teknisk dokumentation

Inkorgsfunktionen är baserad på tjänstekontrakten i tjänstedomänen Patientportal. 1177 Vårdguidens e-tjänster är anslutet till Nationella tjänsteplattformen som producent av dessa tjänstekontrakt.

TjänstekontraktSyfte
IsActiveUser

Används för att kontrollera om en invånare är användare av den nationella patientportalen 1177 Vårdguidens e-tjänster. Returnerar även aktiv användares inställningar för avisering.

AddMessageToPatientPortalInbox

Används för att adressera meddelanden till en invånare genom den nationella patientportalen 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Meddelanden som skickas genom AddMessageToPatientPortalInbox kan formateras inom vissa givna ramar enligt Om DocBook-formatet.

Anslutande system kan också konfigureras för att stödja uthopp/länkning med sömlös övergång (SSO) för att låta invånaren kunna agera vidare utifrån meddelandet i inkorgen. 

Ett vanligt användningsområde för denna tjänsteinteraktion är att låta användaren hitta tillbaka till konsumentsystemet via inkorgsmeddelandet i 1177 Vårdguidens e-tjänster med hjälp av en uthoppslänk. Uthoppslänken kan konfigureras på två olika sätt:

  1. Med ovan nämnda bas-URL samt att eventuella övriga url-parameter skickas med anropet.
  2. Genom att konfigurera länken direkt i meddelandetexten inom DocBook-elementet ulink.

Avsändaren kan avgöra om denne vill att meddelandet ska aviseras invånaren om möjligt. Om avisering sker, och i så fall med vilken metod (sms och/eller e-post), beror på invånarens personliga inställningar i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

För att komma igång är initialt två konfigurationsparametrar aktuella, varav den ena är obligatorisk.

ParameterBeskrivningObligatorisk
systemId

Erhålls av förvaltningen för 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Används för att identifiera konsumentssystemet hos 1177 Vårdguidens e-tjänster. Systemid är obligatoriskt att skicka med i elementet som heter sourceSystem, som är en del av tjänstekontraktet AddMessageToPatientPortalInbox. Systemid används också som ett id-begrepp för att hitta igen den konfigurerade bas-URL:en, om konsumenten valt att använda sig av en sådan.

Ja
bas-URLDelges förvaltningen för 1177 Vårdguidens e-tjänster tekniska förvaltning om anslutande part avser använda konfigurerbara länkar i meddelandet.Nej

Informationsmappning mellan tjänstekontrakten och invånarens vyer

Detta avsnitt visar hur 1177 Vårdguidens e-tjänster presenterar innehållet i XML-meddelanden som skickas genom tjänstekontaktet AddMessageToPatientPortalInbox. Tabellen under bilderna visar mappningen mot de ingående elementen i XML-meddelandet. 

Inkorg

I inkorgen visas ärenden och meddelanden. I den övergripande listan visas vad som kallas huvudärenden. Klickar man på ett ärende eller meddelande öppnas det och man ser meddelandets detaljer. I den detaljerade vyn ser man även ”trådade” meddelanden. Ett huvudärende kan ha flera ”trådade” meddelanden.

Konsumenten kan själv styra rubriken eller beskrivningen av meddelandet. Detta görs genom att sätta ett värde för elementet messageDescription.  Sätter man inget värde är default-värdet Meddelande. Ett meddelande är markerat som oläst i inkorgen tills användaren öppnat det och tittat på dess detaljer.


FigurXML-elementBeskrivning
1message.organisationUnit.unitNameAvsändande vårdenhets namn.
2message.messageDescriptionMeddelandets rubrik.

Meddelande

När man klickat på ett meddelande i inkorgen visas dess detaljer. Den större delen av vad som visas är förstås själva meddelandet. Som konsument kan man även styra utseende av andra detaljer. Rubriken för meddelandets detaljerade information tas även den från vad som konsumenten anger i messageDescription enligt ovan. Däremot är defaultvärdet blankt om man inte anger något, alltså inte "Meddelande", som i listan med huvudärenden. Man kan även ange information om mottagningen som står som avsändare för meddelandet. Detta görs genom att ange värden i (underelementen till) elementet organisationUnit. Inkorgsmeddelandet visar den information som konsumenten anger. Det hämtas alltså ingen information från HSA eller 1177 Vårdguidens e-tjänsters register av mottagningar.

FigurXML-elementBeskrivning
1message.messageDescriptionMeddelandets rubrik.
2message.organisationUnit.unitName

Avsändande vårdenhets namn. Klick tar invånaren till vårdenhetens kontaktkort i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Detta förutsätter att avsändande vårdenhets HSA-id (message.organisationUnit.unitId) är anslutet till 1177 Vårdguidens e-tjänster.


