Release notes 23.04
Release 23.04 genomförs tisdag den 5 september, Information om releasen kommer att finnas på inloggningssidorna i samband med releasedagen. Det som ingår i releasen är:
- 1 Centralt styrda mallar för invånarärenden
- 1.1 Skapa centralt styrda mallar för invånarärenden
- 1.2 Dela ut centralt styrda mallar för invånarärenden
- 1.3 Uppdatering av en centralt styrd mallar för invånarärenden
- 1.4 Centralt styrda mallar för invånarärenden är default låsta för lokala administratörer
- 1.5 Lokala standardsvar och lokala informationstexter för centralt styrda mallar för invånarärenden
- 2 Begränsa ärendetyper för ålder och kön
- 3 Förändringar i vänsternavigering i personalverktyget.
- 4 Mottagningsinställning för förnya recept utifrån en lista
- 5 Borttagning av Telia e-legitimation som inloggningsmetod.
- 6 Villkorstext för användare i personalverktyget
- 7 Förbättringar på prestanda på listan med e-postadresser i personalverktyget
- 8 Uppdaterad text om vårdgarantin i listning 2.0
- 9 Projektet Nya tidbokningstjänster
Centralt styrda mallar för invånarärenden
Vi inför nu centralt styrda mallar för invånarärenden. Detta ger regionala administratörer möjlighet att skapa och dela ut standardiserade mallar för invånarärenden till mottagningar inom sin region. Idag spretar utformningen av ärendetyperna väldigt mycket mellan olika mottagningar, både gällande vilka ärendetyper en mottagning kan erbjuda invånarna och hur dessa ärendetyper är utformade. Möjligheten att dela ut centralt styrda mallar för invånarärenden kommer att underlätta uppdateringen av ärendetyperna, eftersom det då kan ske på flera mottagningar samtidigt.
Skapa centralt styrda mallar för invånarärenden
Det kommer i denna release vara möjligt att skapas en centralt styrd mall för invånarärenden, dessa går att skapa från en nationell mall, en regional mall eller helt utan mall. Dessa skapas på samma sätt som en “vanlig“ mall för invånarärenden. De centralt administrerade mallarna för invånarärenden presenteras i en lista där det går att göra förändringar i mallen för invånarärendet eller dela ut den till en mottagning.
Dela ut centralt styrda mallar för invånarärenden
Centralt styrda mallar för invånarärenden som skapas av regionala administratörer kan delas ut till valda mottagningar inom din region. Det går att söka på listan av mottagningar samt få stöd med att markera mottagningar med hjälp av att använda en CSV fil.
Uppdatering av en centralt styrd mallar för invånarärenden
Ändras en centralt styrd mall för invånarärenden slår förändringen igenom på alla mottagningar som har fått mallen utdelad till sig.
Centralt styrda mallar för invånarärenden är default låsta för lokala administratörer
En lokal administratör kan se men inte ändra eller ta bort en centralt styrd mall för invånarärende på sin mottagning. Men om regionala administratörer tillåter på ärendetypsnivå så kan lokala administratörer lägga till egna standardsvar och/eller egna informationstexter.
Lokala standardsvar och lokala informationstexter för centralt styrda mallar för invånarärenden
För att fler regioner ska kunna använda centralt styrda mallar för invånarärenden finns nu möjlighet att använda Lokala standardsvar och Lokala informationstexter för en centralt styrd mall för invånarärenden.
Regional administratör bestämmer om mallen tillåter lokala standardsvar eller informationstexter genom att klicka i en kryssruta.
Är någon av dessa ikryssad får Lokala administratörer på en mottagning som har denna centralt styrda mallen för invånarärenden utdelad till sig möjlighet att lägga till egna standardsvar:
Eller lokala informationstexter:
Begränsa ärendetyper för ålder och kön
I och med denna release kommer vi göra det möjligt för lokala administratörer och regionala administratörer att begränsa ärendetyper per ålder och kön. Denna inställning görs per ärendetyp och går också att göra på centrala ärendetyper.
Notera att på kontaktkortet på 1177.se kommer alltid ärendetypen vara synlig eftersom vi där inte har inloggade uppgifter om invånaren, därav rekommendera vi att alltid välja ett beskrivande namn för ärendetypen. Till exempel:
Till denna release kommer det även finnas en begränsning på denna funktionalitet; har invånaren en direktlänk till ärendetypen så kommer invånaren komma åt ärendetypen även om hen inte har rätt åldersspann eller kön. Detta kommer vi rätta till nästa release (som är planerad till Oktober) och då kommer vi istället presentera en beskrivande felsida om varför invånaren inte når ärendetypen.
