Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, innehåller kvalitetsgranskad och aktuell information Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, innehåller kvalitetsgranskad och aktuell information om läkemedel från många olika källor. Sil används bland annat av läkare och andra förskrivare för att skapa e-recept och som beslutsstöd. Alla regioner har tillgång till Sil genom sina journalsystem.

...

Janusmed interaktioner innehåller värderingar av interaktioner mellan läkemedel, samt mellan läkemedel och vissa naturläkemedel, födoämnen, alkohol och rökning. Information tas fram av Karolinska Institutet; Avdelningen för klinisk farmakologi och tillhandahålls av SLL E-hälsa och strategiskt IT Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.

Janusmed amning innehåller generella rekommendationer om huruvida ett friskt fullgånget spädbarn kan ammas medan modern använder olika läkemedel. Information tas fram av Karolinska Institutet, Avdelningen för klinisk farmakologi och tillhandahålls av SLL E-hälsa och strategisk IT Hälso- och sjukvårdsförvaltningen,
Region Stockholm.

Janusmed fosterpåverkan innehåller bedömningar av eventuella risker för fostret, när mamman använder olika läkemedel under graviditeten. Innehållet tas fram i samarbete mellan sakkunniga verksamma vid Tornbladinstitutet, Lunds Universitet, barnneurologiska kliniken, Karolinska Huddinge, Karolinska institutet och tillhandahålls av SLL E-hälsa och strategisk IT Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm.

Läkemedel och amning samt läkemedel och graviditet/fosterpåverkan – en mappning av två beslutsstöd. Sil har utarbetat en mappning av SLLs Region Stockholms källor för amning och fosterpåverkan (Janusmed) samt information för amning och graviditet från Lifs källa (Fass texter).

...

Nationell källa för Ordinationsorsaker Nationell källa för ordinationsorsak - behandlingsorsaker innehåller information om ordinationsorsaker och behandlingsändamål för samtliga godkända läkemedel inom Sverige. Källan ska bidra till ökad patientsäkerhet genom att vårdpersonal på ett tydligt sätt ska veta varför en ordinatör satt in en viss läkemedelsbehandling och för att patienter ska få tydlig information om varför de tar ett visst läkemedel. Socialstyrelsen tillhandahåller nationell källa för ordinationsorsak.

...

Administreringskällan är framtagen av Sil för att underlätta läkemedelsförskrivning [ensa begrepp] ordination/förskrivning genom att tillhandahålla information om administreringsväg, -ställe och -metod.

Doseringskällan är framtagen av Sil. Vid ordination och receptförskrivning [ensa begrepp] /förskrivning genererar tjänsten en doseringstext när doseringsenhet och eventuell administration finns.

...

Nationell lista - läkemedel under utökad övervakning. Information om läkemedel under utökad övervakning möjliggör för förskrivaren att snabbt och enkelt kunna identifiera och uppmärksamma de läkemedel som enligt Europeiska Unionen (EU) står under utökad övervakning.

Substansregistret Nationellt substansregister för läkemedel (NSL) innehåller information om aktiva substanser och ATC koder som förekommer i läkemedel, licensläkemedel och extempore samt ett urval av hjälpämnen. Källan tillhandahålls av Läkemedelsverket.

Synonymkällan kompletterar Biverkningsöversikten,  är framtagen av Sil och kompletterar Biverkningsöversikten för att underlätta sökningen på biverkningar som omfattar fler än ett läkemedel. Olika läkemedelsföretag uttrycker samma biverkan på olika sätt eller använder mer omfattande termer (till exempel "alopeci" och "håravfall" eller "angina pectoris" och "kärlkramp").

...

Varje vecka görs en kvalitetskontroll av informationen som hämtats från källägarna. Den påbörjas måndag morgon med att källorna hämtas. Därefter kvalitetkontrolleras informationen genom en automatiserad och manuell granskningsprocess och bedömning av eventuella avvikelser. En ny Sil-databas tillgängliggörs varje onsdag via Sils FTPSFTP-plats [SFTP?]. Fass-texter uppdateras varje vardag. Därför ska Sil-databasen hämtas dagligen.

