1. Inledning
Dokumentet innehåller frekventa frågor som har ställts till Infektionsverktygets support. Inkomna frågor och tillhörande svar har tilldelats två huvudkategorier:
Infektionsverktygets användargränssnitt – Rapportverktyget
Frågorna och tillhörande svar rör åtkomst till Rapportverktygets, tolkning av diagram mm.
Införande av infektionsverktyget
Frågorna och tillhörande svar rör dataöverföring till Infektionsverktyget, datahantering i Infektionsverktyget, anslutningskrav mm.
Dokumenten Exempelrapporter från rapportverktyget och Exempelrapporter 2 från rapportverktyget innehåller förslag på rapporter samt beskrivning av hur man gör för att skapa dessa.
2. Infektionsverktygets användargränssnitt – Rapportverktyget
2.1 Hur kommer man åt Infektionsverktygets användargränssnitt?
(2012-11-20)
Infektionsverktyget är en gemensam nationell webbplats på Sjunet som används för uppföljning. För åtkomst behövs tillgång till Sjunet, öppningar i brandväggar mot webbplatsens adresser och ett SITHS-kort för inloggning i verktyget (SITHS-kortet behövs för https-siterna).
Det finns även en demomiljö med testdata som togs fram vid utvecklingen av Infektions-verktyget.
Demomiljö: http://test.infektionsverktyget.sjunet.org/.
Driftmiljö: https://infektionsverktyget.sjunet.org/
De landsting som skickar in testdata till QA-miljön kan se sina egna data på:
https://test.infektionsverktyget.sjunet.org/ när de loggar in med SITHS-kort.
Notera alltså att det är skillnad på http- och https-siten vad gäller testmiljöerna.
2.2 Behöver man registrera något för att kunna logga in i Infektionsverktygets användargränssnitt?
(2012-11-20, uppdaterad 2014-04-09, 2015-07-07)
För att komma åt testmiljön via http-siten krävs endast tillgång till Sjunet.
För att komma åt testmiljön via https-siten samt driftmiljön identifierar sig användare med sitt SITHS-kort, och Ineras Säkerhetstjänster används för autentisering. Vid autentisering med hjälp av säkerhetstjänsterna måste användaren finnas i HSA-katalogen.
2.3 Jag vill veta hur många infektioner som har funnits på min enhet - hur gör jag?
(2015-07-07)
Enhetsnivån (avdelning/ mottagning) är den lägsta nivån i Rapportverktyget som man kan följa upp data på, förutsatt att man har valt att registrera/skicka in data på denna nivå.
För att följa upp hur många infektioner som registrerats på en enhet, väljer man ”Infektioner” under Information att följa upp och sedan avgränsar på avdelning/mottagning som man är intresserad av under attributet Organisatorisk enhet, såsom visas i bilden nedan.
OBS! Ett specialfall föreligger när det finns två ordinationer kopplade till samma infektion (ordinationsorsak). Hur man följer upp infektioner på sin enhet i det fallet beskrivs i avsnitt 2.5.
2.4 Hur ser det ut i rapportverktyget när det finns två ordinationer kopplade till samma infektion (ordinationsorsak)?
(2013-05-14, uppdaterad 2015-07-07)
Här har det betydelse för vilket mått man följer upp i rapportverktyget. I måttet ingår vad det är som räknas, dvs.
väljer man måttet Infektioner så räknar man infektioner i diagrammet/tabellen,
väljer man måttet Antibiotikaordinationer så räknar man ordinationer i diagrammet/tabellen
I de fall där det finns två ordinationer kopplade till samma infektion (ordinationsorsak) betyder det att det kommer att finnas
En infektion (ordinationsorsak) i måttet Infektioner som har två ordinationer kopplade till sig och
Två ordinationer i måttet Antibiotikaordinationer som har samma ordinationsorsak
2.5 På vilken enhet hamnar infektionen när det finns två ordinationer kopplade till samma infektion (ordinationsorsak)?
(2015-07-07)
I avsnitt 2.3 förklarades hur man följer upp antalet infektioner som finns på en enhet. Ett specialfall föreligger när det finns flera ordinationer kopplade till samma infektion (ordinationsorsak) och ordinationerna har gjorts på olika enheter, dvs. en och samma infektion har behandlats med antibiotika på flera avdelningar då patienten har flyttats runt mellan olika avdelningar.
