STEG 1 (av 4) Göra regional anpassning av nationell bas av hänvisningsregler i Excel

Den här sidan innehåller information om det arbete som regionerna ska göra med att anpassa den nationella basen med hänvisningsregler utifrån regionala riktlinjer för patientstyrning och förutsättningar i övrigt.

Informationen riktar sig till regionalt införandeansvarig och andra personer som ska vara involverade i arbetet.

Om steg 1

I steg 1 ska varje region gå igenom den nationella basen av hänvisningregler - som är ett förslag, värdera samtliga hänvisningsregler och eventuellt anpassa mot regionala förutsättningar. Större delen av den nationella basen bör kunna användas utan anpassning. Hur mycket anpassning som behövs kommer att skilja sig kraftigt mellan regionerna.

Om hänvisningsreglerna i den nationella basen

Struktur i Excel-filen:

  • En flik för varje beslutsunderlag, flikens namn är beslutsunderlagets rubrik

  • Sidornas innehåll; beslutsunderlagens symtomrader, brådskegrader, symtomradens fördjupade beskrivning sk. ”läs-mera-text”

  • Visar inte beslutsunderlagets inledande text, rekommendation om att läsa i RGS webb parallellt

  • Kolumner med samma färg anger hänvisning inom samma tidsram, läggs in utifrån prioritet

  • Kolumn med samma färg men med olika färgton anger vilken hänvisning som ska gälla när den inom föregående nivå är stängt, regelmotorn kommer beroende tid på dygnet att visa upp den aktuella hänvisningen

  • I den första fliken i Excel-filen finns kodverket och beskrivning av dessa

 

 

 

Instruktioner för det regionala arbetet

Aktiviteter

Varje region ska göra följande aktiviteter:

  1. Regionalt införandeansvarig ska ladda ner Excel-filen (lösenordsskyddad) från angiven plats på Teams/Projekt Verksamhetsstöd sjukvårdsrådgivning/Regionalt införande ansvariga (kanalen).
    I samma mapp finns sedan 2023-04-03 en Excel-fil (lösenordsskyddad) som beskriver gjorda förändringar i beslutsunderlag sedan 2023-01-31 då den nationella basen först tillgängliggjordes, tillsammans med förslag på förändrad hänvisning.

  2. Regionalt införandeansvarig ska lagra kopian av Excel-filen på en lämplig, gemensam, delad yta där berörda har tillgång för att kunna genomföra arbetet.

  3. Arbeta igenom Excel-filen genom att gå igenom samtliga flikar och samtliga inlagda hänvisningsregler.

  4. Där regionala anpassningar behöver göras utifrån regionala förutsättningar och riktlinjer för patientstyrning - färgmarkera och skriv en kommentar (fliken Granska/knappen Ny kommentar) vid inlagd hänvisningsregel (kod) med en beskrivning om hur den regionala hänvisningsregeln ska se ut.

    • Arbetssättet är en rekommendation, Excel-filen ska enbart hanteras regionalt och inte skickas tillbaka till projektet, så varje region väljer bästa arbetssätt och hantering utifrån förutsättningarna.

Det är regionalt införandeansvarig som ansvarar för att informera involverade om hur Excel-filen och dess innehåll ska hanteras.

Att skapa hänvisningsregler

  • Hänvisningsregler ska skapas med hänsyn till symtomradens brådskegrad, tillgänglighet (öppettider) för vårdenhet samt behov av alternativ inom en och samma prioritetsnivå.

  • Hänvisningsregler ska läggas in för vuxna respektive barn på de beslutsunderlag som gäller för både barn och vuxna.

  • Hänvisningsregler läggs in utifrån ett kodverk, som har sin källa i HSA.


Exempel

Beslutsunderlaget är Fot och fotledsbesvär-vuxen
Inledande text är “Vägledande vid bedömning av fotbesvär och fotledsbesvär är smärta, infektionstecken, hur snabbt symtomen uppkommit och graden av besvär”
Brådskegraden är Skyndsamt
Symtomraden är “Lokala infektionstecken med feber” fördjupad beskrivning är “Feber i samband med svullnad, värmeökning, rodnad och smärta kan vara tecken på en infektion och ska bedömas.”