3-Klick visar/döljer information om avsändande vårdenhet (figur 4, 5, 6 och 7).
4message.organisationUnit.unitAddressAvsändande vårdenhets adress. Visas om avsändande vårdenhets HSA-id (message.organisationUnit.unitId) är anslutet till 1177 Vårdguidens e-tjänster.
5message.organisationUnit.unitPostalCodeAvsändande vårdenhets postnummer. Visas om avsändande vårdenhets HSA-id (message.organisationUnit.unitId) är anslutet till 1177 Vårdguidens e-tjänster.
6message.organisationUnit.unitPostalCityAvsändande vårdenhets postort. Visas om avsändande vårdenhets HSA-id (message.organisationUnit.unitId) är anslutet till 1177 Vårdguidens e-tjänster.
7message.organisationUnit.unitTelephoneAvsändande vårdenhets telefonnummer. Visas om avsändande vårdenhets HSA-id (message.organisationUnit.unitId) är anslutet till 1177 Vårdguidens e-tjänster.
8message.messageDescriptionMeddelandets rubrik.
9messageTextMeddelandets text. Vid användning av SSO (Single sign-on) måste texten vara formaterad i DocBook. Exemplet på bilden visar samtliga tillåtna DocBook-element.
10message.ssoLink.textLänktext för SSO-länk. Länkens url skapas i run time utifrån bas-url registrerad hos 1177 Vårdguidens e-tjänster + eventuellt medskickade parametrar i elementet message.ssoLink.queryString.

Om DocBook-formatet

Konsument har möjlighet att formatera text i elementet message.messageText i det standardiserade layout-formatet DocBook (vid användning av SSO-länk i 1177 Vårdguidens e-tjänster är DocBook-formatering av texten ett krav). DocBook är ett ganska rikligt format (http://www.docbook.org/tdg5/en/html/docbook.html). Därför finns en avgränsning till ett antal utvalda element och ett antal utvalda kombinationer av dessa. Tabellen nedan redovisar möjliga kombinationer av element i DocBook-formatet som stöds av tjänsten. Annan användning av DocBook kommer resultera i att texten ”##### Mismatched Element in Source #####” visas i inkorgsmeddelandet.

Element

Parent

Child

article

NA

info, para, section, bibliography, variablelist

info

article, section

title

section

article

info, title, para, bibliography, variablelist

para

article, section

ulink

bibliography

article, section

NA

variablelist

article, section

title, varlistentry

title

info, section, variablelist

NA

ulink

para

NA

varlistentry

variablelist

term, listitem

term

varlistentry

NA

listitem

varlistentry

NA

Entity encoding

Text som skickas i elementet messageText i DocBook-format måste vara ”entity encoded” så att DocBooks XML-taggar inte uppfattas som del av SOAP-meddelandets XML-struktur. Nedan är ett exempel på ett XML-meddelande före och efter entity encoding.

Sektion


Kolumn
width50%


Kodblock
languagexml
titleXML-meddelande med DocBook-taggar
<?xml version="1.0"?>

<article>
	<section>
		<title>article.section.title</title>
		<info>
			<title>article.section.info.title</title>
		</info>
		<para>article.section.para</para>
		<para>
			<ulink url="http://www.exampleurl.com">article.section.para.ulink</ulink>	
		</para>
		<bibliography>article.section.bibliography</bibliography>
	</section>
	<section>
		<title>article.section.title</title>
		<variablelist>
			<title>article.section.variablelist.title</title>
			<varlistentry>
				<term>article.section.variablelist.varlistentry.term</term>
				<listitem>article.section.variablelist.varlistentry.listitem</listitem>
			</varlistentry>
			<varlistentry>
				<term>article.section.variablelist.varlistentry.term</term>
				<listitem>article.section.variablelist.varlistentry.listitem</listitem>
			</varlistentry>
			<varlistentry>
				<term>article.section.variablelist.varlistentry.term</term>
				<listitem>article.section.variablelist.varlistentry.listitem</listitem>
			</varlistentry>
		</variablelist>	
	</section>
</article>



Kolumn
width50%


Kodblock
languagexml
titleSamma XML-meddelande efter "entity encoding"
&lt;?xml version=&quot;1.0&quot;?&gt;