I samband med hur data överförs till Infektionsverktyget får detta konsekvenser för hur data visas i Rapportverktyget. Ett exempel med tillhörande illustration i Figur 2:
Avdelning 1 registrerar en antibiotikaordination (O1) och ordinationsorsaken är en vårdrelaterad lunginflammation (OO1)
Så här långt har vi en antibiotikaordination och en infektion (ordinationsorsak) på avdelning 1 (Del 2 a i Figur 2)
Sedan registrerar Avdelning 2 (inom samma klinik) en antibiotikaordination (O2) och väljer "referera till samma", dvs. man refererar till samma ordinationsorsak, vårdrelaterad lunginflammation (OO1), som ovan
Vi får nu nedanstående (Del 2 b i Figur 2):
Infektionen (ordinationsorsaken OO1) flyttas med till den avdelning som senast skickat in antibiotikaordinationen (O2), dvs. Avdelning 2
Avdelning 1 har därför endast en antibiotikaordination (O1) men ingen infektion
Avdelning 2 har en antibiotikaordination (O2) samt en infektion (OO1)
I Rapportverktyget innebär detta följande: Väljer man ”Infektioner” under Information att följa upp och sedan avgränsar på avdelningen 1 under attributet Organisatorisk enhet (som motsvarar exemplet i avsnitt 2.3), så kommer den vårdrelaterade lunginflammationen inte synas i statistiken eftersom infektionen ”flyttades” till avdelning 2 i samband med den andra antibiotikaordinationen. Förekommer detta i större utsträckning påverkas bilden av antalet infektioner på en avdelning, dvs. antalet infektioner som syns i statistiken för en avdelning kan vara lägre än vad den faktiskt är.
Om man är ute efter att se hur många infektioner man har behandlat på sin avdelning kan man även använda måttet ”Antibiotikaordinationer” under information att följa upp. Som beskrivs i exemplet ligger den första antibiotikaordinationen kvar på avdelning 1 och den andra antibiotikaordinationen på avdelning 2. Antibiotikaordinationer visar indirekt att det har funnits/behandlats en infektion på respektive avdelningen där antibiotikaordinationen är registrerad. Efter att man valt måttet ”Antibiotikaordinationer” kan man sedan avgränsa på avdelningen som man är intresserad av under attributet Organisatorisk enhet. Observera dock att om avdelningen har flera ordinationer för samma ordinationsorsak kommer detta att bli flera förekomster i måttet ”Antibiotikaordinationer”.
Sammanfattning
Nedanstående illustration sammanfattar det som beskrevs ovan genom att visa hur de olika alternativen skulle presenteras i rapportverktyget. Illustrationen ska lyfta fram hur diagrammen kan skilja sig beroende på vilket mått man väljer, dvs. ”Infektioner” eller ”Antibiotika-ordinationer”.
Information att förja upp (Y-axel): Infektioner Avgränsa uppföljningsinformation
Fördela uppföljningsinformation på
| |
Information att förja upp (Y-axel): Infektioner Avgränsa uppföljningsinformation
Fördela uppföljningsinformation på
| |
Information att förja upp (Y-axel): Antibiotikaordinationer Avgränsa uppföljningsinformation
Fördela uppföljningsinformation på
| |
Information att förja upp (Y-axel): Antibiotikaordinationer Avgränsa uppföljningsinformation
Fördela uppföljningsinformation på
|
2.6 Hur kan ”Övriga (<2%)” bli nästan hälften av cirkel-diagrammet?
(2015-03-19)
Frågan kan förklaras genom att börja med ett enkelt exempel. I Figur 2.6.1 väljer vi att följa upp infektioner genom att välja den önskade tidsperioden, organisatoriska enheten samt de infektioner som vi är intresserade av: vårdrelaterad sepsis med okänt fokus och ytlig postoperativ infektion. Vi väljer att fördela på Tid – år – månad och infektion. I stapeldiagrammet syns då 24 staplar à en stapel per infektion och månad.
