Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Här sammanfattas de delar som presenterades på de dagliga webbinarierna som hölls under november 2022nyheter som kommer i Pascal 3.0.

Inspelat webbinarium >>

/wiki/spaces/OIP/pages/3015901324

Innehållsförteckning
minLevel1
maxLevel7
printablefalse

Varför en ny version av Pascal?

1 maj 2021 trädde Lag (2018:1212) om Nationell läkemedelslista (NLL) i kraft. Syftet med NLL är att ge hälso- och sjukvården, apoteken och patienten samma bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel, det som idag gäller endast för dospatienter.  

...

E-hälsomyndighetens anpassningskrav ska följas av alla vårdinformationssystem, däribland Pascal.

Information om NLL vid inloggning

Alla användare möts av en dialog med generell information om NLL som måste bekräftas vid inloggning första gången i Pascal 3.0, endast en gång. Informationen visas oavsett om Pascal öppnas i webbläsaren eller via journalsystemet. Detta är en del av de nya kraven.

Strukturerad dosering

En dosering i NLL kan struktureras på olika sätt och med olika doseringstyper. Strukturerad dosering ska främja syftet med Nationella läkemedelslistan, informationen ska kunna tolkas på samma sätt även om den hanteras i olika system. Då behöver doseringen vara strukturerad eftersom fritext kan tolkas på olika sätt.

Behandlingsorsak och behandlingsändamål

Vid förskrivning ska användaren ange behandlingsorsak och behandlingsändamål, vilket är en del av de nya kraven. Det är obligatoriskt att ange båda dessa vid förskrivning av recept.

...

Om användaren skriver in en behandlingsorsak i fritext och den inte matchar en eller flera behandlingsorsaker som finns i den nationella källan visas inga förslag i listan under ”Ange behandlingsorsak”. Användaren kan i stället välja att ange den inskrivna behandlingsorsaken genom att trycka Enter. Eftersom användaren i det här fallet inte har valt en behandlingsorsak i den nationella källan, saknas koppling till behandlingsändamål som därför måste anges som fritext.

...

Doseringsanvisning (text till patient)

Doseringsanvisningen är ämnad som instruktion till patienten och inkluderar behandlingsändamål, dosering, administrationsmetod och eventuella patientinstruktioner. Informationen presenteras för patienten.

...

Tillfällesdosering

Tillfällesdosering används när användaren vill förmedla att mängden läkemedel ska intas vid en viss tidpunkt på dagen, t.ex. 1 tablett kl 08 eller 1 tablett på morgonen.

...

Vid förskrivning av helförpackning är det förutom klockslag även möjligt att ange tid på dygnet vid tillfällesdosering.

...

Intervalldosering

Intervalldosering används när användaren vill förmedla mängden läkemedel och att administreringstillfällena ska ske med ett visst tidsintervall, t.ex. 1 tablett varannan dag.

Anges antingen genom att skriva in mängden läkemedel, tillfälle och intervall eller via kortnotation t.ex. 1var2d. Under förhandsgranskning av dosering visas tydligt vilken dosering som är angiven.

...

Veckoschema

För att förskriva ett recept med veckoschema gå till huvudrubriken ”Annan dosering”, då visas direkt valet ”Veckoschema” och vyn för att skapa ett veckoschema. Doseringen anges som ett eller flera tillfällen för en eller flera veckodagar. Används om en 7-dagarsperiod ska upprepas. Lägg till ett tillfälle via ”Lägg till”. Skriv in mängden läkemedel under respektive veckodag. Att lämna ett fält tomt innebär att inget läkemedel ska intas då vilket även kan markeras genom att skriva in 0 i fältet. Under förhandsgranskning av dosering visas tydligt vilken dosering som är angiven.

...

Förenklat veckoschema

Vid förskrivning av helförpackning är det möjligt att ange ett förenklat veckoschema med en frekvensdosering, dvs när läkemedlet inte ska tas en exakt tid t.ex. 1 kapsel dagligen varje tisdag och fredag.

...

Dosering anges under Mängd och Tillfällen och genom att valet bockas i under respektive veckodag. Under förhandsgranskning av dosering visas tydligt vilken dosering som är angiven.

...

Behandlingsdatum

Enligt den nya kraven ska det finnas möjlighet att ange behandlingsdatum. Behandlingsdatum är inte obligatoriskt.

...

Visa behandlingsdatum som en egen kolumn i läkemedelslistan för den patienten du hanterar genom att bocka i valet Behandlingsuppföljning respektive Behandlingsslut under Visningsalternativ.

...

Doseringslängd och doseringssteg (upp- och nedtrappning)

Vid upp- och nedtrappningar kan doseringslängd och doseringssteg användas, t.ex. 1 tablett dagligen i 1 vecka, därefter 2 tabletter dagligen i 2 veckor.

...

Ange frekvensdosering med doseringslängd eller skriv in kortnotation. Användaren behöver i det här fallet inte ange doseringslängd på sista doseringen/doseringssteget. Under förhandsgranskning av dosering visas tydligt vilken dosering som är angiven.

...

Avancerad dosering

Används vid mer avancerade doseringar som ska upprepas och som inte passar in under övriga doseringar, tex ”Dag 1: 1 tablett kl 08. Dag 2: 2 tabletter kl 08. Dag 3: Uppehåll. Upprepa därefter schema.” Avancerad dosering kan även användas för doseringar som inte ska upprepas t.ex. upp-/nedtrappningar där doseringen ändras för varje dag.

