Checklista och information om SITHS eID            
- för Ansvarig utgivare

Informationen i detta dokument riktar sig främst till ansvarig utgivare, id-administratörer och övriga personer som jobbar med SITHS. Dokumentet innehåller information om sådant som din organisation måste göra med anledning av införandet av SITHS eID. Om ni inte hanterar detta kan konsekvensen bli driftstörningar och att användare inte kan använda SITHS eID.

Vi vill be dig som är ansvarig utgivare att hjälpa oss att sprida informationen vidare till rätt personer inom din organisation, som ska hantera det som står i checklistan.

Se övergripande tidplan för arbetet med SITHS Kontinuitetssäkring och SITHS eID på denna sida: https://www.inera.se/utveckling/pagaende-projekt-och-utredningar/siths-kontinuitetssakring/

OBS! Detta är ett levande dokument som kommer att uppdateras kontinuerligt. Tänk därför på att hela tiden gå till inera.se för att ladda ner den senaste versionen.

Revisionshistorik

Datum

Version

Vad har förändrats

2019-08-30

1.0

Första version

2019-09-06

1.1

Små förtydliganden genomgående i hela texten.

2019-09-18

1.2

Endast byte av dokumentmall för att fixa sidnumreringen

2019-09-23

1.3

Ett tillägg i andra punktlistan om att vi rekommenderar att distansuppgraderingen börjas i mindre skala för att kunna testa att de uppgraderade korten fungerar bra i den lokala it-miljön.

2019-09-26

1.4

Förtydligande i ingressen att vi vill ha hjälp att sprida denna information vidare till rätt personer.

2019-10-08

1.5

Under länken ”Ny kortbilaga” har punktlistan uppdaterats med en ny punkt, ”Telia e-leg kommer att finnas på nya korten som sekundärt certifikat”.

 

2019-10-25

1.6

Ändrat texten om att länken till distansuppgraderingen kommer att skickas ut till ansvariga utgivare, istället för att publiceras i denna checklista.

2019-10-31

1.7

Vid andra punkten under rubriken ”Fördjupad information” har vi lagt till länken till instruktionerna för att hämta tillbaka sina gamla certifikat i SITHS självadministration.

2019-11-04

1.8

Förtydligat i första punkten under ”Det här behöver din organisation göra” – att tilliten till SITHS eID Root CA v2 måste göras innan en organisation kan använda SITHS eID.

2019-12-17

1.9

Lagt in länken till SITHS Kortkatalog (tidigare kallad kortbilagan)

2020-02-03

2.0

Nya rubriker och justerade punktlistor under stycket ”Detta behöver ni planera och genomföra”. Uppdaterade datum för lansering av nya SITHS eID certifikat och funktionscertifikat. Även några mindre justeringar har gjorts i texten för att förtydliga, dock ingen förändring i sak.

2020-02-04

2.1

Ändrade tillbaka till att version 3.4.6 och senare av SIS Capture Station fungerar att beställa SITHS eID kort med certifikat från nya PKI-strukturen.

2020-02-12

2.2

Ändrat texten om nya Kortkatalogen, som nu ersatts av Kortspecifikation och tillbehör med bilder - Bilaga 1.2.

2020-04-02

2.3

Ändrat datum för hur länge ett gammalt ordinarie SITHS-kort kan uppgraderas.

2020-08-12

2.4

Ändrat datum för när gamla SITHS Admin stängs, från 5 maj till 2 september.

 

Begreppsförklaring

Detta behöver din organisation göra med anledning av
övergången till SITHS eID

Du som ansvarig utgivare bör snarast möjligt verkställa din plan för införandet av SITHS eID och påbörjar arbetet med att ge ut SITHS eID till era användare. Nedan kan du i kort punktform se de viktigaste aktiviteterna ni måste planera och genomföra. Mer information om detta kommer sedan längre ner.

