Logga in/ut

Du loggar in i KKA via länken https://kontaktkortsadmin.1177.se/. Inloggning kräver att du identifierar dej med hjälpa av ditt SITHS-kort och att du har ett eller flera Administrativa uppdrag registrerade i HSA. Det går att vara flera kontaktkortsadministratörer för ett landsting/region. Om du inte har rätt behörighet kommer du inte vidare in i systemet/verktyget. 


Information

För att kunna administrera information i KKA måste du ha rollen Redaktör kontaktkort, Redaktör e-tjänst eller båda. Du måste också ha ett organisatoriskt omfång registrerat, dvs vilka enheter du har rätt att hantera.

Rollen Redaktör kontaktkort har behörighet till och rätt att administrera information under flikarna:

 • Vårt utbud
 • Registrera e-tjänster
 • Aktuellt
 • Läs mer

Rollen Redaktör e-tjänst har behörighet till och rätt att administrera information under fliken:

 • Presentera e-tjänster


För att logga in med SITHS-kort behöver din dator ha en kortläsare och programvaran Net ID installerad.

För att logga in behöver du göra följande steg:

 1. Sätt in ditt kort i kortläsaren på din dator och vänta några sekunder tills kortet lästs färdigt (kan kontrolleras genom att bevaka när symbolen för Net iD längst nere i högra hörnet av skärmen, slutar snurra).
  Ett fönster öppnas där du får välja vilket certifikat du ska använda vid inloggning.
 2. Välj SITHS-certifikat. Systemet ber dig identifiera dig genom att fråga efter den säkerhetskod som hör till certifikatet.
 3. Ange din pinkod för identifiering och klicka OK. Du är nu inloggad.

När du vill logga ut ur Kontaktkortsadmin klickar du på knappen "Logga ut" som du finner längst upp till höger på sidan.

Bilden ovan visar startsidan på Kontaktkortsadmin, där du kan logga in i verktyget. 

Om inloggningen misslyckas 

Om inloggningen misslyckas har ditt kort inte kunnat läsas korrekt. Gör då så här:

 1. Kontrollera att kortet sitter ordentligt i kortläsaren. Om du drar ut och sätter i kortet i läsaren, snurrar den lilla ID-rutan (som finns i ditt aktivitetsfält längst ned i Windows)?
 2. Stäng alla internetfönster som du har öppna. Öppna ett nytt internetfönster och gå till inloggningssidan för Kontaktkortsadmin.
 3. Fungerar det fortfarande inte, högerklicka på ID-rutan och välj "Uppdatera certifikatförflyttning"/"Uppdatera e-legitimationsförflyttning". Följ sedan instruktionerna under punkt 1 och 2 ovan.
 4. Och slutligen, om det fortfarande inte går att logga in så bör du kontakta din HSA-administratör för att kolla att du har rätt roll och behörighet i HSA.

Testa ditt SITHS-kort

Via https://test.siths.se/ kan du testa om din dator kan läsa in ditt SITHS-kort. Du får då besked genom webbplatsen direkt när du testar. Om din dator inte kan läsa av ditt SITHS-kort ber vi er att kontakta er lokala IT-verksamhet i er region/landsting för intern hantering. 

Felmeddelanden

Följande meddelande visas:

 • Om man har en KKA-roll men saknar omfång
 • Om man saknar giltig KKA-roll

Logga ut

För att du ska bli korrekt utloggad är det är viktigt att du loggar ut genom att klicka på knappen "Logga ut" och även stänga din webbläsare. Om du är inaktiv mer än 15 minuter kommer du att bli automatiskt utloggad.