Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

  • SSO möjliggörs via en IdP med stöd av standardprotokoll enligt referensarkitekturen: OpenID Connect alternativt SAML2, i kombination med standardwebbteknik. 
  • SSO fungerar oberoende av använd autentiseringsteknik och tillsammans med moderna webbläsare. Såväl out-of-band (OOB) och in-band-teknik1 kan stödjas. 
  • SSO-sessionen avslutas genom att e-tjänsten anropar IdP-tjänsten när användaren loggar ut, och automatiskt efter en konfigurerad tid. Maximal sessionstid för SSO-funktionen konfigureras i IdP-tjänsten utifrån aktuella verksamhetskrav och säkerhetspolicys. 
  • En e-tjänst kan välja att inte nyttja SSO eller endast vid behov genom att anropa IdP-tjänsten och tvinga fram en användarautentisering oavsett ev. giltig SSO-session. 
  • En IdP-tjänst kan också ha funktionalitet för att konfigurera e-tjänster att ingå i olika separata SSO-grupper. En e-tjänst i en grupp nyttjar då inte SSO från e-tjänster i en annan grupp. Observera att för närvarande har inte Ineras IdP stöd för att e-tjänster kan ingå i olika SSO-grupper, det kan dock läggas till i en framtida utveckling.
Info
Observera att beroende på vilka användaregenskaper som e-tjänsten har valt att begära, kan användaren behöva göra antingen ett val av tjänste-id eller ett uppdragsval i Ineras IdP, inom ramen för samma SSO-session

...

. Biljetten som IdP:n utfärdar är alltid specifik för varje e-tjänst, inga attribut kommer med automatiskt. Anslutningsguide till IdP beskriver mer om detta fenomen. Dokumentet finns bland kapitlet Referenser.

Specialfall då SSO inte är önskvärd

I situationer då SP:n är ett virtualiserat skrivbord, till exempel Citrix, och det är möjligt att få åtkomst till både skrivbordet och bakomliggande applikationer via en så kallad kioskdator, är inte SSO önskvärd. Rekommendationen är då att SP:n, det vill säga det virtualiserade skrivbordet, tvingar fram en användarautentisering. Standardprotokollen SAML2 och OIDC stödjer detta, med olika syntax.

Klientprogramvara som kan användas för SSO via IdP 

...

Observera att det inte går att blanda autentiseringstekniker i samma grupp för att uppnå äkta SSO. Respektive e-tjänsts behov av attribut kan dessutom leda till val av tjänste-id eller uppdragsval

Referenser

Referensarkitektur för Identitet och åtkomst ARK_0046

Att ansluta e-tjänster för autentisering med SITHS eID (till SITHS eID)

Anslutningsguide till IdP

Klientprogramvaror för SITHS eID

...