Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, innehåller kvalitetsgranskad och aktuell information om läkemedel från många olika källor. Sil används bland annat av läkare och andra förskrivare för att skapa e-recept och som beslutsstödkunskapsstöd. Alla regioner har tillgång till Sil genom sina journalsystem.

...

Janusmed amning innehåller generella rekommendationer om huruvida ett friskt fullgånget spädbarn kan ammas medan modern använder olika läkemedel. Information tas fram av Karolinska Institutet, Avdelningen för klinisk farmakologi och tillhandahålls av Kunskapsstödet produceras i samarbete mellan Klinisk farmakologi, Karolinska Universitetssjukhuset och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Region Stockholm.

Janusmed fosterpåverkan innehåller bedömningar av eventuella risker för fostret, när mamman använder olika läkemedel under graviditeten. Innehållet tas fram i samarbete mellan sakkunniga verksamma vid Tornbladinstitutet, Lunds Universitet, barnneurologiska kliniken, Karolinska Huddinge, Karolinska institutet och tillhandahålls av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Region Stockholm, är huvudansvariga för kunskapsstödet Janusmed fosterpåverkan. Ansvariga för det medicinska innehållet är en grupp experter inom reproduktionsepidemiologi, pediatrik, gynekologi, farmakologi och farmaci.

Janusmed interaktioner innehåller värderingar av interaktioner mellan läkemedel, samt mellan läkemedel och vissa naturläkemedel, födoämnen, alkohol och rökning. Kunskapsstödet produceras i samarbete mellan Klinisk farmakologi, Karolinska Universitetssjukhuset och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.

...

Krossningsdatabasen är ett läkemedelshanteringsstöd som ger information om ett läkemedel kan krossas, administreras i sond samt om det finns ett alternativt läkemedel eller alternativt administrationssätt. Huvudansvarig för krossningsdatabasen är Skånes universitetssjukvård. Läkemedel och amning samt läkemedel och graviditet/fosterpåverkan – en mappning av två beslutsstöd.  Källan utgår från och med Sil version 7.0, vi rekommenderar därför att den inte implementeras i nya integrationer.

Nationell lista - undvik till äldre innehåller information om läkemedel enligt Socialstyrelsens nationella kvalitetsindikatorer inom vården och omsorgen om äldre personer (75 år och äldre). Läkemedel som bör undvikas omfattar läkemedel med betydande antikolinerg effekt, långverkande bensodiazepiner, tramadol och propriomazin.

...

Administreringskällan är framtagen av Sil för att underlätta ordination/förskrivning genom att tillhandahålla information om administreringsväg, -ställe och -metod. Administreringskällan finns kvar i Sil 7.0 men har utgått i Sil 8.0. Vi hänvisar till de informationsmängder som finns i kodverken för NLL (Nationell läkemedelslista):

  • För administreringsväg – ” nll-snomed-route”

  • För administreringsställe – ”nll-snomed-site”

  • För administreringsmetod – ”nll-snomed-method”

Batchnummer för vaccin innehåller en lista över batchnummer för vaccin som används i Sverige och vars utgångsdatum infaller under innevarande år eller senare. Listan innehåller godkända vacciner samt icke godkända vacciner som tillhandahålls på licens av Läkemedelsverket. Varje årsskifte tas samtliga batcher som har ett passerat utgångsdatum bort från listan. Läkemedelsverket tillhandahåller batchnummer för vaccin.

Doseringskällan är framtagen av Sil. Vid ordination/förskrivning genererar tjänsten en doseringstext när doseringsenhet och eventuell administration finns. Doseringskällan finns kvar i Sil 7.0 men har utgått i Sil 8.0.
Vi hänvisar till de informationsmängder som finns i kodverken för NLL (Nationell läkemedelslista). För en beskrivning av vilka kodverk som ska användas se integrationshandledningen för ”Doseringskällan”.

Kortnotationer är ett gemensamt lexikon framtagen av Sil. För att underlätta för ordinatören att skriva en tydlig doseringstext kan kortnotationer användas som är en förkortning av en doseringsangivelse. (Till exempel 1+1+2 eller 2x4).

...

  • Vara, nationellt produkt och artikelregister (E-hälsomyndigheten)

  • NSL, Nationellt substansregister för läkemedel(Läkemedelsverket)

  • Biverkningsöversikten

  • Fass (Läkemedelsindustriföreningende forskande läkemedelsföretagen, Lif)

  • Janusmed interaktioner (Region Stockholm)

  • Janusmed fosterpåverkan (Region Stockholm)

  • Janusmed amning (Region Stockholm)

  • Läkemedel och graviditet (Läkemedelsindustriföreningen, Lif)

  • Läkemedel och amning (Läkemedelsindustriföreningen, Lif)

  • Nationell lista - läkemedel under utökad övervakning (European Medicines Agency)

  • Rekommenderade läkemedel (Sveriges regioners rekommendationslistor)

...

RekOrd är en webbapplikation som ger Sveriges läkemedelskommittéer möjlighet att skapa och underhålla de lokala läkemedelsrekommendationerna från respektive region och tillgängliggöra dem för journalsystemen via Sil-databasen.

 Om Om du behöver åtkomst eller har frågor om RekOrd, kontakta Kundservice support@inera.se

Centeped

Centeped är en webbapplikation som används av ePeds centralredaktion på ALB (Astrid Lindgrens Barnsjukhus) och av regionala verksamhetschefer i barnsjukvården för att administrera och tillgängliggöra läkemedelsinstruktion för läkemedel till barn till vården.

...