Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.
Kommentera: Förtydligande om SimpleQL

...

Figuren nedan visar grafiskt hur anropsvägarna ser ut för PU-tjänsten för det ett av de vanligaste falletfallen: en så kallad direktanslutande kund som har ett konsumerande system bakom en egen integrationsplattform. För fler varianter på anslutning, se Anslutningsprocess.

...

Åtkomst till Personuppgiftstjänsten ges via den Nationella Tjänsteplattformen (NTjP) som förvaltas av Inera. Genom denna plattform erbjuder Personuppgiftstjänsten ett flertal webbtjänster att anropa, vilka på Inera-språk kallas Tjänstekontrakt. Kommunikation med tjänstekontrakten görs via tekniken SOAP och anrop och svar följer standarden “Regler för Ineroperabilitet inom Vården” (RIV) som också förvaltas av Inera. RIV innehåller även regler och riktlinjer för dig som anslutande part behöver följa, utöver innehållet i anrop och svar.

En komplett lista på Personuppgiftstjänstens tjänstekontrakt redovisas på hemsidan för RIV: rivta.se/tkview/#/domain/strategicresourcemanagement:persons:person

...

Läs mer

Nationella Tjänsteplattformen (NTjP): Nationella tjänsteplattformen och tjänstekontrakt

Tjänstekontrakt: Vad är tjänstekontrakt?

Versionshantering av domän och tjänstekontrakt: Livscykel för versioner

Huvudsida för regelverket RIV/RIVTA: https://rivta.se

...

Fall 3: Användaren vill göra en anpassad sökfråga som i föregående fall, men med möjliget att få stora mängder personposter i svaret. Denna möjlighet används ofta för att uppdatera lokala register genom att söka inom ett bostadslän/kommun samt att ändringar ska ha skett på personposten sedan en viss tidpunkt.

För detta användningsfall används en kedja av anrop.

För detta användningsfall används en kedja av anrop.

Viktigt att tänka på här är att PU-tjänsten endast tillåter att filnedladdning av resultatfiler görs av det system (HSA-id) som genererade filen genom det ursprungliga anropet till SearchPersonsForProfileByOrder. Läs mer om detta i dokumentationen om REST-tjänster för filhangering.

...

Förutom tjänster som möjliggör sökningar på kända identitetsnummer erbjuder PU-tjänsten även flera möjligheter till kriteriesökningar där identitetsnumret inte behöver vara känt, utan där det går att väldigt fritt definiera vilka kriterier som ska vara uppfyllda. Till exempel att förnamnet ska börja på “A”, personen ska vara född 1950 och vara folkbokförd i ett visst län. Dessa tjänster för kriteriesökning benämns generellt genom att de heter “Search…” snarare än “Get…”. Sökkriterierna anges genom det SQL-lika men PU-tjänstespecifika språket SimpleQL.

Läs mer

SimpleQL skriptspråk för kriteriesökningar samt vilka attribut som är sökbara: SimpleQL

Testdata

Detta avsnitt beskriver vilken testdata som finns tillgänglig i PU-tjänsten; både gällande testpersoner i testmiljön (åtkomst via NTjP QA) samt så kallade valideringspersoner i produktionsmiljön (åtkomst via NTjP Prod).

...