Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Test och kvalitetssäkring

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 7 Nästa »

Måtto: App-strategin skall vara ett verktyg för primär målgrupp att utföra sitt arbete. Se till att denna sida också lever upp till motto, gör den inte det? Skall den bort?

Ta bort denna ruta vid publicering

PÅBÖRJAD

Inledning

Syfte: Denna sida finns för att du skall få insikt i vilka delar av test och kvalitetssäkring som är viktiga vid utveckling och förvaltning av en app.

Målgrupp: Beslutsfattare, projektledare, uppdragsledare, testledare och förvaltningsansvariga.

Instruktion för användning: För att få en överblick över de de speciella behov av test och kvalitetssäkring som identifierats, se sammanfattningen nedan. Mer information om de påverkade områdena presenteras sedan under respektive rubrik.

Checklistor för arbete med beredning och UX innehåller kopplingar till test och kvalitetssäkring <infoga ref>

Test och kvalitetssäkring på Inera beskrivs på en övergripande nivå i Ineras teststrategi (ej publicerad ännu - lägg in ref när det är klart (Karin?)) och i Tjänstehandboken (pågående uppdateringar - lägg in ref när det är klart(Karin?). Information kan även nås via utvecklingsramverkets sida för test och kvalitetssäkring /wiki/spaces/UtvR/pages/2471364052.

Sammanfattning

För test och kvalitetssäkring av appar finns delar som behöver uppmärksammas, speciellt under beredningen för att ta fram ett väl underbyggt beslutsunderlag och under projekt/förvaltnings-planeringen för att ge de rätta förutsättningarna för utveckling och förvaltning.

Dessa områden har identifierats som särskilt viktiga för att värdera hur valet av implementation, i en app eller som webbapplikation, kan påverka tjänstens kvalitet:

  • Användbarhet

  • Digital tillgänglighet

  • Informationssäkerhet

För att säkerställa tillräcklig test och verifiering behövs:

  • tillgång till ett relevant urval av testenheter (typer av enheter, olika plattformar, flera versioner av operativsystemen)

  • tester för kombination app och webbapplikation för tjänsten, när så är aktuellt

  • analys för urval av testanvändares personliga inställningar för enheten och i appen

  • testscenarier för både expertanvändare och nybörjare

  • användarverktyg för tillgänglighetstester

  • fokus på mobila egenskaper

  • testverktyg

  • sårbarhetsanalys och bedömning av behov för övriga säkerhetstester

  • förberedelser för att kunna ladda ner och testa på en ännu ej publicerad version av appen

  • tid för slutverifiering inför publicering

  • planerad hantering av kommande releaser av operativsystem och nya versioner av enheter (inom förvaltning)

  • analys av vilka behov av kvalitetssäkring som kan finnas vid avveckling av appen

Notera att om appen är en medicinteknisk produkt så finns ett särskilt regelverk <ref (Torkel?)>.

Kvalitetssäkring

Som för all utveckling ligger grunden till ett effektivt arbete med kvalitetssäkring i förberedelserna. Det handlar om allt från krav- och behovsinsamling, utvecklingsprocess som inkluderar test och förväntas leda till publicering av appen, därefter förvaltning och slutligen en kontrollerad avveckling. Specifikt för att kvalitetssäkra appar är behoven av att:

  • Komplettera krav och behovsanalys med olika användarprofiler för vilka användare av appen som förväntas. Det kan vara nybörjare, expertanvändare som använder enhetens många finesser eller en speciell verksamhetskategori. För både utveckling och test är det nödvändig information för att appen ska nå god användbarhet för målgruppen.

  • Göra en riskanalys kring olika teknikval som visar konsekvenser kring användbarhet, digital tillgänglighet och informationssäkerhet. Specifika förutsättningar kring arkitektur och design kan då bli synliggjorda och ger möjlighet till riktade tester mot identifierade problemområden och sårbarheter.

  • Säkerställa att nödvändiga testmiljöer finns tillgängliga och att app-specifika testverktyg är finansierade. Här ställs extra krav på antal enheter som behövs och en plan för i vilken grad testning ska ske på olika versioner av operativsystem och med olika inställningar.

  • Ta reda på och planera för att uppfylla kraven på verifiering inför publicering av appen

  • Planera test inom förvaltning för att kunna upprätthålla kvaliteten på tjänsten som appen tillhandahåller. Verifiera regelbundet funktionaliteten på nya versioner av operativsystem och nya typer av enheter som kan få ändrade eller nya funktioner som användarna förväntar sig ska fungera med appen.

  • Planera användartester, specifikt med avseende på digital tillgänglighet men även för övriga målgrupper, för att få viktig återkoppling och därmed möjlighet att förbättra appen och öka användningen av den. Det kommer också att ge kunskap som kan användas generellt i utveckling och test av appar för att få bättre användbarhet och tillgänglighet vid kommande publiceringar.

Testmiljö

<Krav på testmiljöerna för att kunna utvärdera appar, testverktyg, etc

Behöver finnas uttalade mål för testäckning så att testmiljön kan vara anpassad för att ge förutsättningar för att nå dem - och för vilka aspekter man vill ha tidig testning och vad som med mindre risk kan senareläggas … >

Kontinuerlig utvärdering och test

<Lista vilka delar är viktiga att kontinuerligt utvärdera under utveckling och motivera. T ex användbarhet/tillgänglighet och om teknik och designval har påverkan på informationssäkerhet …>

Acceptanstest

<Rutiner för att tillgängliggöra app för testning innan publicering

Följsamhet mot lagkrav

Kunna identifiera krav på den totala testtäckningen (hur den byggs upp från behovsinsamling till den avslutande acceptanstesten) och acceptanstest av en app för att kunna vara vägledande för beslut om att publicera/produktionssätta den

… >

Behov av test i förvaltning

<Beskrivning av konsekvenser och vilka behov som uppkommer vid valet av app >

Avveckling av app

<Speciella behov vid avveckling av app … >

Länkar

Digital tillgänglighet

https://www.w3.org/TR/mobile-accessibility-mapping/

SIS standard

https://www.sis.se/produkter/informationsteknik-kontorsutrustning/ittillampningar/halso-och-sjukvardsinformatik/sis-cen-isots-82304-22021/

Testverktyg

https://www.browserstack.com/

http://appium.io/

https://saucelabs.com/

https://www.getxray.app/exploratory-testing


MALL - TA BORT EFTER FÖRSTA INTERNA GRANSKNINGEN

Första rubriken H2

Underrubrik H3

 Expanderbar rubrik

Här kan du skriva mer, lägga in länkar med mera. Du kan ta bort genom att klicka på soptunnan, byta text eller kopiera om du vill ha flera.

 Expanderbar rubrik

Här kan du skriva mer, lägga in länkar med mera. Du kan ta bort genom att klicka på soptunnan, byta text eller kopiera om du vill ha flera.

Taggar:

Efter publicering lägger du till Taggar längst ner på den publicerade sidan.

Tänkbara taggar: Process, Beredning, Initial bedömning,

Ta bort denna ruta vid publicering

  • Inga etiketter