...

Information från följande källor går att se på Sil Online (namnet i parentes anger producenten av informationskällan):

  • Varuregister Vara Vara, Produkt och artikelregistret (eHälsomyndigheten)

  • Substansregistret, NSL NSL, Nationellt substansregister för läkemedel (Läkemedelsverket)

  • Biverkningsöversikten

  • Fass (Läkemedelsindustriföreningen, LIF)

  • Janusmed interaktioner (SLL Region Stockholm)

  • Janusmed fosterpåverkan (SLL Region Stockholm)

  • Janusmed amning (SLL Region Stockholm)

  • Läkemedel och graviditet (Läkemedelsindustriföreningen, LIF)

  • Läkemedel och amning (Läkemedelsindustriföreningen, LIF)

  • Nationell lista - läkemedel under utökad övervakning (European Medicines Agency)

  • Rekommenderade läkemedel (Sveriges regioners rekommendationslistor)

LÄNK TILL SIL ONLINE

RekOrd

RekOrd är en webbapplikation som ger Sveriges läkemedelskommittéer möjlighet att skapa och underhålla de lokala läkemedelsrekommendationerna från respektive region och tillgängliggöra dem för journalsystemen via Sil-databasen.

 Om du behöver åtkomst eller har frågor om RekOrd, kontakta Kundservice Inera Support?.

Centeped

Centeped är en webbapplikation som används av ePeds centralredaktion på ALB (Astrid Lindgrens Barnsjukhus) och av regionala verksamhetschefer i barnsjukvården för att administrera och tillgängliggöra läkemedelsinstruktion för läkemedel till barn till vården.

...

På Sil arbetar systemutvecklare, apotekare, receptarie, sjuksköterskor m.m. Sil samarbetar med ett flertal myndigheter och organisationer med koppling till vård och it.Sil arbetar kontinuerligt med att utöka antalet källor och tjänster som skulle kunna ingå i databasen. Sil gör ständigt omvärldsbevakningar över möjliga kunskapskällor. Förslag kan även skickas in till oss via Kundservice. Nya källor bedöms enligt deras nytta för vården, kvalitet av innehållet, uppdateringsfrekvens och möjligheten att inkludera källan i Sil-databasen. Förslag angående nya källor diskuteras i läkemedelsförvaltningsgruppen som består av representanter av läkare och apotekare från olika regioner i Sverige. Förslagen prioriteras utifrån vårdens behov. Ineras medicinska råd deltar också vid prioriteringar. Medlemmar i förvaltningsgruppen utses via Ineras programkontor. För vissa källor kan det beställas av regionens programråd en större utredning i form av en förstudietill vård och IT.

Sil arbetar kontinuerligt med att utöka antalet källor och tjänster som skulle kunna ingå i databasen. Sil gör ständigt omvärldsbevakningar över möjliga kunskapskällor. Förslag kan även skickas in till oss via Kundservice. Nya källor bedöms enligt deras nytta för vården, kvalitet av innehållet, uppdateringsfrekvens och möjligheten att inkludera källan i Sil-databasen.

Projekt och förstudier

Följande förstudier har genomförts.

...

Förstudie – Njuren och Pharao

Medicinsk rapport NjuRen

Förstudie Kunskapsstöd vid läkemedelsordination till barn

Under 2014 genomfördes en förstudie av Kunskapsstöd vid läkemedelsordination till barn (förutsättningar för ePed att bli en nationell tjänst). ePed läkemedelsinstruktioner för barn och rimlighetskontroller för dosering implementerades år 2016 i Sil och läkemedelsinstruktioner för barn väljs via Centeped.

Förstudie – Kunskapsstöd vid läkemedelsordination till barn