Kvalitetssäkra information om vårdgivande enheter i HSA för 1177 på telefon

Den här sidan innehåller information om det arbete som regionerna ska göra med att kvalitetssäkra information om vårdgivande enheter i regional HSA-katalog.

Informationen riktar sig till

  1. katalogadministratörer inom 1177 på telefon

  2. regionalt införandeansvarig för nya Rådgivningsstödet

  3. regionens HSA-ansvarig/enligt delegering

  4. HSA-ansvarig hos direktansluten privat vårdgivare med vårdavtal

  5. HSA-ansvarig hos HSA-ombud som företräder privat vårdgivare.

Informationen gäller inte Region Stockholm eller Region Gävleborg, som inte planerar att använda det nya Rådgivningsstödet.
Kommunenheter som tjänsten 1177 på telefon hänvisar till kommer att administreras manuellt inom tjänsten och berörs därför inte av det här kvalitetssäkringsarbetet.

 

BEGREPP

Vårdgivande enhet benämns vårdenhet i nya Rådgivningsstödet. Vårdenhet är det begrepp som fortsättningsvis används på den här sidan.

Bakgrund

Rådgivningsstödet i 1177 på telefon

En sjuksköterska i tjänsten 1177 på telefon har Rådgivningsstödet till sin hjälp för att bedöma vårdbehov, ge råd och hänvisa inringande patienter till lämplig verksamhet.

Det IT-baserade verksamhetsstödet Rådgivningsstödet närmar sig slutet av sin livslängd och utvecklingen av det nya, moderna och förbättrade Rådgivningsstödet pågår. Det nya Rådgivningsstödet ska tas i användning i september 2024.

Katalog med information om enheter

Det nuvarande Rådgivningsstödet innehåller en katalog med information om enheter. Information om enheter är helt nödvändig då sjuksköterskan ska hänvisa en inringande patient till en vårdmottagning. Katalogen i det nuvarande Rådgivningsstödet administreras helt manuellt av katalogadministratörer inom 1177 på telefon.

Enhetskatalogen i det nya Rådgivningsstödet kommer istället att använda Katalogtjänst HSA som källa för information om vårdenheter. Katalogadministratörer inom 1177 på telefon kommer utav det totala antal vårdenheter som hämtas från HSA aktivt att välja de som ska som ska ingå i enhetskatalogen och användas i hänvisning.

Som information kan nämnas att en sjuksköterska i 1177 på telefon behöver ha information om även andra typer av enheter, som inte finns i HSA, exempelvis socialjour, giftinformationscentral och polis. Information om den typen av enheter kommer fortsatt att administreras manuellt. Även vårdenheter som hämtas från HSA kommer att manuellt kompletteras med viss information. Ett exempel på det är hemliga nummer, som inte kommer med i hämtningen från HSA.

En mycket positiv följd av att även 1177 på telefon använder HSA som informationskälla är att den information som invånare själva tar del av via 1177.se, i både öppet och inloggat läge, är densamma som sjuksköterskan i 1177 på telefon kommunicerar till den inringande.

Kvalitetssäkring av information om vårdenheter - en förutsättning för det nya Rådgivningsstödet

Användning av informationen från HSA och kvalitetssäkringsarbete

Information från HSA kommer att användas på flera olika sätt i olika funktioner inom Rådgivningsstödet, huvudsakligen för

  • automatiserad generering av förslag på hänvisning

  • visning för sjuksköterskan, dels i lista med förslag på vårdenheter att hänvisa till, dels vid manuell sökning i enhetskatalogen

  • visning för katalogadministratör i administrationssgränssnittet för enhetskatalogen.

För att 1177 på telefon fortsatt ska kunna bedriva effektiv och framför allt patientsäker sjukvårdsrådgivning är det helt avgörande att informationen i HSA är komplett och korrekt, med avseende på den information som behövs för en korrekt hänvisning inom sjukvårdsrådgivning. Felaktig information i HSA skulle kunna få mycket stora konsekvenser, särskilt då den bedömda så kallade brådskegraden i ett ärende är ”Omgående” eller ”Skyndsamt”. Även logiken som genererar en lista för sjuksköterskan med förslag på lämpliga hänvisningar är helt avhängig komplett och korrekt information.

Innan tjänsten 1177 på telefon och det nya Rådgivningsstödet kan börja använda HSA som källa för information måste den kvalitetssäkras.