I Figur 2.6.2 väljer vi istället att presentera resultat i ett cirkeldiagram. I diagrammet syns då 24 tårtbitar med en tårtbit per infektion och månad.
I Figur 2.6.3 utökar vi exemplet genom att följa upp fem istället för två infektioner. Avgränsningen på tidsperiod och organisatorisk enhet är samma som i ovanstående exempel. Däremot är vi nu intresserade av att även följa upp infektion med Clostridium difficile, exacerbation av KOL och samhällsförvärvad sepsis med okänt fokus utöver vårdrelaterad sepsis med okänt fokus och ytlig postoperativ infektion. Som i ovanstående exempel väljer vi att fördela på Tid – år – månad och infektion. I stapeldiagrammet syns då 60 staplar med en stapel per infektion och månad, dvs. ju fler infektioner vi följer upp ju fler staplar blir det.
Figur 2.6.4 väljer vi att presentera resultatet i ett cirkeldiagram. I detta cirkeldiagram får vi däremot inte 60 tårtbitar: medan 60 staplar fortfarande går att läsa, hade det blivit oöverskådligt med 60 tårtbitar. Av denna anledning slås de tårtbitar som utgör mindre än två procent samman till en tårtbit ”Övriga (<2%)”.
Fördelningen mellan de olika infektionerna Om du är intresserad av att se procentuella fördelningen mellan de olika infektionerna under en viss tidsperiod väljer du att fördela på infektion och visar de i ett cirkeldiagram. Varje tårtbit i diagrammet motsvarar nu en infektionstyp.
Fördelningen mellan de olika månaderna ( - vilken månad upptäcktes flest infektioner?) Om du endast är intresserad av att se procentuella fördelningen mellan de olika månaderna under en viss tidsperiod väljer du att fördela på tid-år-månad och visar de i ett cirkeldiagram. Varje tårtbit i diagrammet motsvarar nu en månad.
Fördelning per infektion och månad Om du vill se procentuella fördelningen per infektionstyp och månad så kan det vara bra att tänka på att det blir en tårtbit per infektion och månad i ett cirkeldiagram. Således kan det bli många tårtbitar och det kan bli oöverskådligt. Om du istället väljer att illustrera detta i ett stapeldiagram blir det mer överskådligt. Dock får du antalet istället för procentuell andel.
2.7 Vilken tidpunkt styr om ett vårdtillfälle kommer med inom vald tidsperiod?
(2015-03-11)
Figur 2.7.1 visas ett exempel där vi väljer att följa upp antalet vårdtillfällen under Förra året (2014-01-01 – 2014-12-31).
Vårdtillfällets starttidpunkt styr om det hamnar inom den valda tidsperioden eller ej[1], dvs. av alla vårdtillfällen som finns registrerade för vårdgivaren har 295 582 vårdtillfällen en starttidpunkt som faller inom perioden 2014-01-01 – 2014-12-31.
Denna princip kan förtydligas med ett enkelt exempel. Vi antar att det finns 5 vårdtillfällen, dvs. A, B, C, D och E, såsom visat i Figur 2.7.2. I Figur 2.7.2 hamnar endast starttidpunkt för vårdtillfälle B, D och E inom vald tidsperiod (2014-01-01 och 2014-12-31).
Detta innebär att endast dessa tre vårdtillfällen skulle tas med i uppföljningen och synas i diagrammet.
Sammanfattning:
Ingen avgränsning: en stapel 5 förekomster
Avgränsning Förra året (2014-01-01 – 2014-12-31): en stapel 3 förekomster
2.8 Kan man koppla en postoperativ infektion till flera åtgärder?
(2015-04-14)
Endast de användare som har medarbetaruppdrag på vårdenhetsnivå med syfte ”Kvalitets-säkring” i HSA-katalogen har åtkomst till sidan ”Koppla postoperativa infektioner” iRapportverktyget. På denna sida är det möjligt att koppla en postoperativ infektion till den orsakande åtgärden.[2]
I Figur 2.8.1 valdes patient 188507020tmm som har en registrerad ytlig postoperativ infektion. Under ”Åtgärder på vald patient” kommer det upp en åtgärd (DA017, Inställning av spinalstimuleringsprogram) som finns registrerade för den patienten.