&lt;article&gt;
	&lt;section&gt;
		&lt;title&gt;article.section.title&lt;/title&gt;
		&lt;info&gt;
			&lt;title&gt;article.section.info.title&lt;/title&gt;
		&lt;/info&gt;
		&lt;para&gt;article.section.para&lt;/para&gt;
		&lt;para&gt;
			&lt;ulink url=&quot;http://www.exampleurl.com&quot;&gt;article.section.para.ulink&lt;/ulink&gt;	
		&lt;/para&gt;
		&lt;bibliography&gt;article.section.bibliography&lt;/bibliography&gt;
	&lt;/section&gt;
	&lt;section&gt;
		&lt;title&gt;article.section.title&lt;/title&gt;
		&lt;variablelist&gt;
			&lt;title&gt;article.section.variablelist.title&lt;/title&gt;
			&lt;varlistentry&gt;
				&lt;term&gt;article.section.variablelist.varlistentry.term&lt;/term&gt;
				&lt;listitem&gt;article.section.variablelist.varlistentry.listitem&lt;/listitem&gt;
			&lt;/varlistentry&gt;
			&lt;varlistentry&gt;
				&lt;term&gt;article.section.variablelist.varlistentry.term&lt;/term&gt;
				&lt;listitem&gt;article.section.variablelist.varlistentry.listitem&lt;/listitem&gt;
			&lt;/varlistentry&gt;
			&lt;varlistentry&gt;
				&lt;term&gt;article.section.variablelist.varlistentry.term&lt;/term&gt;
				&lt;listitem&gt;article.section.variablelist.varlistentry.listitem&lt;/listitem&gt;
			&lt;/varlistentry&gt;
		&lt;/variablelist&gt;	
	&lt;/section&gt;
&lt;/article&gt;



Kodexempel

Bifogade kodexempel nedan ovan kan kopieras, användas och återanvändas fritt. Kodexemplen underhålls dock inte av 1177 Vårdguidens e-tjänsters förvaltning. 1177 Vårdguidens e-tjänsters förvaltning tar heller inte ansvar för att kodexemplen fungerar i konsumerande systems miljö.

View file
nameDocBook dotNET.zip
height250



Process för anslutning

1. Skicka in intresseanmälan till förvaltningen för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Vid intresse av att ansluta till Inkorgsfunktionen ska den regionala förvaltningen för 1177 Vårdguidens e-tjänster i det aktuella landstinget eller regionen inkomma med en intresseanmälan till den nationella förvaltningen för 1177 Vårdguidens e-tjänster på e-tjanster@1177.se. Intresseanmälan kommer att bedömas utifrån bland annat riktlinjerna ovan. Anslutande part kan räkna med ett initialt besked från den nationella förvaltningen för 1177 Vårdguidens e-tjänster inom en vecka.

View file
nameIntresseanmälan.docx
height250

2. Erhåll system-id från förvaltningen för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Varje meddelande som skapas i 1177 Vårdguidens e-tjänster genom Inkorgsfunktionen måste innehålla ett system-id som identifierar avsändaren. Anslutande part erhåller ett eller fler system-id av 1177 Vårdguidens e-tjänsters förvaltning (beroende på implementation hos anslutande part). Avsändarens system-id ska skickas med i XML-elementet sourceSystem inom SOAP-meddelandet som skickas till tjänsten AddMessageToPatientPortalInbox.

Info

Enligt tjänstekontraktsbeskrivningen är det frivilligt för anslutande part (tjänstekonsumenten) att inkludera XML-elementet sourceSystem i sin begäran till AddMessageToPatientPortalInbox. Vid integration med 1177 Vårdguidens e-tjänster är det dock obligatoriskt att inkludera XML-elementet sourceSystem.

3. Lägg beställning till 1177 Vårdguidens e-tjänsters Identity Provider (IdP)

Info

Detta steg är endast nödvändigt om anslutande part ska inkludera SSO-länkar i sina meddelanden.

Anslutande part fyller i dokumentet Teknisk bilaga och skickar den till CGI på eServices@cgi.com samt till förvaltningen för 1177 Vårdguidens etjänster på e-tjanster@1177.se.

View file
nameTeknisk Bilaga 1177 Vårdguidens e-tjänster.doc
height250

4. Anslut systemet till QA-miljön av Nationella tjänsteplattformen

Anslutande part ansluter systemet till tjänstekontrakten i tjänstedomänen Patientportal i QA-miljön av Nationella tjänsteplattformen. Information om tjänstekontrakt och Nationella tjänsteplattformen finns på sidan Tjänstekontrakt och Nationella tjänsteplattformen.

5. Beställ testkonton i 1177 Vårdguidens e-tjänster

Testmiljön av 1177 Vårdguidens e-tjänster är skyddad. För att komma åt den krävs att den som ska utföra testerna har ett personligt konto. Läs mer på sidan Testmiljöer.

