Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, innehåller kvalitetsgranskad och aktuell information om läkemedel från många olika källor. Sil används bland annat av läkare och andra förskrivare för att skapa e-recept och som beslutsstöd. Alla regioner har tillgång till Sil genom sina journalsystem.

...

Regionssubventionerade spolvätskor innehåller information om de spolvätskor som subventioneras av regioner. Tidigare har det begränsade sortimentet av spolvätskor endast funnits i Pascal. Informationen om spolvätskor i Sil är baserad på sortimentet som finns i Pascal samt regionernas upphandlade sortiment (de regioner som har det och har meddelat detta till Sil).

Restanmälda läkemedel införs i Sil 8.0 (28 september 2023) och används som källa för information om kommande, pågående och avslutade restsituationer som anmälts av läkemedelsföretagen till Läkemedelsverket. Tillgång till information om restanmälda läkemedel underlättar för ordinatör/förskrivare och minskar risken för att patienten inte får det läkemedel som ordineras. Ordinatör/förskrivare kan redan tidigt i processen få information om restanmälda läkemedel och välja en alternativ förpackning eller en alternativ behandling där läkemedel finns tillgängligt. Det underlättar både för patient, ordinatör/förskrivare, sjuksköterskor och apotekspersonal att ett tillgängligt läkemedel ordineras/förskrivs, genom att ett merarbete annars kan uppstå. Källan Restanmälda läkemedel tillhandahålls av Läkemedelsverket. För mer information om restsituationer och restanmälda läkemedel, se https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/forskrivning/restsituationer .

Synonymkällan är framtagen av Sil och kompletterar Biverkningsöversikten för att underlätta sökningen på biverkningar som omfattar fler än ett läkemedel. Olika läkemedelsföretag uttrycker samma biverkan på olika sätt eller använder mer omfattande termer (till exempel "alopeci" och "håravfall" eller "angina pectoris" och "kärlkramp").

...