Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

En viktig funktion som man vill uppnå i en säkerhetslösning är Single-Sign-On (SSO). I kort innebär denna funktion att det är möjligt  återanvända en autentisering för flera e-tjänster. Dvs för användaren räcker det med en autentisering för att komma åt flera e-tjänster.

Beroende på hur e-tjänsten är ansluten, varierar möjligheten till SSO. Denna sida beskriver denna möjlighetdessa möjligheter. Observera att beskrivningarna bygger på att e-tjänsterna har samma krav på identitetsintyget. Om efterföljande e-tjänster har andra krav på attribut än den första, kan det behövas ytterligare autentiseringar.

IdP-tjänsten  kan vara Ineras IdP men scenariorna är allmänt tillämpliga.För närvarande har inte Ineras IdP stöd för att e-tjänster kan ingå i olika SSO-grupper, det kan dock läggas till i en framtida utveckling. 

SSO via IdP 

Inera Säkerhetstjänsters lösningar för e-legitimering bygger på Referensarkitektur för Identitet och åtkomst, http://rivta.se/documents/ARK_0046/.  
Enligt denna referensarkitektur möjliggörs Single-Sign-On (SSO) via funktionalitet hos den legitimeringstjänst (IdP) som användaren loggar in via. IdP-tjänsten etablerar en särskild SSO-session med användarens klient (user agent) i samband med första autentiseringsförsöket, och så länge denna är giltig (styrs via policy) kan IdP-tjänsten acceptera nya begäran om identitetsintyg från andra e-tjänster utan att avkräva att användaren autentiserar sig igen. 

...

  • SSO fungerar oberoende av använd autentiseringsteknik och tillsammans med moderna webbläsare. Såväl out-of-band (OOB) och in-band-teknik1 kan stödjas. 
  • SSO-sessionen avslutas genom att e-tjänsten anropar IdP-tjänsten när användaren loggar ut, och automatiskt efter en konfigurerad tid. Maximal sessionstid för SSO-funktionen konfigureras i IdP-tjänsten utifrån aktuella verksamhetskrav och säkerhetspolicys. 
  • En e-tjänst kan välja att inte nyttja SSO eller endast vid behov genom att anropa IdP-tjänsten och tvinga fram en användarautentisering oavsett ev. giltig SSO-session. 
  • En IdP-tjänst kan också ha funktionalitet för att konfigurera e-tjänster att ingå i olika separata SSO-grupper. En e-tjänst i en grupp nyttjar då inte SSO från e-tjänster i en annan grupp.  Observera att för närvarande har inte Ineras IdP stöd för att e-tjänster kan ingå i olika SSO-grupper, det kan dock läggas till i en framtida utveckling.

Klientprogramvara som kan användas för SSO via IdP 

...

För användaren kan upplevelsen bli SSO i båda fallen, trots att de tekniska lösningarna bakom är olika och åtskilda. 


*)