Release 24.07 genomförs tisdag den 3 december. Information om releasen kommer att finnas på inloggningssidorna i samband med releasedagen. Det som ingår i releasen är:
1177 inloggningsportal - inkorg - personalverktyget
Mindre än tecken ska nu läsas in korrekt
Mindre än tecken (<) har inte lästs in på ett korrekt sätt i invånarnas meddelanden i inkorgen. Detta har bland annat ställt till det för Regionala cancercentrum när det skickar ut provsvar till invånarna. Detta ska nu vara åtgärdat.
Förbättrad kapacitet att skicka SMS till invånare
Det ska nu gå att skicka fler parallella SMS till invånare när de har fått nya meddelanden i inkorgen. Denna kapacitetsökning kommer att underlätta det för regionerna när de gör stora utskick. Väntetiden mellan att meddelandet når inkorgen - och att ett sms om att detta har skett kommer att kortas avsevärt.
Förbättringar av lås/lås upp invånarens konto
Vi har fått flera förbättringsförslag från regionerna av funktionen för att låsa/låsa upp en invånares konto på 1177. Vi har försökt möta upp dem med ett tydligare flöde för funktionen. Vi har bland annat ändrat texterna till lås/lås upp och tagit bort förifyllda checkboxar. Att lägga till ett diarienummer är nu även mer av en separat aktivitet.
1177 inloggningsportal ärendehantering
Övergång till Ineras Design System (IDS)
Vi har fortsatt gå över till Inera Design System (IDS) för vårdpersonal med fokus på ärendeinkorgarna.
Detta kommer ni bara kunna testa i Acceptanstestmiljön. I produktion kommer vi inte visa de nya sidorna utan vi inväntar feedback och att flera sidor och funktioner blir klara.
Vi vill gärna att ni testar de sidor som vi har byggt om i acceptanstestmiljön, då klickar man på knappen “Testa nytt utseende”.
Och återkommer till oss med feedback. Använd gärna vår nya feedback funktion som ligger i headern.:
Ärendeinkorgarna har nytt utseende.
Inkomna ärenden
Vi har numera en vänsternavigering även i ärendeinkorgarna. Detta för att enklare navigera och hitta tjänsterna.
Ärendedetaljer
Ärendedetaljsidan är uppdaterad. Sidan är uppdelat i två vyer, till vänster visas information om ärendet och till höger visar vi vyn där man agerar på ärendet. Har man en smalare skärm visas dessa vyer efter varandra som i nuvarande gränssnitt.
Här kan ärendehanterare bland annat se Invånarens tidigare ärenden utan att behöva hoppa ur och söka fram invånaren. Den är default ihop fälld så vårdpersonal måste fälla ut information om den behövs för att utföra ärendet.
Händelseloggen är uppdaterad så att det tydligt syns vad invånaren vs vårdpersonal har kommunicerat med varandra.
Skicka ärende
Byte av flöde då du väljer Invånare först
Skicka ärende går nu att nå direkt i vänsternavigeringen. Vi har också vänt på flödet så att “Välj invånare” kommer först.
Vi har också förbättrat steget där man väljer Mall. Här går det nu både att söka och filtrera efter en mall. Det går att söka både på namn och internt namn.
Visa hur länge ett ärende är öppet om inte invånaren återkommer i ärenden med dialog
Både invånare och vårdpersonal kan nu se inom hur många dagar invånare kan återkomma i ärenden med dialog. Dagarna räknas ner.
Ärendekategorier i Acceptanstestmiljön och produktion
Det fanns flera ärendekategorier som saknades i acceptanstestmiljö, men fanns i produktion. Detta skapade problem när Ärendetyper skapades i acceptanstestmiljö och sedan importerades till produktion. Nu är detta åtgärdat och alla ärendekategorier finns med.
Uppdaterat formulär för Synpunkter & klagomål
När invånare fyller i Synpunkter och klagomål finns fyra val på hur de önskar få återkoppling. Flera regioner har påpekat att de inte vill visa val som Muntligt per telefon och Skriftligt via brev. I väntan på regionala inställningar för Synpunkter och klagomål så har vi lagt till en förtydligande text under Återkoppling ”Observera att du kan få svar på annat sätt beroende på mottagningens rutiner”.