6. Utför tester

Implementera lösningen genom att skicka inkorgsmeddelanden i testmiljön av 1177 Vårdguidens e-tjänster. Vid behov av råd eller hjälp med felsökning, kontakta supporten för 1177 Vårdguidens e-tjänster på e-tjanster@1177.se. Uppge att ärendet gäller inkorgsfunktionen och beskriv felet.

7. Skicka in testprotokoll

Anslutande part skickar in ifyllt testprotokoll till förvaltningen för 1177 Vårdguidens e-tjänster på e-tjanster@1177.se.

View file
nameTestprotokoll testmiljön.docx
height250

8. Anslut systemet till produktionsmiljön av Nationella tjänsteplattformen

Info

Detta steg kan utföras förutsatt testprotokollet godkänts av förvaltningen för 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Anslutande part ansluter systemet till tjänstekontrakten i tjänstedomänen Patientportal i produktionsmiljön av Nationella tjänsteplattformen. Information om tjänstekontrakt och Nationella tjänsteplattformen finns på sidan Tjänstekontrakt och Nationella tjänsteplattformen.

9. Skicka kontaktuppgifter till 2:a linjens support och en presentation om tjänsten

Se Supportväg.

10. Teckna avtal

Avtal för produktion tecknas mellan 1177 Vårdguidens e-tjänster, anslutande part och Inera.



Supportväg

Supporten för 1177 Vårdguidens e-tjänster (1:a linjens support) har i uppdrag att ta emot och registrera ärenden samt svara på generella frågor om en tjänst, göra en initial felbedömning och samla in information för vidare felsökning. Det ska finnas information i det anslutande systemet om var användaren vänder sig med sina frågor om tjänsten.

Anslutande system förväntas upprätta en 2:a linje support som kan ta emot ärenden av följande karaktär:

  • Felanmälan som kräver teknisk felsökning i tjänsten
  • Synpunkter och förbättringsförslag på tjänsten
  • Landstings- och regionsspecifika frågor om tillämpning och användning (exempelvis frågor om urval och ”Hur gör jag”-frågor).

Här ser vi helst att det upprättas en kontaktväg in för alla ärenden, en så kallad Single Point of Contact (SPOC). Det kommer att vara den kontaktväg som e-tjänsternas 1:a linje support skickar ärenden till. 

Skicka kontaktuppgifter till 2:a linjens support och en presentation om tjänsten (se mall för exempel på hur en sådan mall kan se ut) till förvaltningen för 1177 Vårdguiden, e-tjanster@1177.se. Detta ska skickas 4 veckor innan tjänsten blir tillgänglig för användare.

Supportinformation(Anslutande system anger)
Vilka tjänster används?(Inkorgsfunktion och/eller uthoppsfunktion)
Telefon (SPOC)
E-post (SPOC) (gärna funktionsbrevlåda)
Tillgänglighet (ange vilka dagar och tider er del av supportkedjan är tillgänglig):

Information som 1:a linjens support ska samla in vid en felanmälan för att felsökning ska kunna utföras:

Nedanstående punkter är standardinformation som 1:a linjens support samlar in vid felanmälningar. Ni ska ange om ytterligare information ska samlas in för felsökning hos er.

1. Personnummer

2. Beskrivning: Vilket felmeddelande uppstår?

3. Vilken webbläsare och version används?

4. Vilket operativsystem och version används?

5. Skärmdump som visar felet

6. Datum och tidpunkt för felet:

7. Eventuellt den mottagning det gäller



Beskrivning av supportkedjan

  1. 1:a linjens support för 1177 Vårdguidens e-tjänster tar emot och registrerar ärenden.
  2. Vid ärenden som 1:a linjen ej kan/ska besvara sänder de vidare till 2:a linjens support (hos anslutande system) med av er i förväg efterfrågade uppgifter från anmälaren. 1:a linjens support stänger ärendet i sitt ärendehanteringssystem.

  3. 2:a linjens support ansvarar för att svara anmälaren. Vidare kontakt sker mellan 2:a linjen och anmälaren. 2:a linjens support informerar om att de har tagit över ärendet. Vid misstanke att det kan dröja med åtgärd/återkoppling i ärendet ansvarar 2:a linjens support om att informera anmälaren om det.

  4. De gånger en anmälare hör av sig om statusuppdatering/följdfråga till 1:a linjens support skickar 1:a linjen en statusförfrågan till 2:a linjens support.

  5. 2:a linjens support återkopplar till anmälaren med kopia till 1:a linjens support som uppdaterar sitt ärende – viktigt att 2:a linjens support sänder med ärendenummer i svaret/ärenderaden så att 1:a linjens ärende uppdateras.

...