Kvalitetssäkringsarbetet kan med stor fördel starta redan nu. Arbetet kommer sedan att följas upp för att säkerställa att informationskvaliteten vid skiftet till det nya Rådgivningsstödet fullt ut uppfyller behovet.

Utförare

I tabellen nedan finns de tre olika grupper som kommer att arbeta med kvalitetssäkring av information.

Utförare

I samarbete med

Information och instruktioner från

Utförare

I samarbete med

Information och instruktioner från

1

Regions HSA-ansvariga

Regionens katalogadministratörer inom 1177 på telefon

Regionalt införandeansvariga för nya Rådgivningsstödet

2

HSA-ansvarig hos direktansluten
privat vårdgivare med vårdavtal

Regionens katalogadministratörer inom 1177 på telefon

Införandeledare på Inera
inom projekt Verksamhetsstöd sjukvårdsrådgivning

3

HSA-ansvarig hos HSA-ombud som företräder privat vårdgivare

Regionens katalogadministratörer inom 1177 på telefon

Införandeledare på Inera
inom projekt Verksamhetsstöd sjukvårdsrådgivning

Bilden nedan visar vilken organisation/vem som ger information och instruktioner för kvalitetssäkringsarbetet samt vilka som samarbetar kring det (klicka på bilden för förstoring).

Ett välfungerande samarbete mellan alla involverade aktörer kommer att vara en nyckel för ett lyckat resultat.

Instruktioner för kvalitetssäkringsarbetet

Om verksamheter och HSA-id samt attribut

För att Rådgivningsstödets automatiserade generering av förslag på hänvisning ska ge så precisa resultat som möjligt vill man kunna hänvisa direkt till rätt verksamhet. Därmed finns ett starkt önskemål om att alla verksamheter som bedrivs på samma fysiska adress ska registreras som egna objekt (enheter eller funktioner), om inte exakt samma information gäller för dessa verksamheter, exempelvis öppettider och telefonnummer (se tabell med alla attribut nedan).

Utöver detta är nedanstående viktigt:

  1. Rådgivningsstödet hämtar endast publika objekt från HSA, vilket också betyder att verksamheterna behöver vara markerade som publika, det vill säga med Visas för (hsaDestinationIndicator=03 eller 04).

  2. Attributet [verksamhetskod]

    • Verksamhetskoder för alla de verksamheter som den vårdgivande enheten bedriver ska vara registrerade på enheten.

    • Både enligt HSA-schemats rekommendationer och enligt önskemål från Rådgivningsstödet ska registreringen av verksamhetskod ske på så låg nivå i trädet som möjligt. Notera också behovet av att samma enhet också är markerad som publik.

  3. Attributet [öppettider] - KOMPLETTA öppettider

    • Alla öppettider för alla verksamheter som den vårdgivande enheten bedriver ska vara registrerade på enheten. Kompletta och uppdaterade öppettider är ett helt väsentligt stöd för sjuksköterskan i att kunna göra en korrekt bedömning och hänvisning.

  4. Attributet [öppettider] - KORREKTA öppettider

    • Avvikande öppettider ska vara korrekt registrerade enligt teknisk beskrivning i HSA-schema. Detta är viktigt då de kommer att påverka presentationen av öppettider för en enhet.

    • Öppettider beskrivs som “Den tid då personal finns på plats, då receptionen är bemannad eller då ”dörren är öppen”. Gäller alla typer av enheter. Att tänka på vid registrering av avvikande öppettider är att registrera den tid då enheten håller öppet.”
      Observera! Att ange öppettiden “Lunchstängt” eller “Ingen provtagning” är alltså inte korrekt.

Material

Material för respektive utförare - regionens HSA-ansvarig/enligt delegering, HSA-ansvarig hos direktansluten privat vårdgivare med vårdavtal, HSA-ansvarig hos HSA-ombud som företräder privat vårdgivare

  1. Lista med vårdenheter vars information ska kvalitetssäkras

    • Listans innehåll är så långt som möjligt anpassat för utföraren

    • Listan är baserad på en dataexport från Katalogtjänst HSA 2023-06-08 och utgår ifrån de HSA-id som fanns i katalogen i det nuvarande Rådgivningsstödet 2023-06-07

  2. Lista över de attribut som Rådgivningsstödet kommer att hämta från HSA och som ska kvalitetssäkras (tabellen nedan)

 

Beskrivning och definition av nedanstående attribut hittar ni här (schemat för organisationsträd): https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OIKH/pages/3223486519

