Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.
Innehållsförteckning

...

  1. Vilka av Ineras tjänster använder Ineras IdP?
    Det är flera tjänster men främst, Pascal, NPÖ, Intytjänsterna, Personuppgiftstjänsterna, Sebra, Infektionsverktyget, Svevac, Hitta Jämför Vård, Säkerhetstjänster, Pascal Admin och 1177 Admin.

  2. Vi har Android-telefoner som inte finns på er lista, kommer dessa att fungera med Mobilt SITHS eID?
    Det är inte möjligt att testa testa alla mobila enheter på marknaden men finns de på Google Enterprise lista kommer de med stor sannolikhet att fungera

  3. Kommer det behövas en ny “enrollment”/utfärdande när en användare tar över mobilen/enheten från en annan användare?
    Ja, en enrollment behövs.

  4. Finns användarguide för utfärdandet av Mobilt SITHS?

    1. Ja, den finns här Användarhandbok - Utfärdandeportal för Mobilt SITHS ;

    2. och en film finns här Demofilm - utfärdande av Mobilt SITHS

  5. Finns användarguide på hur en autentisering går till?

    1. Ja, här finns en film på autentisering med Mobilt SITHS finns här: Autentisering via SITHS eID

  6. Vilken version av Net ID Enterprise använder Inera under testarna?
    Versionerna 6.8.1 och 6.8.2

  7. Jag kan inte installera SITHS eID appen på en iOS-enhet trots att det en giltig/supporterad enhet.
    För att installera och använda SITHS eID appen på en iOS enhet krävs att enheten är ”lösenordsskyddad”

    ”iOS klienter kräver lösenordsskydd för installation/användning (beror på deras Secure Enclave-lösning). För Android klienter behövs inte lösenordsskydd.”

  8. Hur många förstudier ska lämnas in för anslutning av en lokal IdP som i sin tur har flera SP?
    En förstudie behöver lämnas in.

  9. Vad händer om den nationell HSA-katalogen ligger nere. Kommer Ineras IdP ändå utfärda en biljett?
    Är HSA nere så kommer IdP utfärda en biljett bara om e-tjänsten inte begärt några HSA-attribut ö.h.t. Se Attributlistan på https://confluence.cgiostersund.se/x/GaihCg, avsnitt 3.1 (Valbara attribut/claims). Tabellen där visar vilka attribut som kommer från HSA.
    E-tjänsten (om SAML) skulle t.ex. kunna ha två "AttributeConsumingService" i sitt metadata, en som begär HSA-data och en (backup) som bara begär certifikatsdata. Får e-tjänsten felmeddelande från IdP att HSA är nere så kan den skicka en ny begäran och ange AttributeConsumingServiceIndex för backup-attributuppsättningen.
    E-tjänster som ansluter via OIDC kan justera sina claimsrequest i Authentication Request till att inte begära HSA-attribut.
    Tyvärr kommer felet att ske först efter att användaren autentiserat sig. D.v.s användaren loggar in korrekt, med i.o.m. att IdP inte får kontakt med HSA så kastas ett fel och ingen SSO-session sätts upp. Om e-tjänsten gör som beskrivet ovan så kommer användaren alltså behöva autentisera sig en gång till.

  10. Behöver man flera anslutningar vid ADFS vid begär begäran av medarbetaruppdrag?
    Huruvida användaren ställs inför ett val av vårdmedarbetaruppdrag styrs av vilka attribut som e-tjänsten begär från IdP. Se Attributlistan på https://confluence.cgiostersund.se/x/GaihCg, avsnitt 3.1 (Valbara attribut/claims).
    Tabellen där visar vilka attribut som leder till val av uppdrag respektive val av personpost (EmployeeHsaId). Om användaren bara har ett uppdrag i HSA så väljs det uppdraget implicit av IdP. Användaren ställs alltså inte inför ett uppdragsval.Om användaren bara har en personpost (EmployeeHsaId) i HSA - eller loggar in med ett cert som har HSA-id som identifierare - så väljs personpost implicit av IdP.

  11. Vilka attribut behövs för att byta medarbetaruppdrag under pågående pass?
    Om uppdrag redan är valt så måste sessionen avslutas via en utloggningsbegäran till IdP, varpå en ny autentiseringsbegäran görs som kan leda till ett nytt uppdragsval.
    Om uppdrag inte redan är valt så kommer nästa autentiseringsbegäran som begär uppdragsinformation att leda till ett uppdragsval.