Detta behöver ni planera och genomföra

 

Steg 1: Detta bör göras innan något av nedanstående påbörjas

Distansuppgradering av befintliga SITHS-kort

Utfärdande av nya SITHS eID kort

Planera sista beställningen av gamla SITHS-kort och funktionscertifikat

Fördjupad information

Distansuppgradering till SITHS eID

Börja med att planera in datum för när din organisation ska få information om att distansuppgraderingen av SITHS-korten kan starta. Denna information ansvarar respektive organisation för. Den 5 november skickade vi ut länken till distansuppgraderingen till ansvariga utgivare. 

Id-administratörer bör inte uppgradera sina SITHS-kort

Information om de nya korten i Kortspecifikation och tillbehör med bilder - Bilaga 1.2

Net iD Enterprise

Eftersom det finns kända brister i äldre versioner av Net iD Enterprise, rekommenderar vi er att snarast möjligt uppgradera till den senaste versionen av Net iD. Den finns tillgänglig på SecMakers webbplats: https://service.secmaker.com/secure/siths.
SITHS-kort krävs för inloggning.

SIS Capture Station  

För att kunna beställa SITHS eID kort med certifikat från den nya PKI-strukturen (SITHS Root CA v2) krävs en uppgradering till version 3.4.6 eller senare av SIS Capture Station. Du kan du beställa den från vår leverantör enligt information som återfinns här.

Beställ nya SITHS eID certifikat för både kort och funktion

Från och med den 11 februari är det möjligt att ge ut SITHS eID certifikat, både för kort och funktion.

 

SITHS Admin delas upp i två vyer

SITHS Admins nya vy blir tillgänglig från och med den 11 februari 2020, samtidigt som det går att utfärda nya SITHS eID kort.

När id-administratören:

För att en id-administratör ska kunna beställa kort och certifikat från både nya och gamla PKI-strukturerna under övergångsperioden måste ni:

Förändringar i rutiner

Mina sidor ersätter SITHS självadministration

Från och med den 11 februari 2020 ersätter Mina sidor SITHS självadministration. Utseendet ändras, nuvarande funktionalitet finns kvar och viss funktionalitet är ny.

Nya funktioner är distansuppgradering, lista certifikat och ny testsida.

Länken till distansuppgraderingen publicerades den 5 november. Mina sidor i sin helhet kommer att fungera från 11 februari 2020.


Mina sidor kommer att nås via nuvarande länk till SITHS självadministration och via den nya länken för distansuppgradering.

SITHS Admin stängs 2 september 2020. Planera in sista datum för
beställning av SITHS-kort och certifikat utfärdade från gamla PKI-strukturen

Från och med den 2 september stängs SITHS Admin och därefter går det inte att utfärda SITHS-certifikat från gamla PKI-strukturen (SITHS Root CA v1). Observera att alla certifikat som utfärdas från den gamla PKI-strukturen gäller som längst fram till och med den 8 maj 2022, och kan inte användas för inloggning i tjänster som kräver tillitsnivå 3.

Vår rekommendation är att ni i så stor utsträckning som möjligt utfärdar nya SITHS eID certifikat från och med att den möjligheten lanseras, och därefter bara i undantagsfall utfärdar SITHS-certifikat från gamla PKI-strukturen. Beställda SITHS-kort och SITHS certifikat kan lämnas ut och hämtas via nya SITHS Admin.

Installera tillit till nya SITHS eID Root CA v2

Med anledning av att SITHS eID kommer att utfärdas från en ny CA, SITHS eID Root CA v2, måste alla e-tjänster och IdP:er som ska använda SITHS för autentisering installera tillit till den nya CA:n.

De nya rot- och utfärdarcertifikaten och en vy över de båda PKI-strukturerna finns i dokumentet ”Rot- och utfärdarcertifikat för SITHS” på denna sida: www.inera.se/siths/repository

 

Det kommer att finnas användarcertifikat med både personnummer och HSA-id. Vår rekommendation är att ni inledningsvis bara installera tillit till HSA-id certifikaten tills ni har tjänster som stödjer personnummercertifikaten.

Den nya PKI-strukturen för SITHS eID kommer att utfärda e-legitimationer där det går att skilja på e-legitimationer med tillitsnivå 3 och e-legitimationer med tillitsnivå 2 (tillitsnivå 2 omfattas inte av kvalitetsmärket Svensk e-legitimation). 


