Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, innehåller kvalitetsgranskad och aktuell information om läkemedel från många olika källor. Sil används bland annat av läkare och andra förskrivare för att skapa e-recept och som beslutsstöd. Alla regioner har tillgång till Sil genom sina journalsystem.

...

Biverkningsöversikten möjliggör på ett enkelt sätt att få tillgång till strukturerad biverkningsinformation för samtliga patientens läkemedel. Biverkningsöversikten tillhandahålls av SIDI (Swedish Institute for Drug Informatics).

Blandbarhetsdatabasen innehåller information om huruvida intravenösa läkemedel kan ges samtidigt i samma slang/venösa infart. Innehållet är evidensbaserat och relaterar till hur läkemedel används inom hälso- och sjukvården. Blandbarhetsdatabasen är utvecklad av Västra Götalandsregionen och innehållsansvarig är Sjukvårdsapotek VGR.

DHPC (Direct Healthcare Professional Communication) är ett sätt för Läkemedelsverket och läkemedelsföretagen att nå ut till hälso- och sjukvårdspersonal med ny viktig säkerhetsinformation om läkemedel. DHPC kan till exempel innehålla nya rekommendationer riktade till hälso- och sjukvårdspersonal om hur ordination och uppföljning för ett visst läkemedel bör anpassas för att minimera riskerna med användningen. DHPC utarbetas av läkemedelsföretagen i samråd med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA eller Läkemedelsverket.

...

Fass amning innehåller amningsklassificieringar och texter enligt Fass som visar om läkemedel kan vara olämpliga att ta i samband med amning. Produktspecifik information finns för alla godkända läkemedel i Sverige för läkemedelsföretag som är medlemmar i Lifi Fass. Amningsklassificeringarna (I-IV) försvinner hösten 2023 i samband med att Sil 6.0 utgår, information om amning kommer även fortsättningsvis att finnas kvar i Fass-texter och därmed i Sil.

Fass graviditet innehåller graviditetsklassificieringar och texter enligt Fass som visar om läkemedel kan vara olämpliga att ta under graviditet. Produktspecifik information finns för alla godkända läkemedel i Sverige för läkemedelsföretag som är medlemmar i LifFass. Graviditetsklassificeringarna (A-D) försvinner hösten 2023 i samband med att Sil 6.0 utgår, information om graviditet kommer även fortsättningsvis att finnas kvar i Fass-texter och därmed i Sil.

Janusmed amning innehåller generella rekommendationer om huruvida ett friskt fullgånget spädbarn kan ammas medan modern använder olika läkemedel. Information tas fram av Karolinska Institutet, Avdelningen för klinisk farmakologi och tillhandahålls av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Region Stockholm.

...

Janusmed interaktioner innehåller värderingar av interaktioner mellan läkemedel, samt mellan läkemedel och vissa naturläkemedel, födoämnen, alkohol och rökning. Information tas fram av Karolinska Institutet; Avdelningen för klinisk farmakologi och tillhandahålls av Kunskapsstödet produceras i samarbete mellan Klinisk farmakologi, Karolinska Universitetssjukhuset och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Region Stockholm.

Janusmed njurfunktion är ett kunskapsstöd för ordination av läkemedel vid nedsatt njurfunktion till patienter över 18 år. Kunskapsstödet innehåller evidensbaserade rekommendationer för läkemedelsdosering, anpassade efter patientens njurfunktion. Informationsinnehållet i Janusmed njurfunktion kommer från databasen Renbase, som ägs av Medbase oy, Finland. Innehållet översätts till svenska och anpassas efter svenskt läkemedelssortiment och terapirekommendationer av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Region Stockholm, med stöd av njurmedicinsk expertis (Region Stockholms Expertråd för medicinska njursjukdomar).

Region Stockholm tillhandahåller en e-utbildning som visar hur Janusmed njurfunktion och dess olika funktioner ska användas och syftar till att kunna tolka given information korrekt och patientsäkert.
Utbildningen finns här: E-utbildning Janusmed Njurfunktion

Janusmed riskprofil är ett kunskapsstöd som används för att uppmärksamma eventuella risker för några vanliga, och/eller potentiellt allvarliga, biverkningar på grund av att två eller flera läkemedel förstärker varandras effekter vid samtidig användning. Janusmed riskprofil kompletterar Janusmed interaktioner. Kunskapsstödet produceras i samarbete mellan Klinisk farmakologi, Karolinska Universitetssjukhuset och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.

Krossningsdatabasen är ett läkemedelshanteringsstöd som ger information om ett läkemedel kan krossas, administreras i sond samt om det finns ett alternativt läkemedel eller alternativt administrationssätt. Huvudansvarig för krossningsdatabasen är Skånes universitetssjukvård.

Läkemedel och amning samt läkemedel och graviditet/fosterpåverkan – en mappning av två beslutsstöd. Sil har utarbetat en mappning av Region Stockholms källor för amning och fosterpåverkan (Janusmed) samt information för amning och graviditet från Lifs källa (Fass-texter)Källan utgår från och med Sil version 7.0, vi rekommenderar därför att den inte implementeras i nya integrationer.

Nationell lista - undvik till äldre innehåller information om läkemedel enligt Socialstyrelsens nationella kvalitetsindikatorer inom vården och omsorgen om äldre personer (75 år och äldre). Läkemedel som bör undvikas omfattar läkemedel med betydande antikolinerg effekt, långverkande bensodiazepiner, tramadol och propriomazin.

...