I exemplet från demomiljön (Figur 2.8.1 ) är det endast en åtgärd som kommer upp men teoretisk kan det komma upp flera åtgärder för en vald postoperativ infektion. Exempelvis skulle
ACC51, Dekompression av n. Medianus
ACC53, Dekompression av n. Ulnaris
NDL59, Tenolys eller tenosynovektomi vid handled eller i hand
kunna listas med samma datum för en ytlig postoperativ infektion där alla tre åtgärder är relevanta. I verksamheten är det vanligt med flera åtgärder (med olika KVÅ-koder) under samma operation. Det är dock inte möjligt i Rapportverktyget att koppla en postoperativ infektion till flera åtgärder. Inom verksamheten måste det därför fattas beslut om vilken åtgärd som anses vara den huvudsakliga orsaken till infektionen. Den postoperativa infektionen får endast kopplas till denna huvudsakliga åtgärd.
2.9 Om jag följer upp vårdtillfällen och fördelar på infektion blir summan av staplarna högre än om jag inte fördelar – hur kommer det sig?
(2015-01-23)
I Figur 2.9.1 visas utgångsläge för vårt exempel. Vi väljer att följa upp Vårdtillfällen genom att välja den önskade tidsperioden, organisatoriska enheten samt de infektioner som vi är intresserade av: vårdrelaterad sepsis med okänt fokus och ytlig postoperativ infektion. I stapeldiagrammet syns då 140 vårdtillfällen. Detta innebär omskrivit: 140 vårdtillfällen där det förekom/registrerats vårdrelaterad sepsis med okänt fokus och/eller ytlig postoperativ infektion.
I Figur 2.9.2 utökar vi exemplet genom att fördela på Infektion utöver ovannämnda avgränsning. I stapeldiagrammet syns då 86 vårdtillfällen där det förekom vårdrelaterad sepsis med okänt fokus och 56 vårdtillfällen där det förekom ytlig postoperativ infektion.
När vi fördelar på Infektion blir summan av staplarna högre, dvs. 151, än om vi inte fördelar, dvs. 140, som synligt i Figur 2.9.3.
Skillnaden beror på att flera infektioner kan förekomma under ett och samma vårdtillfälle. Har man exempelvis ett vårdtillfälle som i Figur 2.9.4 där det förekom en vårdrelaterad sepsis med okänt fokus och en ytlig postoperativ infektion, så räknas vårdtillfället i statistiken som en förekomst för båda infektioner, dvs. vårdrelaterad sepsis med okänt fokus och ytlig postoperativ infektion.
Alternativt kan vi förklara det vi ser i diagrammet med hjälp av Figur 2.9.5. Totalt har vi 140 vårdtillfällen med ytlig postoperativ infektion och/eller vårdrelaterad sepsis med okänt fokus. Därav är
75 vårdtillfällen sådana där det endast förekommer en ytlig postoperativ infektion,
54 vårdtillfällen sådana där det endast förekommer en vårdrelaterad sepsis med okänt fokus och
11 vårdtillfällen sådana där det förekommer en ytlig postoperativ infektion och en vårdrelaterad sepsis med okänt fokus. Dessa 11 vårdtillfällen räknas som förekomster i båda staplar, dvs. i stapeln för ytlig postoperativ infektion såväl som i stapeln för vårdrelaterad sepsis med okänt fokus. Detta eftersom vårdtillfället innehåller båda infektionerna och inte ska räknas till endast det ena eller andra infektionen i statistiken.
Det diagrammet svarar på är egentligen ”hur många vårdtillfällen finns det med en ytlig postoperativ infektion, resp. en vårdrelaterad sepsis med okänt fokus?”. Svaret på denna fråga är att ”det finns 86 vårdtillfällen med en ytlig postoperativ infektion och 65 vårdtillfällen med en vårdrelaterad sepsis med okänt fokus”, men i praktiken är det inte 151 olika vårdtillfällen.