Om ni har behov av att kunna avgöra tillitsnivån för ett certifikat från SITHS eID kan det göras med hjälp av OID i attributet “certifikatprinciper” enligt informationen i dokumentet "Matris - tolkning av SITHS tillitsnivåer" som finns på denna sida: www.inera.se/siths/repository

Sökvägar och brandväggsöppningar

SITHS eID använder samma DNS-namn och IP-adresser som SITHS. Det ska därför inte behöva beställas några nya brandväggsöppningar.

Certifikatsfilerna och spärrlistorna har andra namn. Om ni hämtar filerna med skript behöver sökvägarna till de nya filerna inkluderas i skriptet.

Se dokumentet ”Sökvägar och brandväggsöppningar för SITHS” på www.inera.se/siths/repository

Byt ut SITHS funktionscertifikat på grund av utträdde ur
Microsofts rotcertifikatprogram

SITHS har beslutat att lämna Microsofts rotcertifikatprogram, vilket kommer att innebära ett antal förändringar för SITHS funktionscertifikat.

Vi rekommenderar att din organisation inventerar era SITHS funktionscertifikat och byter ut de vars funktion påverkas av ändringen. Det vill säga de SITHS funktionscertifikat som används ”publikt” på användargränssnitt, och som nås via en webbläsare på Windows.

Beroende på hur tilliten till SITHS är installerad kan server-till-server-kommunikation och möjligheten att logga in med SITHS-kort också komma att påverkas.
Läs mer om detta i tidigare notis från SITHS nyhetsbrev: www.inera.se/siths_nyhetsbrev_2019_april_rootcertifikatprogram

 

Frågor och svar

Varför har det blivit färre kortprodukter i SITHS Admin?

Vi har tagit bort kundunika kortprodukter för att hålla nere priset för alla, och för att harmonisera kortutbudet. Därför ser du inte lika många kortprodukter i SITHS Admin.

 

Varför har kundunika kortprodukter tagits bort?

Minskning av antalet kortprodukter är till för att hålla nere kortpriset för alla.

 

Varför tas titeln bort från de nya SITHS eID-korten?

Beslutet att ta bort titel från korten togs redan i samband med Efos, och kommer att gälla även för SITHS e-id kort.

 

Anledningen till beslutet att inte ha titel med på korten grundar sig i att det inte finns någon kvalitetssäkrad grunddatakälla som vi kan hämta titeln från. I dagsläget är det enbart den legitimerade titeln som finns registrerad hos Socialstyrelsen över hälso- och sjukvårdspersonal som är kvalitetssäkrad. Problemet är att det oftast inte är dessa titlar som man vill ha tryckta på korten, utan det är andra typer av titlar som inte finns hos Socialstyrelsen, och som inte går att verifiera eller styrka i ett officiellt register.

 

Vad krävs för att en person ska kunna få ett ordinarie SITHS-kort/SITHS eID-kort?

Det är endast personer som arbetar inom en SITHS-ansluten organisation, och som har ett svenskt personnummer med format ååååmmdd-xxxx, samt en svensk folkbokföringsadress - som kan få ett ordinarie SITHS-kort/SITHS e-id kort.

 

Varför måste jag välja certifikat när jag ska beställa SITHS e-id kort i SITHS Admin och SIS Capture Station?

Från och med den 11 februari, då SITHS eID lanserades, måste du som är id-administratör ”välja rätt certifikat” när du loggar in i SITHS Admin och ska beställa SITHS e-id kort (5xx-serien).

Du ska välja ”SITHS e-id Person HSA-id 3 CA v1 certifikat” för att kunna beställa nya SITHS e-id kort av typen 5xx-serien (grön vy). Om du väljer ” SITHS-certifikat (HCC)” kommer du in till den gamla vyn av SITHS Admin, där du endast kan skapa beställningar för gamla SITHS-kort (rosa vyn).

Observera att det fungerar olika i SITHS Admin och SIS Capture Station.

SITHS Admin (skapa beställningar)

Loggar du in med SITHS e-id Person HSA-id 3 CA v1 får du bara skapa beställningar för nya SITHS e-id certifikat på nya kort (gröna/IP1).