1177 listning
Vårdval får en egen sektion på mottagningskortet
Tidigare har knappen Ändra vårdval (heter olika i regionerna) på mottagningens kontaktkort, där invånaren är listad, visats under sektionen Hitta oss. I och med releasen får Vårdval en egen sektion på mottagningskortet. Den här förändringen hänger samman med Informera invånare om köplats i de fall en mottagning har kö (se nedan).
Informera invånare om köplats i de fall en mottagning har kö
Som en del i Socialstyrelsens föreskrifter för listning ska invånare kunna se sin köplats (siffra) för den mottagning hen står i kö till. I och med releasen kommer vi göra det möjligt att visa den informationen om den skickas med via tjänstekontrakten. Det kommer också vara möjligt att skicka med information om kölängd (siffra hur många som står i kö) och förväntad kötid (antal dagar) för mottagningar som har kö. Att visa invånare information kopplat till kö kommer vara möjligt i version 2 av 1177 listning.
Information kopplat till kö kommer att visas på flera ställen när invånaren har loggat in på 1177. Vilka kan ni se nedan.
På sidan Välj/ändra vårdval (heter olika i regionerna) där befintliga val visas.
I sökresultatet under Välj/ändra vårdval (heter olika i regionerna), både för den mottagning invånaren står i kö till och övriga mottagningar som har kö.
På mottagningens sida när invånaren klickat på sin mottagning på startsidan.
På sidan Välj/ändra vårdval där befintliga val visas
Här kan köplats, kölängd och/eller förväntad kötid visas.
I sökresultatet under Välj/ändra vårdval
Den mottagning invånaren står i kö till
Här kan köplats, kölängd och/eller förväntad kötid visas.
Övriga mottagningar som har kö
Här kan kölängd och/eller förväntad kötid visas.
På mottagningens sida när invånaren klickat på sin mottagning på startsidan
Här kan köplats, kölängd och/eller förväntad kötid visas.
Förenkla flödet för invånare att gå ur en kö
Tidigare har det inte funnits något enkelt sätt för invånare att gå ur en kö för listning, vilket gjort att invånare hört av sig till supporten när de vill lämna kön. I och med releasen finns en funktion där invånare enkelt kan gå ur en kö. Funktionen stöds i version 2 av 1177 listning.
Det finns flera vägar för att komma till vyn där invånare kan gå ur en kö. Vilka kan ni se nedan:
Via mottagningen på startsidan.
Via mottagningen under Nuvarande val på sidan Välj/ändra vårdval (heter olika i regionerna).
I sökresultatet under Välj/ändra vårdval (heter olika i regionerna).
Via mottagningen under Nuvarande val på sidan Välj/ändra vårdval
Editor i personalverktyget för att redigera regionala villkorstexter för listning
Idag behöver ändringar i regionala villkorstexter för listning planeras in i releaser, vilket gör att det ibland blir långa väntetider på ändringar. I och med releasen finns en ny funktion där regionala administratörer kan se och ändra villkorstexter för listning när som helst. Textändringar kommer inte kräva en release.
I anslutning till editorn finns rekommenderade villkor som nationella förvaltningen tagit fram och som vi gärna ser används. Om något villkor inte stämmer för en region, går det att ta bort.
1177 högkostnadsskydd
Uppdateringar för att säkerställa tillgänglighet
Till releasen har en del ändringar gjorts i gränssnittet för 1177 högkostnadsskydd. Ändringarna baserar sig främst på synpunkter från den tillgänglighetsgranskning som genomfördes av tjänsten under oktober 2024 men också på förbättringsförslag vi fått in via vår support.
Bilderna nedan visar hur den nya layouten kommer se ut på mobil.
Här är en sammanfattning av de planerade ändringarna:
Korta ner texterna och förenkla språket.
Ta bort funktioner för att fälla ut text så att all text är synlig hela tiden.
Lyft upp information om invånaren har ett aktuellt frikort eller hur mycket som kvarstår till ett frikort så att informationen syns direkt på mobil och invånaren inte behöver scrolla.
Lägga in en länk med hänvisning till Högkostnadsskydd för läkemedel för de invånare som hamnat fel.
Ändra i tabellen för avgiftshistorik så att totalbeloppet står till vänster.
Ändringar för regioner som har en lägre beloppsgräns för högkostnadsskydd
Från och med releasen kommer invånare som är folkbokförda i en region som har en lägre beloppsgräns än maxgränsen att se regionens beloppsgräns. Tidigare har alltid maxgränsen visats tillsammans med en text som informerar om vilka regioner som har en annan beloppsgräns.