Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

För respektive kodverk, urval eller mappning i Terminologitjänsten är det viktigt att det finns en utpekad och namngiven förvaltning, samt en innehållsansvarig. Terminologitjänsten styr inte vilka och hur många förvaltare som ska finnas inom en sektor eller deras benämning. Innehållet, inklusive vilka förvaltare som ska finnas få redigeringsbehörighet i en sektor, är därför mycket upp till på den som har ansökt om en sektor. För varje artefakt är det obligatoriskt att ange vem som är förvaltare och innehållsansvarig för artefakten (detta görs i artefaktens ‘Metadataflik’).

Att använda Terminologitjänsten (TT)

...

  • Terminologitjänsten kommer förutom regionspecifika sektorer också ha möjlighet att sätta upp sektorer som kan delas mellan flera regioner som vill arbeta tillsammans med vissa kodverk, urval och mappningar. En sådan sektor kommer fortfarande behöva ha en utsedd utgivare, förvaltare och innehållsansvarig.

  • Tjänsten uppmuntrar till återanvändning av kodverk, urval och mappningar. Det kommer därför gå att söka, titta på och granska andra regioners kodverk, urval och mappningar (så länge dessa inte aktivt skyddats). En region kan således använda andra regioners eller aktörers kodverk.

...

Terminologitjänsten ger teknisk möjlighet att hålla kodverk, urval och mappningar. Alla dessa artefakter kommer att ha en utgivare förvaltare och en innehållsansvarig som står för kvalitetssäkringen. Inera kommer att ta ansvar för de artefakter som Inera producerar. I de fall ex. ett kodverk inte är Ineras egna produkt ligger kvalitetsansvaret på den producerande organisationen. I fallet ICD-10 och KVÅ är det Socialstyrelsen som skapar dessa kodverk och kvalitetsfrågor gällande tester, förändringar och rättningar kommer att behöva tas upp med Socialstyrelsen som producent.

...

Bokens utgåva (version) är densamma under resan från Utkast, Aktiv och till att den blir Avställd. Men senare kan utgivaren (i vårt fall förvaltaren/innehållsansvarig) vilja ge ut en ny utgåva (version) av boken och påbörjar då en ny version som då har versionsstatus ‘Utkast’.

...

När en ny artefakt (kodverk, urval eller mappningsspecifikation) skapas får den versionsstatus ‘Utkast’. Detta är ett tillstånd för utveckling. Här kan den som producerar artefakten göra ändringar i namnsättning, kontaktuppgifter till utgivare förvaltaren och innehållsansvarig mm. Här kan även artefaktens innehåll editeras. Exempelvis ett kodverks kodposter kan läggas till, ändras eller tas bort.

...

När den aktuella versionen är färdig kan den som producerar och äger en artefakt sätta artefakten som ‘Aktiv'. Det betyder att utgivaren (i vårt fall förvaltaren) anser den är avsedd att användas. Versionen är nu ej längre möjlig att editera. Ungefär som att skicka boken till 'tryck’. Ur producentperspektiv är den lämplig att distribuera vidare i sin organisation eller till andra intressenter.

Ur ett konsumentperspektiv är innehållet garanterat orörligt. Det betyder att det går att lita på att denna version ej ändras, vilket är viktigt för att kunna använda den i konsumerande system, integrationer, etc.

Om utgivare och förvaltare utgivaren (i vårt fall förvaltaren) vill göra ytterligare förändringar (i boken som nu är skickad till tryck), så får dessa göras i nästa ‘upplaga'. Dvs, då kan denna ‘Aktiva’ artefakt användas för att skapa ett nytt 'Utkast’ (en ny version/utgåva).

...

När den aktuella versionen av olika skäl inte är lämplig att användas (utdaterad, ej supportad, ej längre aktuell osv.) kan den som producerar och äger en artefakt sätta artefakten som ‘Avställd'. Det betyder att utgivaren (i vårt fall förvaltaren) anser att den INTE är avsedd att användas längre.

...

Varje rad i filen ska innehålla:

  1. kod

  2. klartext

  3. beskrivning

Om någon annan användare förändrat en artefakt i min sektor, går det då att se någon historik-logg på vem som gjort vad?

För att kunna följa vad som hänt i en artefakt, finns artefaktens versionsbeskrivning i fliken ‘Versionsinformation’, samt tidigare versionsbeskrivningar i fliken ‘Versionshistorik’. Det kan även finnas ‘Orsak till avställning’, när den senast ändrades osv. Men dessa ändringar avser avsiktliga transparenta förändringar från ansvarig förvaltare och innehållsansvarig. Terminologitjänsten har haft förfrågningar på loggning av aktivitet kopplad till användare. Här finns GDPR-relaterade risker i samband med GUI och API:er. Lösningstankar finns, men just nu finns ingen möjlighet för en användare att se NÄR för senaste uppdatering samt VEM som gjort förändringar.