Attribut i HSA

Attribut i HSA

1

enhetsnamn

2

HSA-id

3

länskod

4

kommunkod

5

besöksadress

6

inre vägbeskrivning

7

webbadress

8

länk till kontaktkort på 1177

9

öppettider

10

tid för dropin-besök utan tidsbokning

11

direkttelefon

12

telefontid

13

växeltelefon

14

tillfällig information

15

åldersregler för vårdkontakt

16

remisskrav

17

innehållsansvarigs e-postadress

18

enhetstyp

19

verksamhetskod

Material för respektive regions katalogadministratörer inom 1177 på telefon

  1. Listor med vårdenheter vars information ska kvalitetssäkras

    • 1 lista där utförare är regionens HSA-ansvarig/enligt delegering (regional täckning) samt
      4 listor där utförare är antingen HSA-ansvarig hos direktansluten privat vårdgivare med vårdavtal eller HSA-ansvarig hos HSA-ombud som företräder privat vårdgivare (nationell täckning)

    • Listornas innehåll är så långt som möjligt anpassat för respektive utförare

    • Listorna är baserade på en dataexport från Katalogtjänst HSA 2023-06-08 och utgår ifrån de HSA-id som fanns i katalogen i det nuvarande Rådgivningsstödet 2023-06-07

    • Listorna innehåller kontaktuppgifter till respektive HSA-ansvarig

Instruktioner för olika aktörer

Nedan finns instruktioner anpassade för följande aktörer:

  1. katalogadministratörer inom 1177 på telefon

  2. regionalt införandeansvarig för nya Rådgivningsstödet

  3. regionens HSA-ansvarig/enligt delegering

  4. HSA-ansvarig hos direktansluten privat vårdgivare med vårdavtal

  5. HSA-ansvarig hos HSA-ombud som företräder privat vårdgivare.

Beroende på resultatet av arbetet kan vid behov ytterligare steg bli aktuella.

Instruktioner för katalogadministratörer inom 1177 på telefon

  1. Läs igenom all information på den här sidan.

  2. Från och med den tidpunkt då informationen läses

    1. notera HSA-id och enhetsnamn på vårdenheter som läggs till i nuvarande katalog

    2. informera löpande regionens HSA-ansvarig eller privat vårdgivares HSA-ansvarig eller HSA-ansvarig hos HSA-ombud om tillagda vårdenheter, så att information om även dessa kan kvalitetssäkras.

Erhållna listor med vårdenheter är primärt framtagna för HSA-ansvarigas kvalitetssäkringsarbete och distribueras till katalogadministratörer för information och som underlag för samarbete.

Vid frågor eller hinder: Kontakta regionalt införandeansvarig (lista finns här om oklart vem detta är)

Instruktioner för regionalt införandeansvarig för nya Rådgivningsstödet

  1. Läs igenom all information på den här sidan.

  2. Förse regionens HSA-ansvarig med material

    1. länk till den här webbsidan med information och instruktioner

    2. regionens Excelfil, laddas ner här: Regioner

    3. lösenord till Excelfil (separat mejl).

  3. Förse katalogadministratörerna inom 1177 på telefon med material

    1. länk till den här webbsidan med information och instruktioner

    2. regionens Excelfil (samma som till regionens HSA-ansvarig)

    3. 4 Excelfiler där utförare är antingen HSA-ansvarig hos direktansluten privat vårdgivare med vårdavtal eller HSA-ansvarig hos HSA-ombud som företräder privat vårdgivare, laddas ner här: Privata vårdgivare och HSA-ombud

    4. lösenord till Excelfilerna (separat mejl).

  4. Följ upp progress och status på kvalitetssäkringsarbetet och återkoppla till Inera enligt överenskommelse.

Instruktioner för regions HSA-ansvarig/enligt delegering

  1. Läs igenom all information på den här sidan.

  2. Komplettera och kvalitetssäkra information om vårdenheter, utifrån

    1. Excelfil med vårdenheter - regionalt införandeansvarig förser Excelfil och lösenord

    2. tabellen med attribut ovan (finns även i en flik i Excelfilen).

  3. Om det i HSA-katalogen finns vårdenheter som har upphört med sin verksamhet - rensa bort dessa så att katalogadministratör inom 1177 på telefon inte kan lägga till dem i Rådgivningsstödets katalog och telefonsjuksköterskor därmed inte hänvisa till dessa

  4. Återkoppla progress och status till regionalt införandeansvarig.