...

Vid en upp-/nedtrappning där doseringen inte ska upprepas, ange dosering, längd för respektive dosering via ”Längd delsteg” och ”Doseringslängd”.

...

Frekvensdosering

Används när ett läkemedel ska tas under en viss tidsperiod, inte exakt tid, t.ex. 1 tablett 2 gånger dagligen.

...

Kortnotationen ”1x2” kommer således att generera en frekvensdosering vid förskrivning av helförpackning och en tillfällesdosering vid förskrivning i dospåse.

Engångsdosering

Engångsdosering används när användaren vill förmedla att läkemedlet endast ska tas en gång. Ange mängd och tillfälle under huvudrubriken Kortnotation – valet Engångs eller via kortnotation i kortnotationsfältet.

...

Maxdygnsdos

En maxdos kan anges per dygn vid förskrivning av en helförpackning. Om doseringen är vid behov ska maxdygnsdos anges, t.ex. ” 1 tablett dagligen vid behov, högst 3 tabletter per dag”

Ange max dygnsdos genom att bocka i valet eller ange kortnotation.

...

Doseringsenhet

För vissa läkemedelsformer finns det flera doseringsenheter. I dessa fall måste doseringsenhet väljas innan receptet kan skapas. De doseringsenheter som användaren kan välja bland är kopplade till vald läkemedelsform.

...

Administration

Det är obligatorisk att ange administrationsmetod för alla recept, enligt de nya kraven. Administreringsmetod är den metod som används för att tillföra läkemedlet till kroppen. Ofta finns endast en kopplad administrationsmetod till en läkemedelsform och den väljs i så fall automatiskt. Det är möjligt att hantera administration under ”Ändra/komplettera”:

...

Det är valbart att ange administreringsväg, administreringsställe och/eller medicinteknisk produkt på receptet. Om administreringsställe anges, tillkommer möjlighet att precisera ställe. Ange genom att skriva in fritext eller välja något av alternativen som visas i listan för respektive fält och som kommer från den nationella källan.

...

Fritextdosering

Fritextdosering används när användaren vill förmedla en dosering som är svår att ange strukturerad.

...

Dosering i läkemedelslistan

I läkemedelslistan visas doseringen i kolumnen Dosering. Behandlingsorsak visas i en egen kolumn. Håll muspekaren över symbolerna för att se texten som presenteras för patienten.

...

Om doseringen består av flera doseringssteg vid t.ex. en upp-/nedtrappning visas de olika doseringarna åtskilda av en pil där den aktuella doseringen visas tydligast.

...

Åtkomst till Nationella läkemedelslistan

För att få direktåtkomst till en patients uppgifter i NLL krävs patientens samtycke för vissa ändamål enligt lagen. Det möjliggör att läkemedelslistan kan visas för alla patienter i Pascal.

...

Se mer detaljerad information om respektive åtkomsttyp genom att föra muspekaren över informationssymbolen.

...

Utan samtycke

Viss information kan visas utan att ett samtycke har inhämtats för förskrivare av läkemedel. Om patienten har särskilda läkemedel förskrivna de senaste 24 månaderna visas information om det under ”Patientinformation & samtycke” för förskrivare av läkemedel. Det visas inte vilka läkemedel utan endast att det har förskrivits den typen av läkemedel.

...

Om patienten inte har särskilda läkemedel förskrivna de senaste 24 månaderna visas information om det under ”Patientinformation & samtycke” för förskrivare av läkemedel.

...

Förfrågan om registrerat åtkomstsamtycke

Förfarandet kring registrerat åtkomstsamtycke, som gäller över flera vårdkontakter, är beslutat av E-hälsomyndigheten. För att få ett registrerat samtycke måste patienten godkänna en förfrågan. Förfrågan om registrerat samtycke skickas via valet ”Tillfälligt samtycke + förfrågan” i åtkomstvyn. Patienten godkänner eller avvisar förfrågan i Läkemedelskollen som nås antingen via E-hälsomyndighetens hemsida eller 1177. Om patienten godkänner skapas ett registrerat samtycke som är giltigt i 4 år för den enskilda legitimerade hälso- och sjukvårdspersonalen. Observera att en förfrågan är giltig i 7 dagar från att den skapats. Besvaras inte förfrågan inom 7 dagar tas den bort automatiskt.

...

Under fliken ”Patientinformation & samtycke” visas information om nuvarande samtycke och inskickad förfrågan med möjlighet att ändra via valet ”Hantera samtycke”.

...

Läkemedelslistan för patienter utan dosdispenserade läkemedel

Vid inhämtat samtycke/nödåtkomst visas läkemedelslistan för patienter utan dosförpackade läkemedel. Komplett receptinformation, visas direkt i listan eller under den expanderade receptraden. Beslutsstöden, t.ex. interaktioner och biverkningssök finns tillgängliga.

...

Alla uttag som har gjorts på receptet visas på respektive receptrad under fliken ”Expedition”. Uttag på pappersrecept visas endast under ”Uthämtat”.

...

Spärrar

I NLL har vården och patienten möjlighet att sätta spärrar, dvs dölja vissa uppgifter. Det får endast effekt för patienter utan dosförpackade läkemedel. Funktionalitet för spärrar kommer att implementeras i Pascal 3.0 och är under bearbetning.