Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.
Info

Den här sidan innehåller information om den nya lösningen för stöd för hänvisning.

Hänvisningsstödet i det nuvarande Rådgivningsstödet

Hänvisningsinformationen i det nuvarande hänvisningsstödet är textbaserad. Information om hänvisning finns både som hänvisningsdokument och i katalogen med information om vårdenheter. En sjuksköterska ska vid hänvisning leta, öppna och läsa hänvisningsdokument och navigera bland katalogposter. Det är ett komplicerat arbetssätt som innebär

  • risk för fel

  • onödig tid att hitta lämplig hänvisning

  • svårighet vid samverkan.

Stöd för hänvisning i det nya Rådgivningsstödet

Mål och nyttor

Målsättningen med den nya lösningen är ett förbättrat för stöd för hänvisning , där i det nya Rådgivningsstödet är att sjuksköterskan på ett enklare sätt kan ska kunna göra hänvisningar, med större trygghet och på kortare tid.
Det görs genom att

  • ersätta dagens textbaserade hänvisningsinformation, det vill säga information i hänvisningsdokument och på enheter i katalog

  • utveckla ett mer strukturerat och automatiserat stöd för hänvisning – som utgår från symtom och brådskegrad, men också tar hänsyn till parametrar som exempelvis patientens kön, ålder, tid på dygnet och geografisk plats

  • ge mer standardiserade hänvisningar

  • skapa bättre förutsättningar för samverkan, då det blir enklare och att hänvisa inom andra regioner.

Stödet för hänvisning kommer att vara en väl integrerad del i sjuksköterskans användargränssnitt i det nya Rådgivningsstödet.

Beskrivning

Den nya lösningen fungerar på övergripande teknisk nivå genom att en så kallad regelmotor kombinerar olika typer av invärden, och automatgenererar hänvisningar som utvärden. Invärdena är av två typer (se bilden nedan):

  1. specifika för ärendet – dels en symtomrad, dels information om patienten, exempelvis kön, ålder, tid på dygnetkön, geografisk plats

  2. så kallade hänvisningsregler.

...

Hänvisningsregel = Logik som talar om vilken typ av vård/profession/vårdenhet som ska ges som förslag på hänvisningar, utifrån givna invärden

...

Den automatgenererade listan över hänvisningar kan anpassas utifrån de öppettider som finns registrerade på vårdenheter i katalogen. Flera ”prioriteringsnivåer” kan läggas in och visas.Varifrån kommer invärdena?
Symtom Väljs och anges av sjuksköterskan (i användargränssnittet) visar öppettider för enheter och kan ha flera prioriteringsnivåer, i första-fjärde hand.

Symtomrad Väljs av sjuksköterskan under samtalet, precis som i dag.
Gravidvecka Väljs av sjuksköterskan under samtalet.
Information om patienten Exempelvis Ålder, kön, ålder, tid på dygnet, geografisk plats - hämtas automatiskt från kontaktcenter och Rådgivningsstödet.
Hänvisningsregler Är på förhand av respektive region registrerade i systemet och hämtas automatiskt.

VÄLJA BILD

...

Image Removed

Hänvisningsregler

Varje region kommer att ha ägarskap och ansvara Image Added

Här på 1177 rådgivningsstödet webb finns en film som visar sambandet mellan hänvisningsregler och enheter i enhetskatalogen (profilinställning För dig som jobbar inom 1177 sjukvårdsrådgivning): LÄNK

Ansvar för hänvisningsregler

Varje region ansvarar för regionens uppsättning av hänvisningsregler i det nya Rådgivningsstödet, på motsvarande sätt som med den hänvisningsinformation som finns i det nuvarande Rådgivningsstödet. För varje symtomrad i de medicinska beslutsunderlagen kommer det att finnas en hänvisningsregel, som ger hänvisningar i första, andra och tredje hand.

Inera har tagit fram en nationell bas av hänvisningsregler. Den nationella basen innehåller hänvisningsregler för alla symtomrader i det medicinska beslutsstödet. Arbetet har genomförts huvudsakligen av en grupp på Inera med olika kompetenser, där bland medicinsk kompetens, men även regional representation med katalogadministratöter från projektets referensgrupp med sjuksköterskor samt SOS Alarm har varit involverade.

Den nationella basen är ett förslag som en region kan utgå ifrån vid skapandet av den uppsättning hänvisningsregler som regionen själv ansvarar för.

Upplägg för regionalt arbete

Regionernas arbete med hänvisningsregler görs i fyra steg:

STEG 1 Göra regional anpassning av nationell bas av hänvisningsregler i Excel (länk)

STEG 2 Grundregistrera hänvisningsregler i nya Rådgivningsstödet (länk)

STEG 3 Slutadministrera hänvisningsregler

STEG 4 Administrera hänvisningsregler för reviderade beslutsunderlag