  5. Fortsätt med kontinuerlig kvalitetssäkring fram till att det nya Rådgivningsstödet tas i användning och likaså efter det.

 

  • Generellt, i möjligaste mån registrera all den information som finns. Om information saknas eller inte är tillämplig lämnas attributfält tomma. Observera dock att verksamhetskoder och öppettider är förutsättningar för att regelmotorn och hänvisningar i Rådgivningsstödet ska fungera optimalt.

 

Vid frågor eller hinder: Kontakta regionalt införandeansvarig (lista finns här om oklart vem detta är)

Instruktioner för HSA-ansvarig hos direktansluten privat vårdgivare med vårdavtal

  1. Läs igenom all information på den här sidan.

  2. Komplettera och kvalitetssäkra information om vårdenheter, utifrån

    1. Excelfil med vårdenheter (lösenord i mejl)

    2. tabellen med attribut ovan (finns även i en flik i Excelfilen).

  3. Om det i HSA-katalogen finns vårdenheter som har upphört med sin verksamhet - rensa bort dessa så att katalogadministratör inom 1177 på telefon inte kan lägga till dem i Rådgivningsstödets katalog och telefonsjuksköterskor därmed inte hänvisa till dessa

  4. Återkoppla progress och status till Ineras införandeledare enligt senare information.

  5. Fortsätt med kontinuerlig kvalitetssäkring fram till att det nya Rådgivningsstödet tas i användning och likaså efter det.

 

  • Generellt, i möjligaste mån registrera all den information som finns. Om information saknas eller inte är tillämplig lämnas attributfält tomma. Observera dock att verksamhetskoder och öppettider är förutsättningar för att regelmotorn och hänvisningar i Rådgivningsstödet ska fungera optimalt.

 

Vid frågor eller hinder: Kontakta Ineras införandeledare, ann-sofie.norling@inera.se

Instruktioner för HSA-ansvarig hos HSA-ombud som företräder privat vårdgivare

  1. Läs igenom all information på den här sidan.

  2. Komplettera och kvalitetssäkra information om vårdenheter, utifrån

    1. Excelfil med vårdenheter (lösenord i mejl)

    2. tabellen med attribut ovan (finns även i en flik i Excelfilen).

  3. Om det i HSA-katalogen finns vårdenheter som har upphört med sin verksamhet - rensa bort dessa så att katalogadministratör inom 1177 på telefon inte kan lägga till dem i Rådgivningsstödets katalog och telefonsjuksköterskor därmed inte hänvisa till dessa

  4. Återkoppla progress och status till Ineras införandeledare enligt senare information.

  5. Fortsätt med kontinuerlig kvalitetssäkring fram till att det nya Rådgivningsstödet tas i användning och likaså efter det.

 

  • Generellt, i möjligaste mån registrera all den information som finns. Om information saknas eller inte är tillämplig lämnas attributfält tomma. Observera dock att verksamhetskoder och öppettider är förutsättningar för att regelmotorn och hänvisningar i Rådgivningsstödet ska fungera optimalt.

 

Vid frågor eller hinder: Kontakta Ineras införandeledare, ann-sofie.norling@inera.se

Tid för genomförande

Första kontrollpunkt 2023-10-31
Andra kontrollpunkt 2024-02-02
Därefter löpande arbete med att hålla informationen om vårdgivande enheter i HSA uppdaterad


Frågor och svar

Är det ett krav att alla attribut finns med, som exempelvis åldersregler?

Det korta svaret är att ja, information på attributet åldersregler för vårdkontakt måste vara ifyllt på de enheter som har åldersregler för att sjuksköterskan i 1177 på telefon ska kunna göra en patientsäker och korrekt hänvisning. I listan med attribut ovan är det valt att inte göra någon prioritering av informationsmängderna, däremot kommer vissa att användas maskinellt av regelmotorn medan andra (enbart) användas (läsas) av sjuksköterskan direkt.

Hur ska vi göra med koder på enheter som finns i HSA men som det inte finns någon passande verksamhetskod för, exempelvis patientnämnd och färdtjänstavdelning?

De här enheterna är av typen administrativa enheter, de är vårdrelaterade och finns därför i HSA men det finns inga passande verksamhetskoder för dessa. Koder för administrativa enheter behöver inte hanteras i nuläget, det kommer att finnas en särskild hantering för dessa i den nya enhetskatalogen.