Loggar du in med SITHS-certifikat (HCC) får du endast skapa beställningar för gamla SITHS-certifikat (HCC) på gamla kort (gråa/EID IP5a).

SIS Capture Station, SCS (Skicka beställningar till Thales)

Kontrollera att du väljer rätt certifikat när du loggar in. Det kan vara så att SIS Capture Station förväljer Telia e-leg, men sparar det du senast använde.

Använd SITHS e-id Person ID 3 Ca v1 när du skickar beställningar både för nya SITHS eID-kort (som har SITHS e-id certifikat) och gamla SITHS-kort (som har HCC).

Använder du Telia e-leg (som egentligen finns på både gamla och nya kort) får du bara skicka beställningar för gamla SITHS-kort (som har HCC).

Jag har problem med att nå sidan till distansuppgarderingen på grund av tekniska konfigurationer i den lokala it-miljön. Vad gör jag?

Du måste se till att domänen ”siths.se” är med i er lista för ”trusted sites”. Er konfiguration måste lita på domänen siths.se. Detta bör åtgärda problemet med att nå sidan.

Hur länge kan jag distansuppgradera befintliga SITHS-kort till SITHS eID?

Deadline för att kunna distansuppgradera befintliga SITHS-kort till SITHS eID med LoA3 är mitten av december 2020, därefter måste man utfärda nya SITHS eID-kort.

Går det att distansuppgradera ett kort från till exempel Skatteverket eller Telia?

Nej, endast ordinarie SITHS-kort går att distansuppgradera. Detta eftersom SITHS och Inera måste äga och förklara hela distributionsprocessen gentemot DIGG för att kunna uppnå tillitsnivå 3.

Går det att uppgradera ett reservkort till SITHS eID?

Nej, distansuppgraderingen är endast till för SITHS e-id med tillitsnivå 3, vilket befintlig utgivningsprocess för reservkort i dagsläget inte kan uppnå.

Hur kommer man kunna administrera de uppgraderade SITHS-korten under november 2019 – februari 2020?

Via dagens SITHS Admin, precis som vanligt.

Hur lång tid tar det att distansuppgardera ett kort?

I vanliga fall tar det några minuter att uppgradera kortet. I vissa fall något längre.

Jag har fått meddelandet om att SITHS-kortet är för fullt, fast att det inte är det. Varför då?

Du som tidigare har raderat certifikat upprepade gånger från kortet kan riskera att kortet ”blir trasigt” och därför inte går att uppgradera på ett korrekt sätt. Det formateras inte korrekt. Risken är liten att det blir så, men det kan inträffa. Vi rekommenderar därför att du inte uppgradera kortet, utan istället väntar tills att det är möjligt att beställa ett nytt kort med SITHS e-id.

Vad händer efter uppgraderingen med de certifikat som finns på kortet?

Det finns begränsningar för hur många certifikat som får plats på ett SITHS-kort. I regel kan SITHS-kortet innehålla upp till 8 SITHS-certifikat + Telia e-leg.

När SITHS-kortet uppgraderas skriver vi 4 stycken SITHS e-id certifikat från den organisation som utfärdat kortet, vilket gör att det max får finnas 4 stycken SITHS-certifikat (eller lokala certifikat) på kortet sedan tidigare (utöver Telia e-leg). Efter lyckad skrivning tas de gamla SITHS-certifikaten från den organisation som utfärdade kortet bort.

Behöver vi lämna in nya tillitsdeklarationer i och med att vi går över till SITHS eID?

Nej, men årets ordinarie tillitsdeklaration kommer att skickas ut i samband med årsskiftet.

Kommer SITHS eID kunna användas på dagens reservkort?

Ja, reservkort i oöppnade kuvert kan användas även med SITHS eID, men inledningsvis endast på tillitsnivå 2.

När kan vi beställa funktionscertifikat från nya PKI-strukturen?

Från och med den 3 februari 2020.

Ska det vara möjligt att ge ut reservkort LoA2 även efter mitten av juni 2020 och i framtiden?

Ja