Eftersom symtomraden är skyndsamt behöver hänvisning kunna ges oavsett tid på dygnet. Så i detta fall ges en hänvisning i första hand till 1502 som är kod för vårdcentral. Om vårdsökande ringer under tid på dygnet då vårdcentralen är stäng behöver en hänvisning för den tidpunkten läggas in, därför läggs hänvisningsregel 1500 in, som är kod för jourmottagning. Eftersom jourmottagning inte har öppet nattetid behöver ytterligare hänvisning läggas in. Därför anges 1100 som är kod för akutmottagning, så ringer patienten på tiden från det jourmottagningen stänger till vårdcentralen öppnar kommer hänvisningsregel peka på akutmottagning.


Om alternativ behöver läggas in inom samma hänvisningsnivå (kan bero på beskrivningen i symtomraden) behöver en eller flera hänvisningskoder läggas in.


Exempel

Beslutsunderlaget är Klåda
Inledande text är “Vägledande vid bedömning av klåda är bland annat hur snabbt den uppstått, intensiteten, andra samtidiga symtom eller graviditet.”
Brådskegraden är Vardag närmaste tiden
Symtomraden är “Klåda vid graviditet” fördjupad beskrivning är “Klåda vid graviditet är vanligast i slutet av graviditeten. Den kan förekomma generellt över hela kroppen eller enbart lokalt på exempelvis handflator, fotsulor eller mage”


Eftersom brådskegraden är Vardag närmaste tiden behöver endast en hänvisning anges till enhet som är öppen vardag. Men med symtomet klåda vid graviditet anges hänvisning till 1505 i första hand, som är barnmorskemottagning, men med ett alternativ i andra hand till 1502, som är vårdcentral. Därefter ingen mer hänvisning.


Brådskegradernas definition

Omgående Bedömning ska ske omedelbart. Överväg hänvisning till 112.
Skyndsamt Bedömning ska ske inom någon eller några timmar.
Närmaste dygnet Bedömning ska ske inom det närmaste dygnet.
Vardag närmaste tiden Bedömning bör ske inom den närmaste veckan, eller i vissa fall, de närmaste veckorna.
Avvakta Den sökande kan avvakta annan vårdkontakt. Ofta är man då hjälpt av råd om egenvård.


Kodverk

  • I första fliken i Excel-filen - Hänvisningsområden - finns de koder som används vid skapade av hänvisningsregler (alla koder används inte), koderna är tagna från HSA.

  • Under kolumn TYP finns en filterfunktion, möjligt att sortera på vanlig eller ovanlig.

  • Varje verksamhetsområde har en kod och en beskrivning.

  • Utifrån önskad hänvisning väljs rätt kod och läggs in som hänvisningsregel

 

Att tänka på vid inläggning av hänvisningsregler

  • Vilket BU är det?

    • Gäller det för barn/vuxen? Ett skada- eller besvärsunderlag?

  • Vad står det i vägledande text i det aktuella beslutsunderlaget?

  • Vad står i symtomraden och den fördjupade beskrivningen?

  • Vilken brådskegrad är det?

  • Behövs en eller flera hänvisningar inom samma tidsspann utifrån symtomradens beskrivning?

  • Behövs det en eller flera hänvisningar utifrån symtomradens brådskegrad?

 

Hänvisning till akutmottagning för vuxna, val av kod

1100 är Verksamhetsområde- Akutverksamhet vid sjukhus, allmän.
Det är den kod som i nationella basen har använts för hänvisning till akutmottagning för vuxna. Den är vald eftersom det finns en allmän kod och därmed ska inte specialitet som exempelvis infektion, kirurgi, medicin väljas.

 

Hänvisning till akutmottagning barn, val av kod

Vid inläggning av kod för akutverksamhet gällande barn skiljer det sig åt.
För barn finns ingen kod Allmän barnakut som med vuxen, lägg in en specificerad hänvisning dvs. medicin, kirurgi eller ortopedi (1030, 1029, 1031).
Men, alla regioner har inte en specifik akutmottagning för barn, utan behöver hänvisa barn till Akutverksamhet allmän, 1100

I nationella basen är både specifik och Akutverksamhet allmän inlagd, beroende på regionala förutsättningar behöver inlagd hänvisning justeras gällande barn.

Exempel

Beslutsunderlaget är Ljumskbesvär, brådskegraden Omgående.
Inlagd hänvisning för vuxen är 1100, Verksamhetsområde- Akutverksamhet vid sjukhus, allmän.
Inlagd hänvisning för barn är 1029, Verksamhetsområde- Akutverksamhet vid sjukhus, barn- och ungdomskirurgi.
Obs! Därefter är 1100 (Verksamhetsområde- Akutverksamhet vid sjukhus, allmän) inlagd som alternativ inom samma nivå. Den region som har specifik akutmottagning för barn behåller endast 1029, den som inte har specifik akutmottagning för barn behåller endast 1100 (gör en kommentar i Excel-filen).


