/
Medlemmarna har ordet

Medlemmarna har ordet

Detta är en intern arbetsyta för “testimonials” som vi sedan kan kopiera till den publika sidan för arkitekturgemenskapen. Fyll gärna på med dina svar på någon av frågorna nedan:

  • Kan ni bidra med en success story, beskriva hur ni använt något från arkitekturgemenskapen och hur det gett positiva resultat?

  • Kan du ur ett mer personligt perspektiv beskriva varför du är med i arkitekturgemenskapen?

 

“Region Skåne har beslutat att använda Arkitekturgemenskapens (AG) ramverk som sitt eget. Med detta har vi sparat åtskilliga resurser och istället kunnat fokusera på innehållsfrågorna. Vår avsikt är att driva alla strukturfrågor; metamodeller, metod, produkter, ledning och styrning via AG. Om något behöver kompletteras försöker vi återkoppla. AGs ramverk är anpassat till offentlig sektors behov och kräver därför betydligt mindre insatser för att bli praktiskt användbart för oss i regionen.

 Personligen vågar jag påstå att jag använder AGs ramverk varje dag, flera gånger. Det är alltid i samband med att jag ska förklara för någon intressent på ett pedagogiskt sätt hur vi arbetar och tänker som arkitekter. Hade jag inte haft AG, så hade jag förmodligen använt TOGAF, som dels är på engelska och del mycket mer komplicerat då det tar hänsyn till alla aspekter i varje läge. AG beskriver oftast det jag behöver mer direkt.”

Robert Sandell, Chefsarkitekt, Förvaltningen Digitalisering IT och MT, Region Skåne

 

“Vi har alla grundläggande gemensamma förutsättningar i alla kommuner när det gäller mjuk infrastruktur som it-arkitektur. Det handlar alltså inte om hårdvaran. Samtidigt sitter vi i 290 kommuner och gör samma analys. Genom att återanvända modeller och analyser kan vi alla tjäna enorma summor och tid. Vi har samma lagar som styr oss och jag vågar påstå samma processer och samma informationsbehov oavsett vart vi befinner oss.

Idag finns det arkitekter i många kommuner som gör samma utredningar och analyser. Det är mycket kostsamt och ineffektivt. Om vi gör vissa saker nationellt så kan alla ta del av den grundinformationen och anpassa. Det gör vi i Arkitekturgemenskapen och det är ett steg i rätt riktning men det här kan göras ännu mer.”

Ann-Louise Ekestubbe, Lead Enterprise Architect Information i Göteborgs stad

(Urklipp från https://www.inera.se/nyheter/nyheter/sa-samarbetar-320-arkitekter-fran-kommuner-och-regioner/)