2.10 Varför får jag inte samma antal vårdrelaterade infektioner i diagrammet oberoende om jag väljer Vårdrelaterad under attributet Vård/Samhälle eller kryssa i alla vårdrelaterade infektioner under attributet Infektion?
(2015-06-16)
Utgångsläget för exemplet visas i Figur 2.10.1 och Figur 2.10.2:
I Figur 2.10.1 vill vi följa upp samtliga vårdrelaterade infektioner genom att välja den önskade tidsperioden, organisatoriska enheten samt kryssa i Vårdrelaterad under attributet Vård/Samhälle. I stapeldiagrammet syns då 2589 vårdrelaterade infektioner.
I Figur 2.10.2 vill vi följa upp samtliga vårdrelaterade infektioner genom att välja den önskade tidsperioden, organisatoriska enheten samt kryssa i alla infektioner som kan vara vårdrelaterade under attributet Infektion. I stapeldiagrammet syns då 3403 infektioner.
Anledningen till att det visas fler infektioner i Figur 2.10.2 än i Figur 2.10.1 är att
Lunginflammation,
Urinvägsinfektion med feber och
Urinvägsinfektion utan feber
som listas i urvalet för attributet Infektion antingen kan vara vårdrelaterade eller samhälls-förvärvade infektioner. [3]
Kryssar man alltså i dessa infektioner utan att avgränsa på vårdrelaterade infektioner, (Vårdrelaterad under attributet Vård/samhälle), visas både vårdrelaterade och samhällsförvärvade infektioner i diagrammet.
I Figur 2.10.3 kryssade vi i samma infektioner som i Figur 2.10.2 men valde dessutom att avgränsa på vårdrelaterade infektioner, genom att välja Vårdrelaterad under attributet Vård/samhälle. I stapeldiagrammet syns då 2589 vårdrelaterade infektioner, dvs. samma antal som i Figur 2.10.1.
2.11 Om jag följer upp infektioner och sedan fördelar på antibiotikatyp får jag totalt sett fler förekomster (summan av staplarna blir högre än innan fördelningen) men inte om jag utgår från måttet antibiotikaordinationer och fördelar. Varför blir det så?
(2015-07-07)
Antag att vi tittar i måttet infektioner i Rapportverktyget och har en infektion i stapel-diagrammet. För denna infektion finns det två ordinationer med följande ATC-koder: Cefotaxim [J01DD01] respektive Cefuroxim [J01DA06]. Om vi tittar i måttet antibiotikaordinationer skulle vi istället se en stapel med två ordinationer.
Om vi nu väljer att fördela på antibiotikatyp på gruppnivå kommer vi fortfarande att se samma antal infektioner respektive antibiotikaordinationer i de olika fallen (en infektion och två ordinationer), dvs:
A. Utgår från infektioner
Mått att följa upp (y-axel): Infektioner
Fördela uppföljningsinformationen på: Antibiotikaordinationer, detaljnivå Terapeutiska/farmakologiska undergrupper (förvalt)
>> en stapel som visar en förekomst
B. Utgår från antibiotikaordinationer
Mått att följa upp (y-axel): Antibiotikaordinationer
Fördela uppföljningsinformationen på: Antibiotikaordinationer, detaljnivå Terapeutiska/farmakologiska undergrupper (förvalt)
>>en stapel som visar två förekomster
Fall A
Om vi nu är i fall A, dvs. måttet infektioner, och ändrar detaljnivå på fördelningen av antibiotika enligt Figur 2.11.A1 händer något intressant.
Den enda infektion som vi har fördelat på antibiotikatyp (dvs. vilken antibiotika man valt att behandla denna infektion med) kan plötsligt räknas med både i stapeln med antibiotika som behandlats med ab från undergrupp [JO1DA] resp [JO1DD]]. Infektionsverktygets beräkningsmotor kommer därför att räkna denna infektion som en förekomst i båda dessa staplar.