Övriga hänvisningar

  • Digitala verksamheter
    Vissa symtomrader kan hanteras digitalt, exempelvis om en vårdcentral har både fysisk och digital vårdform. I nationella basen har ingen hänvisning till digital vård lagts in men beroende på förutsättningar inom regionen skulle det kunna göras regionalt. Läggs in i textfältet “överväg hänvisning till digital vård ”.

  • Hänvisning till behandlande enhet

    Vid vissa symtomrader behöv en hänvisning till den vårdenhet som inringaren behandlats vid och är ”orsaken” till symtombeskrivningen tex besvär av nyinsatt läkemedel, postoperativa besvär.

    Inlagd hänvisning är Behandlande enhet (kommer ersättas med kod)

  • Hänvisning till Akm barn ortopedi har både kod för kirurgi och ortopedi i denna första version, först när katalogen utvecklas kan vi bestämma om dessa kan/ska särskiljas

  • Verksamheter som inte har en kod med källa från HSA

    Eget kodverk har skapats för enheter som inte finns med källa från HSA tex. Giftinformationscentralen, dessa koder finns i fliken Hänvisningsområden (längst ner på sidan)

  • Hänvisning till 112 läggs inte in, på alla symtomrader inom brådskegraden omgående kommer en text att läggas in, förslag: "Överväg hänvisning till 112"

Utmaningar under arbetstidens gång

  • Under pågående arbete med nationella basen och regionala hänvisningsregler pågår parallellt i i RGS-redaktionen ordinarie revidering och uppdatering av beslutsunderlagen vilket innebär att innehållet i Excelarket inte överensstämmer med publicerat beslutsunderlag. Inera (nationella arbetsgrupp) kommer meddela när RGS redaktionen gör förändringar i beslutsunderlaget, regionala arbetsgrupperna behöver därefter uppdatera sin Excelkopia.

  • Ordningen på symtomraderna inom samma brådskegrad överensstämmande inte med ordningen i RGS/RGS webb. Men alla symtomrader finns med.

  • Det finns symtomrader som är lika i vissa beslutsunderlag, samsyn i inlagd hänvisningsregel behövs i de allra flesta fall

Hantering och lagring av hänvisningsregler (observera!)

Nationella och regionala hänvisningsregler, eller annat innehåll i eller härstammande från den nationella basen, får inte spridas till andra än de personer som ska vara direkt involverade i arbetet med hänvisningsregler.

Filen och dess innehåll ska lagras och hanteras så att andra personer inte har tillgång.

Excel-filen är lösenordsskyddad, regionalt införandeansvarig har fått lösenordet av Inera.

Vid osäkerhet kring hantering, kontakta Ineras införandeledare i projekt Verksamhetsstöd sjukvårdsrådgivning.

Rekommendation om bemanning

Inera rekommenderar regionerna att bemanna arbetet med en regional arbetsgrupp med multidisciplinär kompetens, förslagsvis enligt

  • 1177 på telefon

    • personer med hänvisnings- och katalogkompetens

    • medicinsk rådgivare/ledningsansvarig (MLA)

    • eventuellt verksamhetsansvarig

  • övrig regional kompetens

    • primärvård

    • relevant specialistvård

    • eventuellt ansvarig för patientstyrning/avtal.

Syftet med den breda bemanningen är att skapa regional samsyn om hänvisning från 1177 på telefon till annan vårdenhet.

Vidare rekommenderas

  • ett nära samarbete mellan Ineras nationella arbetsgrupp och de regionala arbetsgrupperna, där kontaktvägen är regionalt införandeansvarig - införandeledare på Inera, om inte annat bestäms

  • bemanning av gruppen med hänsyn till kommande av hänvisningsregler.

Hjälp vid frågor i arbetet med hänvisningsregler

  • Använd ytan för inlägg i Teams Projekt Verksamhetsstöd sjukvårdsrådgivning kanalen Regionalt införandeansvariga

  • Regionalt införandeansvariga gör inlägg med frågor eller erfarenhetsdelning

Vid fråga, var tydlig med vem frågan är till

•@Lena Gerdin

•Är det någon som vet… ?

Tid för genomförande

Klart senast mitten av november 2023