  12. Vad krävs för att kunna logga in och underteckna i SITHS eID portalen när den införs?SITHS eID Windowsklient (Windows 10) eller SITHS eID Mobilklient (Android/iOS). Notera att Net ID Enterprise inte används för SITHS eID Portalen.

  13. Kan Net ID Enterprise och Windowsklienten installeras på samma dator?
    Ja, de kommer kunna samexistera

  14. När kommer de nationella tjänsterna stödja inloggning med SITHS eID Windowsklienten eller SITHS eID Mobilklient
    Se följande lista för status för respektive tjänst och införandet av nya autentiseringsmetoden.

  15. Vad krävs för att kunna logga in på de nationella tjänster som har inför nya autentiseringsmetoden?
    SITHS eID Windowsklient (Windows 10) eller SITHS eID Mobilklient (Android/iOS)

  16. Kommer de nationella tjänsterna fortsätta stödja Net ID Enterprise?
    Finns i dagsläget inget beslutat datum för borttag av stödet för MTLS (den tekniken som Net ID Enterprise använder) men stödet kommer att tas bort i framtiden

  17. Vilken kod används för att kunna göra underskrifter i SITHS eID portalen?
    Legitimeringskoden används för både inloggning och underskrift

  18. Nu slutar Inera supporta Net iD Enterprise?
    Inera kommer inte ta emot supportfrågor som berör Net iD Enterprise efter 2023-06-30

  19. Finns det en film eller webinar med heltäckande information om nya autentiseringslösningen?
    Ja, här finns den.

    Nya lösningar inom SITHS.mp4

  20. Kommer hantering av korthändelser (kort-i och kort-ur) finns som funktionalitet i SITHs e-ID appen för Windows (Windowsklienten)?

    Denna funktionalitet kommer ej att finnas enligt den omfattning som beslutats just nu. Direktanslutna organisationer får gärna driva att detta ska läggas till i framtiden genom att beställa det från Inera via t.e.x programrådet eller SLIT. Det finns även produkter på marknaden för hantering av denna funktion.

    Har er organisation funderat på en separat tag som låser datorn om man inte är nära datorn? Det finns även denna typ av lösningar. Tänk på att kort-in/ut ej fungerar om man loggat in mobilt, då är en tag-lösning bättre.

  21. Användningsfall: SSO och uthopp till externa webbapplikation

     

    Ett lokalt system A (t ex ett journalsystem) är anslutet för autentisering via en lokal IdP, vilken i sin tur är ansluten som proxy-IdP mot Ineras IdP för att konsumera autentiseringstekniken med SITHS eID.

     

    Steg 1: En användare loggar in med SITHS eID (på kort eller mobilt) i lokala systemet A.
    Steg 2: Från system A görs uthopp till en extern webbapp, t.ex. NPÖ, som är ansluten till Ineras IdP. 

    Fråga: Kan användaren erhålla SSO i detta fall?

    Svar: Ja, dock förutsatt att samma user agent (webbklient) används vid båda inloggningarna, så att SSO-cookien från Ineras IdP är tillgänglig i Steg 2. 
    Vald webbklient och konfiguration måste verifieras för detta, t.ex. om nya webbfönster eller flikar öppnas så beror ovan funktionalitet på hur webbklienten hanterar dessa (t ex om säkerhetskontextet delas mellan fönster).
    Att tänka på: Förutom detta kan användaren få välja medarbetaruppdrag beroende på vad den externa webappen kräver; detta är inte en del av SSO.

  22. Kommer det att ske någon kontroll av hårdvarukraven i prodmiljön? Dvs att man får ett meddelande om man inte uppfyller hårdvarukraven?

    Det kommer finns kontroller för om en given version av SITHS eID-appen eller en version av ett visst OS får användas på enheten. Man får meddelande om enhet inte stöds.

    Dessutom kommer extra kontroller ang aktivering av biometri göras.

  23. Finns det support för lagring av egenutfärdade nycklar & certifikat på SITHS-kort?
    I enlighet med nya autentiseringslösningen som följer referensarkitekturen för Identitet och åtkomst och efter en behovsinventering bland SITHS-kollektivet kommer Inera framöver inte supporta lagring av egenutfärdade nycklar & certifikat från lokalt CA på SITHS-kort inom ramarna för SITHS-tjänsten.

    Om en organisation har valt att implementera en lokal utfärdare av nycklar och certifikat är organisationen själv ansvarig för att säkerställa att detta inte påverkar SITHS-tjänsten i övrigt

...