Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

Försäkringskassans blankett, som används om intyget inte hanteras elektroniskt eller vid utskrift av det elektroniska intyget, finns i FK7804_001_F_001.pdf (se Projektplatsen). Detta är den gällande blanketten i december 2016, men observera att blanketten kommer att uppdateras varje gång det sker en uppdatering av texter i den korta uppdateringscykeln.

Kolumnen Teckenbegränsning blankett i avsnitt 4.2.3 innehåller det maximala antalet tecken som Försäkringskassan har beräknat att deras blankett rymmer. Den delen av ett svar som inte ryms i ett fält i blanketten, läggs på ett fortsättningsblad då intyget skrivs ut. Se Kravspecifikation för utökat elektroniskt informationsutbyte (se Projektplatsen) för mer information om utskrifter.

Blanketten är bra att ha som utgångspunkt för att skapa en förståelse för intygets olika beståndsdelar när det elektroniska formuläret ska implementeras. Ett exempel på ett ifyllt intyg i blankettform finns i FK7804_001_F_001 ifyllt exempel.pdf (se Projektplatsen).

Struktur för intyget som ett elektroniskt formulär

Med intygsformulär avses den vy i en intygsapplikation som en intygsutfärdare använder för att skapa ett intyg av en viss typ. Detta avsnitt beskriver hur ett elektroniskt formulär för intyget Läkarintyg för sjukpenning ska utformas. Formuläret presenteras för användaren för att inhämta svar på frågor. Ett ifyllt och signerat formulär resulterar i ett intyg som förmedlas till Intygstjänsten. Hur meddelandet med vilket intyget skickas till Intygstjänsten ska se ut beskrivs i avsnitt 4.3.

De texter som hänvisas till i följande avsnitt förmedlas av Försäkringskassan och återfinns texterMU_LISJP_v1.0i.xml(se Projektplatsen).Dessa texter är en del av intyget och är obligatoriska att visa upp i intygsformuläret. Detta är de texter som är gällande i december 2016, men observera att dessa ska kunna uppdateras i den korta uppdateringscykeln.

Text innan val av intyg

Id på text från Försäkringskassan: FRM_1.RBK

Denna text beskriver syftet med intyget. Den kan användas för att ge användaren information om när ett Läkarintyg för sjukpenning utökat är aktuellt att skapa, exempelvis då användaren ska välja typ av medicinskt underlag att skapa. Texten visas bara upp i användargränssnittet och blir inte en del av det signerade intyget.

Text efter val av intyg

Id på text från Försäkringskassan: FRM_2.RBK

Denna text ska visas upp i samband med att intygsformuläret visas, efter det att användaren valt typ av intyg att skapa. Texten blir en del av det signerade intyget, men ska inte skickas med intyget till Intygstjänsten.


Beskrivning av formulär

I tabellen nedan listas alla de kategorier, frågor och delfrågor som ett Läkarintyg för sjukpenning utökat består av. För en beskrivning av regelverket bakom strukturen för kategorier, frågor och delfrågor se Informationsspecifikation Intygshantering 2.0. I tabellen anges också vilken typ av klinisk information som frågan efterfrågar, i de fall det är applicerbart. Detta kan användas för att exempelvis automatiskt fylla i intyget med hjälp av information från journalen.

Kolumnen Frågetext id anger om det finns en frågetext för kategorin, frågan eller delfrågan och i så fall med vilket id den förekommer i Försäkringskassans textfil. De kategorier, frågor och delfrågor som har en frågetext kan även ha en hjälptext som ska visas upp för användaren i anslutning till kategorin, frågan eller delfrågan. Om en hjälptext förekommer eller inte anges endast i Försäkringskassans textfil och inte i denna informationsspecifikation då hjälptexter kan läggas till eller tas bort dynamiskt i och med en ny version av texter. Id för hjälptexter följer samma format som för rubriker, förutom att de avslutas med HLP istället för RBK. T.ex. så har en hjälptext till kategori 1 id KAT_1.HLP och en hjälptext till delfråga 2.1 id DFR_2.1.HLP.

Kolumnen Teckenbegränsning elektroniskt flöde innehåller det maximala antalet tecken som Försäkringskassan bestämt att en viss delfråga får besvaras med i det elektroniska flödet.

 

Tabellen följs av en lista med regler som ska tillämpas för att ett intyg av typen Läkarintyg för sjukpenning utökat ska vara giltigt. Dessa regler kan användas för validering direkt i gränssnittet vid inmatning i formuläret (t.ex. för att kontrollera att alla obligatoriska frågor är besvarade). Samma regler kommer att användas i Intygstjänsten för att validera inkommande intyg, se avsnitt 4.3.3.

Ordningen på kategorierna och den inbördes ordningen av frågor inom en kategori är inte kravställd av Försäkringskassan, utan kan anpassas till respektive implementation av intygsformuläret.