Förändringar i vänsternavigering i personalverktyget.
Till denna release har vi flyttat navigeringsnoderna Synpunkter & klagomål, Centralt styrda ärendetyper och lagt in Centralt styrda invånarärenden under noden Tjänster i personalverktyget.
Mottagningsinställning för förnya recept utifrån en lista
Dessa förändringar gäller för de regioner som använder sig av eller ska ansluta till den version av Förnya recept som har en koppling till Ineras tjänstekontraktet GetMedicationHistory, det vill säga Förnya recept som möjliggör att en invånare kan välja att förnya recept utifrån en lista med tidigare registrerade läkemedel.
Till denna release har vi gjort ytterligare en förbättring för förnya recept utifrån en lista. Förändringen innebär att ni som regionala administratörer kan gå in på en mottagning och göra en koppling till en annan mottagning, så att invånares tidigare registrerade läkemedel hämtas därifrån.
Ett scenario skulle kunna vara att ett recept skrivs ut på Hudkliniken, men Hudkliniken syns inte på 1177.se och är inte aktiverad i e-tjänsterna. Däremot är Hudklinikens mottagningar (Hudmottagningen samt STI-mottagningen) synliga på 1177.se och aktiverade samt erbjuder tjänsten Förnya recept. De ligger som underordnade enheter till Hudkliniken i HSA-katalogen.
Då går det att ställa in i personalverktyget att mottagningarna visar upp de recept som är utskrivna på Hudkliniken. Denna inställning får regionala administratörer göra på mottagningsnivå. Observera att om man gör en inställning att tidigare registrerade ska hämtas från alla mottagningar kommer den inställningen skriva över inställningen med kopplingar till mottagningar.
Sök fram en mottagning och under rubriken Inställningar för förnya recept, här kan du navigera vidare till inställningarna.
Borttagning av Telia e-legitimation som inloggningsmetod.
Telia e-legitimation är inte en godkänd e-legitimation av DIGG och därför kommer vi att till denna release ta bort den som inloggningsmetod för invånare. Läs mer om e-legitimationer på DIGG:s hemsida.
Andelen inloggningar som skett med Telia e-legitimation under januari-april 2023 är 0,083%
Villkorstext för användare i personalverktyget
Under din personliga information som du når genom att klicka på ditt namn uppe i högra hörnet kan du nu läsa de villkor som du accepterade när du loggade in första gången i personalverktyget.
Förbättringar på prestanda på listan med e-postadresser i personalverktyget
Listan som går att ta ut med e-postadresser för ärendehanterare och ärendemottagare inom en region har tidigare haft prestandaproblem, denna funktion har vi nu skrivit om så att listorna presenteras ordentligt.
Uppdaterad text om vårdgarantin i listning 2.0
I version 2.0 av listningstjänsten finns det en text om vårdgarantin. Den visas om en invånare väljer att lista sig i en annan region än folkbokföringsregionen. Vi har uppdaterat den texten (se nedan). Förutom detta öppnas länken i en ny flik och symbolen för detta visas efter länken.
Projektet Nya tidbokningstjänster
Förenklat flöde när länkning görs till 1177 tidbokning utan villkorstext
När en direktlänk skapas till en tidbokningstjänst har det sedan tidigare gått att välja bort att villkorstexten ska visas för invånare genom att ange parametern “terms=false” i URL:en.
När invånare klickar på en direktlänk till en tidbokningstjänst utan villkorstext, kommer de nu direkt hamna på steget där de kan välja tidstyp. Tidigare hamnade de på mottagningssteget och var tvungna att klicka fortsätt för att komma vidare vilket innebar ett onödigt klick.
Observera att det här endast gäller då parametern “terms=false” angetts i URL:en till tjänsten. Om tjänsten är konfigurerad så att invånaren kan välja mellan flera mottagningar (getAllHealthcareFacilities) kommer invånare ändå att hamna på mottagningssteget och där få välja mottagning.
Prototyp för tjänst där invånare kan boka tid för ett specifikt vårdbehov över flera mottagningar.
Vi har tagit fram en prototyp för att genomföra piloter för en tjänst där invånaren utifrån ett visst behov (vårdtjänst) får möjlighet att söka tider över flera mottagningar. Under hösten kommer piloter att genomföras för att utvärdera tjänsten. Därefter kommer beslut fattas om eventuellt breddinförande.
Ett exempel på hur tjänsten kan se ut för vaccination av covid-19