Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, innehåller kvalitetsgranskad och aktuell information om läkemedel från många olika källor. Sil används bland annat av läkare och andra förskrivare för att skapa e-recept och som beslutsstöd. Alla regioner har tillgång till Sil genom sina journalsystem.

...

Fass graviditet innehåller graviditetsklassificieringar och texter enligt Fass som visar om läkemedel kan vara olämpliga att ta under graviditet. Produktspecifik information för alla godkända läkemedel i Sverige som är medlemmar i Lif.

Janusmed interaktioner innehåller värderingar av interaktioner mellan läkemedel, samt mellan läkemedel och vissa naturläkemedel, födoämnen, alkohol och rökning. Information tas fram av Karolinska Institutet; Avdelningen för klinisk farmakologi och tillhandahålls av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.Janusmed amning innehåller generella rekommendationer om huruvida ett friskt fullgånget spädbarn kan ammas medan modern använder olika läkemedel. Information tas fram av Karolinska Institutet, Avdelningen för klinisk farmakologi och tillhandahålls av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.

Janusmed fosterpåverkan innehåller bedömningar av eventuella risker för fostret, när mamman använder olika läkemedel under graviditeten. Innehållet tas fram i samarbete mellan sakkunniga verksamma vid Tornbladinstitutet, Lunds Universitet, barnneurologiska kliniken, Karolinska Huddinge, Karolinska institutet och tillhandahålls av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.

Janusmed interaktioner innehåller värderingar av interaktioner mellan läkemedel, samt mellan läkemedel och vissa naturläkemedel, födoämnen, alkohol och rökning. Information tas fram av Karolinska Institutet; Avdelningen för klinisk farmakologi och tillhandahålls av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.

Janusmed njurfunktion är ett kunskapsstöd för ordination av läkemedel vid nedsatt njurfunktion till patienter över 18 år. Kunskapsstödet innehåller evidensbaserade rekommendationer för läkemedelsdosering, anpassade efter patientens njurfunktion. Informationsinnehållet i Janusmed njurfunktion kommer från databasen Renbase, som ägs av Medbase oy, Finland. Innehållet översätts till svenska och anpassas efter svenskt läkemedelssortiment och terapirekommendationer av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Region Stockholm, med stöd av njurmedicinsk expertis (Region Stockholms Expertråd för medicinska njursjukdomar).

Läkemedel och amning samt läkemedel och graviditet/fosterpåverkan – en mappning av två beslutsstöd. Sil har utarbetat en mappning av Region Stockholms källor för amning och fosterpåverkan (Janusmed) samt information för amning och graviditet från Lifs källa (Fass texter).

...

Nationell källa för ordinationsorsak - behandlingsorsaker innehåller information om behandlingsorsaker och behandlingsändamål för samtliga godkända läkemedel inom Sverige. Källan ska bidra till ökad patientsäkerhet genom att vårdpersonal på ett tydligt sätt ska veta varför en ordinatör satt in en viss läkemedelsbehandling och för att patienter ska få tydlig information om varför de tar ett visst läkemedel. Socialstyrelsen tillhandahåller Nationell källa för ordinationsorsak.

Nationell källa för ordinationsorsak – ändringsorsaker innehåller information om ändringsorsaker. Om en läkemedelsbehandling behöver ändras av någon anledning, så ska ordinatören dokumentera en ändringsorsak. Både behandlingsorsak och ändringsorsak utgör viktig information för nästa ordinatör och är därmed viktiga för patientsäkerheten. Socialstyrelsen tillhandahåller Nationell källa för ordinationsorsak.

Produktresuméer för beviljade rikslicenser (APL) innehåller information om läkemedlets egenskaper och användning. Produktresumén är granskad och accepterad av Läkemedelsverket. Apotek Produktion & Laboratorier AB (APL) tillhandahåller informationen.

...

Administreringskällan är framtagen av Sil för att underlätta ordination/förskrivning genom att tillhandahålla information om administreringsväg, -ställe och -metod.

Batchnummer för vacciner innehåller en lista över batchnummer för vacciner som används i Sverige och vars utgångsdatum infaller under innevarande år eller senare. Listan innehåller godkända vacciner samt icke godkända vacciner som tillhandahålls på licens av Läkemedelsverket. Varje årsskifte tas samtliga batcher som har ett passerat utgångsdatum bort från listan. Läkemedelsverket tillhandahåller Batchnummer för vaccin.

Doseringskällan är framtagen av Sil. Vid ordination/förskrivning genererar tjänsten en doseringstext när doseringsenhet och eventuell administration finns.

...

Nationell lista - läkemedel under utökad övervakning. Information om läkemedel under utökad övervakning möjliggör för förskrivaren att snabbt och enkelt kunna identifiera och uppmärksamma de läkemedel som enligt Europeiska Unionen (EU) står under utökad övervakning.

Nationella läkemedelslistan (NLL) – Kodverk och kodrelationer innehåller kodverk och kodrelationer från E-Hälsomyndighetens FHIR-gränssnitt. Ett kodverk är en uppsättning koder och termer som ska användas för ett särskilt syfte. Kodverk används för att strukturera och klassificera information. Kodrelationer visar hur koder i två olika kodverk förhåller sig till varandra. I Sil finns det kodverk för bland annat dosering och administrering av läkemedel samt kodrelationer för mappning mellan olika koder (t.ex. EDQM, Snomed CT, UCUM). Samtliga koder och kodverksrelationer som finns i Sil är relaterad till läkemedelsinformation.

Nationellt substansregister för läkemedel (NSL) innehåller information om aktiva substanser och ATC koder som förekommer i läkemedel, licensläkemedel och extempore samt ett urval av hjälpämnen. Källan tillhandahålls av Läkemedelsverket.

Regionssubventionerade spolvätskor innehåller information om de spolvätskor som subventioneras av regioner. Tidigare har det begränsade sortimentet av spolvätskor endast funnits i Pascal. Informationen om spolvätskor i Sil är baserad på sortimentet som finns i Pascal samt regionernas upphandlade sortiment (de regioner som har det och har meddelat detta till Sil).

Synonymkällan är framtagen av Sil och kompletterar Biverkningsöversikten för att underlätta sökningen på biverkningar som omfattar fler än ett läkemedel. Olika läkemedelsföretag uttrycker samma biverkan på olika sätt eller använder mer omfattande termer (till exempel "alopeci" och "håravfall" eller "angina pectoris" och "kärlkramp").

VaraVARA, det nationella produkt- och artikelregistret, används som grundkälla för information om läkemedelsprodukter och förpackningar. Det innehåller läkemedelsinformation för registrerade läkemedel som är eller har varit marknadsförda i Sverige, licensläkemedel och extempore och lagerberedningar. Dessutom finns information kring handelsvaror och livsmedel som ingår i högkostnadsskyddet. VARA tillhandahålls av eHälsomyndigheten.Utsättningsorsaker. När en läkemedelsbehandling avslutas krävs att ordinatören anger utsättningsorsak. Utsättningsorsakerna har tagits fram i samråd med medicinska experter och med stöd från Fass.

Informationsflöde

Sil Server med Sil SOAP API är ett programsystem bestående av ett API och en databas. De används av journalsystem eller andra vårdsystem som tillhandahåller beslutsstöd eller kunskapsstöd till förskrivare och sjukvårdspersonal vid läkemedelsbehandling. Den kräver både att systemintegration görs av anropande system och att installation och driftkonfiguration görs av driftansvariga.

...