Det diagrammet svarar på är egentligen ”hur många infektioner har behandlats med antibiotika från undergrupp [JO1DA] resp [JO1DD]]”. Svaret på denna fråga är alltså ”en med [JO1DA] och en med [JO1DD]]”, även om det i praktiken är samma infektion.
Om vi hade valt att ha kvar på en nivå, som i Figur 2.11.A2 över hade du däremot bara sett en enda infektion.
Den enda infektion som du har fördelat på antibiotikatyp (dvs. vilken antibiotika man valt att behandla denna infektion med) räknas endast in i [JO1D] och stapeln visar därför bara en infektion. Här svarar diagrammet på ”hur många infektioner har behandlats med antibiotika från undergrupp [JO1D] Svaret på denna fråga är alltså endast en.
Fall B
Om vi istället tittar på måttet antibiotikaordinationer och detaljnivå som i Figur 2.11.B1 ser vi en stapel med två förekomster.
Här svarar diagrammet på ”för den givna infektionstypen, hur många ordinationer finns med antibiotika från grupp [JO1D]” Svaret på denna fråga är alltså två, även om båda användes för att behandla samma infektion.
2.12 Vi har orimlig många vårddygn i jämförelse med hur många vårdtillfällen som finns för samma tidsperiod – vad kan det bero på?
(2016-10-07)
För att förstå varför antalet vårddygn kan kännas orimligt högt i jämförelse med hur många vårdtillfällen som finns för samma tidsperiod är det viktigt att förstå hur måtten vårdtillfällen och vårddygn räknas.
Antag att vi har tre vårdtillfällen:
Vårdtillfälle A 2016-02-01 – 2016-03-15 (44 vårddygn)
Vårdtillfälle B 2016-02-04 – 2016-02-13 (10 vårddygn)
Vårdtillfälle C 2016-02-04 – 2016-02-08 (5 vårddygn)
I Figur 2.12.1 visas dessa tre vårdtillfällen och en avgränsning på tidsperiod 2016-02-03 till 2016-02-20.
Följer man upp vårdtillfällen gäller följande: Om vårdtillfällets starttidpunkt faller inom vald tidsperiod så tas det med i uppföljningen vilket innebär att B och C räknas som förekomster av måttet ”Vårdtillfällen”. Det betyder att för vald tidsperiod skulle det visas 2 vårdtillfällen.
Följer man upp vårddygn gäller följande: Samtliga vårddygn som faller inom vald tidsperiod tas med i uppföljningen vilket innebär att antalet vårddygn beräknas genom att slå ihop de vårddygn från vårdtillfälle A, B och C som faller inom den valda tidsperioden. Totala antalet vårddygn blir i detta fall 33 vårddygn. Observera att vårddygn beräknas utifrån alla vårdtillfällen som pågår under den valda tidsperioden, även om vårdtillfället i sig inte påbörjas inom vald tidsperiod.
I exemplet börjar vårdtillfälle A endast några dagar före den valda tidsperioden. Dock kan det finnas vårdtillfällen som påbörjats långt innan, tex under 2014 men som inte har avslutats. Dessa oavslutade vårdtillfällen håller då på att ticka vårddygn. Om det finns
många vårdtillfällen som påbörjats innan tidsperioden och som inte är avslutade eller har en sluttidpunkt som är inom eller efter vald tidsperiod och
enbart ett fåtal vårdtillfällen som påbörjades inom tidsperioden
så kan det resultera i ett stort antal vårddygn och jämförbart få vårdtillfällen under tidsperioden som följs upp.
3. Införande av Infektionsverktyget
[1] Se Regelverk för uppföljning i rapportverktyget, sid 26 (avsnitt 2.7 Vårdtillfällen).
[2] Mer information om sidan ” Koppla postoperativa infektioner” finns i Infektionsverktyget - Användarhandledning rapportverktyget, sid 25 – 27 (avsnitt 6 Koppla postoperativa infektioner).
[3] I urvalet för VGR och Landstinget i Uppsala Län finns även Urinvägsinfektion, som återstod från piloterprojekten, som antingen kan vara vårdrelaterade eller samhällsförvärvade infektioner.