Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Öppen info: FHIR-baserad interoperabilitetsarkitektur

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 5 Nästa »


Välkommen till den publika delen av uppdragets Confluence-utrymme.

Uppdragets syfte

Uppdraget ska leverera en interoperabilitetsarkitektur baserad på HL7 FHIR-standarden (hädanefter förenklat som “FHIR”). I det ingår beskrivning av vilka arkitekturella mönster som tillämpas, vilka komponenter som behöver realiseras för att stödja dessa mönster samt hur dessa komponenter ska fungera utifrån FHIR-standardens egenskaper. Huvudfokus på uppdraget är att hantera frågan om spedition av information, dvs hur ser vi till att system kan skicka sin information till ett annat system. Uppdraget har inte som mål att beskriva hur verksamhetslasten i olika fall ska se ut.

Resultatets målgrupp

Resultatet av arbetet kan komma att nyttjas av ett flertal olika aktörer. Inera kan på regionernas uppdrag etablera en infrastruktur för kommunikation på nationell nivå baserad på uppdragets resultat. Regionerna kan om de önskar etablera en intern infrastruktur för kommunikation över FHIR-standarden för eget bruk. Privata aktörer kan välja att ta del av resultatet och i sin tur etablera en egen infrastruktur för sina produkter baserad på arkitekturen givet att de så önskar.

Uppdragets beroenden

Arbete med en interoperabilitetsarkitektur baserad på FHIR-standarden har starka beroenden till det arbete kring nästa generations samverkansarkitektur, T2, som delvis löper parallellt. I det arbetet har ett antal verksamhetsscenarier lyfts fram. Dessa är framtagna utifrån de användningsområden som T-boken stödjer.

FLDV-programmet är ett initiativ som regionerna tillsammans med Inera prioriterat högt. I det programmet är framtagandet av en ny Tidbokstjänst en av aktiviteterna som ingår. Den kommande tjänsten har som ambition att kommunicera via FHIR-standarden, då önskemål om detta lyfts från regioner som ska ansluta till den. Sammantaget leder det till att Tidbokstjänsten är en lämplig kandidat att ha med i arbetet för att säkerställa att den interoperabilitetsarkitektur som tas fram klarar av de krav som Tidbokstjänsten ställer.

Uppdragets angreppssätt

Arbetet kommer att utgå från de användningsfall som tagits fram inom ramarna för arbetet med Tidbokstjänsten. Dessa användningsfall ska sen genom att generaliseras upp en nivå testas mot de mönster och de byggblock som definierats inom T2-arbetet, där även andra verksamhetsscenarier tagits hänsyn till. Det blir ett sätt att ytterligare testa resultatet av T2-arbetet mot enskilda tjänsters behov. Vid behov justeras T2s mönster och byggblock för att bättre kunna hantera behoven som lyfts av Tidbokstjänsten.

När arbetsgruppen känner sig trygg i att T2 genom sina mönster och byggblock kan täcka upp alla behov av interoperabilitet som Tidbokstjänsten har, så ska vi se vilka delar av T2 som kan fullt ut eller delvis lösas ut med hjälp av FHIR-standarden. En del av de byggblock som lyfts fram inom T2-arbetet finns det anledning att tro att FHIR-standarden har ganska mogna lösningar inom. Andra byggblock faller med säkerhet utanför FHIR-standarden.

De som önskar lämna kommentarer direkt här i dokumentationen kan höra av sig till viktor.jernelov@inera.se. Meddela då gärna vilken region, kommun eller organisation ni representerar. Kommentarer kan även mejlas direkt så tar vi in dem i vårt vidare arbete.

Innehållsförteckning

Arkitekturens olika delar nås också via menyn här till vänster i Confluence.

  • Inga etiketter