Anslutningsprocess agenter
En agent kan ansluta sig till tjänsten Elektronisk remiss. En agent är en organisation som blivit godkänd av Inera att ansluta ett system, typiskt ett journalsystem, till Ineras infrastruktur. För agenter gäller att man inte själv får nyttja anslutningen, utan det är kunder som använder sig av systemet som beställer tjänsten via agenten. En kund kan vara en kommun eller en privat vårdgivare som är offentligt finansierad. Nedanstående figur visar en översikt av processen för anslutning.
Processöversikt
A. Agentavtal för anslutning
Om din organisation vill bli agent för någon av Ineras tjänster behöver ni teckna ett agentavtal, ett formulär för detta finns här: Ansökan - Ansök om agentavtal - Inera
För utförlig information om hur anslutningsprocessen ser ut för en agent, se sidan https://www.inera.se/kontakta-oss/avtal-bestallning-anslutning/ineras-agentavtal/.
B. Ansökan om agentuppdrag
Godkända agenter kan skicka in en ansökan om agentuppdrag för tjänsten i Kundportalen, information kring detta finns här under: För agenter
C. Två pilotkunder
Observera att ni behöver ha med er minst två pilotkunder för att påbörja anslutningsprocessen.
Pilotkunderna behöver ha kundavtal med Inera.
D. Gemensamt uppstartsmöte
Inera bjuder in agenten och pilotkunderna till möte för att gå igenom anslutningsprocessen.
E. Anslutningsprojekt för agent och pilotkunderna
se beskrivning av detta steg nedan
F. Ytterligare kunder
För att lägga till ytterligare kunder efter produktionssättning, se Anslutningsprocess vårdgivare via agent
Anslutningsprojekt för agent och två pilotkunder
1. Genomförandeplan
Ansvarig: Agent
Agenten ska beskriva anslutningsarkitekturen och sin genomförandeplan för anslutning. Detta görs genom att fylla i och skicka in en förstudie för QA. Förstudien skall granskas och godkännas av Inera. En godkänd förstudie krävs för att få ansluta till Ineras QA-miljö samt Ineras PROD-miljö.
Mall för förstudie hittar du här: Förstudiemall. Denna skickas in via formuläret Uppgifter - Dokument för granskning - Inera.
2. Anpassning av system till tjänsten
Ansvarig: Agent
För att kommunicera remisser via tjänsterna för elektronisk remiss på tjänsteplattformen krävs att det anslutande systemet anpassas för att kommunicera remisser i enlighet med tjänstens specifikationer. Tjänstens specifikationer utgörs av tjänstekontrakt, beskrivningar, självdeklarationer och stöd för egna systemtester (test-sviter). Tjänstekontrakten publiceras i en tjänstekontraktspaketering (zip-fil).
Tjänstekontrakten hittar du här: Ineras samlingssida för den tekniska arkitekturen
Efter anpassning och innan anslutning till test-miljön förväntas systemet klara egentester. Det rekommenderas att egentesta med hjälp av test-sviterna (SoapUI). Om det uppstår frågor i samband med användandet av test-sviterna kan följande formulär användas: Frågor under teknisk anslutning.
Egentesterna och anpassningen av anslutningsarkitekturen kan göra att förstudien behöver uppdateras. En uppdaterad förstudie för QA-miljön skickas då in till Inera för granskning. Om förstudien inte behöver uppdateras kommer förstudien som skickats in efter steg 1 att granskas. Efter att förstudien godkänts av Inera ska beställning till QA-miljön göras.
3. Anslutning till QA-miljö och testning
Ansvarig: Agent
Anslutning till Ineras QA-miljö beställs via Beställningsstödet. Inloggning kräver SITHS-kort, se även Information om Beställningsstödet. För mer information om beställning av tjänsten, se Teknisk realisering
För att ansluta till QA-miljön krävs:
Att Inera granskat och godkänt Förstudie för QA-miljön.
Att agenten har genomfört och klarat egentester (detta avgör agenten själv)
Under denna testfas hålls minst ett gemensamt avstämningsmöte med fokus på projektets status, inför driftsättning i PROD samt rutiner för support i PROD och för administration av anslutna vårdenheter.
Testerna i QA består av två delar:
Ansvarig: Agent
Första steget är verifiering av remittent och remissmottagare. Verifiering görs med testsviterna från releasepaketet för tjänstedomänen (se RIV TA). Mer information om detta finns här: Teststrategi.
Ett anslutande system tillåts ansluta i olika systemroller; remittentsystem, remissmottagande system eller i båda rollerna.Dessutom utförs så kallade scenariotester där remittent och remissmottagare testas mot en simulerad motpart i ett webbgränssnitt.
Efter avslutade tester rapporteras resultatet från test som remittent, som remissmottagare och test av scenarier till Inera. Detta görs genom att självdeklarationer fylls i och skickas till Inera för granskning och godkännande. Självdeklarationerna finns i releasepaketet för tjänstedomänen (se RIV TA). Självdeklarationerna skickas in via formuläret Uppgifter - Dokument för granskning - Inera.
Ansvarig: Pilotkund med stöd av Agent
Nästa steg är etablering av samverkan som görs i QA-miljön. Detta görs av agenten tillsammans med två pilotkunder. Testerna kallas för End-to-End tester och syftet är att testa kommunikationen med minst en motpart som redan är ansluten till tjänsten och som man avser att ha ett samarbete med. Mer information om End-to-End tester finns här: Teststrategi.
Vårdenheterna som ska vara med i End-to-End tester behöver TAKas. Detta beställs av agenten för varje pilotkund i Beställningsstödet.
Resultatet av End-to-End tester fylls i underlaget som finns här End-to-End-testning. End-to-End testerna rapporteras i två End-to-End-underlag, ett för varje pilotkund. Dessa skickas till Inera för granskning och godkännande via formuläret Uppgifter - Dokument för granskning - Inera av agenten.
I slutet av detta delsteg ska förstudien för QA-miljön uppdateras för produktionsmiljön och skickas in till Inera för granskning.
Varje pilotkund beställer tjänsten via Kundportalen. För mer information, se: Anslutningsprocess vårdgivare via agent.
Därefter kan agenten göra en beställning till PROD-miljön i Beställningsstödet och processen kan fortsätta till nästa steg.
4. Anslutning till produktionsmiljö (PROD)
För att ansluta till produktionsmiljön krävs:
Godkänd förstudie för PROD-miljön.
Godkända End-to-End-tester.
Agenten har genomfört TAKning av pilotkunder till produktionsmiljö.
5. Uppföljning
Ett gemensamt retrospektivmöte genomförs med alla inblandade parter i projektet.