Tekniska förutsättningar

Den här sidan innehåller information om tekniska förutsättningar kopplade till det nya Rådgivningsstödet för 1177 på telefon.

  1. Brandväggsöppning KLAR

  2. IP-adresser för vitlistning KLAR

  3. Nätverk KLAR

  4. Skärmupplösning PÅGÅR

  5. Webbläsare PÅGÅR

1 Brandväggsöppning

Efter att dokumentet om brandväggsöppning först publicerades 2023-10-20 beslutade Inera om och introducerade en tillfällig brandväggsregel som ändrade förväntat resultat vid verifiering av Nya Rådgivningsstödet RKH produktionsmiljö från felsida 404 till “Forbidden”. Nedan länkas regionalt införandeansvariga till en uppdaterad version av dokumentet.

Information och instruktioner för regionalt införandeansvariga

Information om brandväggsöppning mot produktions- och utbildningsmiljö för det nya Rådgivningsstödet samt RKH (separat komponent inom det nya Rådgivningsstödet) finns på Teams här: Brandväggsöppning och IP-adresser nya Rådgivningstödet 2023-11-08.pdf

Det är samma dokument som för aktiviteten IP-adresser nedan.

  1. Ladda ner dokumentet och mejla det till regional IT.

  2. Meddela Ineras införandeledare när brandväggsöppningen är klar.

Nätverket med regionernas tekniska kontaktpersoner får detta direkt från förvaltningen på Inera för kännedom.

Tid för genomförande

Klar senast 2023-11-20

2 IP-adresser för vitlistning

Information och instruktioner för regionalt införandeansvariga

Information om vitlistning av IP‑adresser för åtkomst till produktions- och utbildningsmiljön för det nya Rådgivningsstödet och RKH finns på Teams här: Brandväggsöppning och IP-adresser nya Rådgivningstödet 2023-10-20.pdf

Det är samma dokument som för aktiviteten brandväggsöppning ovan.

  1. Ladda ner dokumentet och mejla det till regional IT.

  2. Skicka lista med IP-adresser som behöver åtkomst till nya Rådgivningsstödet till regionalt införandeansvarig.

Nätverket med regionernas tekniska kontaktpersoner får detta direkt från förvaltningen på Inera för kännedom.

Tid för genomförande

Klar senast 2023-11-20

3 Nätverk

Inledning och bakgrund

Det nuvarande Rådgivningsstödet inom 1177 på telefon är en klientapplikation, med programvara installerad på varje användares dator. Vid ett nätverksbortfall finns en backup-lösning på klient, så kallat frånkopplat läge.

Det nya Rådgivningsstödet är istället en webbapplikation, vilket har många fördelar men samtidigt innebär ett större beroende till ett fungerande nätverk.

Kraven på både tillgänglighet och IT-säkerhet är mycket höga.

Den otvivelaktigt bästa lösningen ur IT-säkerhetsperspektiv är att använda Rådgivningsstödet över den nationella nätverkstjänsten Sjunet (länk till information om Sjunet). Sjunet används för tjänster som är verksamhetskritiska och där det finns behov av att ha garanterad tillgänglighet. Den totala tillgängligheten vid användning av Sjunet påverkas även av tillgängligheten för den regionala anslutningen till Sjunet.

Konsekvensen för telefonsjuksköterskan av ett kortare nätverksbortfall kan skilja sig beroende på i vilket skede bortfallet uppstår. I vissa lägen kan arbetet återupptas på precis samma ställe, medan i andra fall kan något/några steg behöva upprepas då nätverksuppkopplingen är återställd. Allt som sjuksköterskan dokumenterar i Rådgivningsstödet sparas direkt, ingen dokumenterad information försvinner alltså på grund av ett nätverksbortfall.

Att använda Rådgivningsstödet över internet som backup-lösning kan göras lika säkert ur IT-säkerhetsperspektiv som användning över Sjunet. Dock skulle en sådan backup-lösning kräva att olika typer av tekniska säkerhetsåtgärder vidtages, både på Ineras och regionernas sida, vilket i sin tur skulle innebära en mer komplex och kostsam lösning att utveckla och förvalta, både på Ineras och regionernas sida.

Instruktioner

  1. För regionalt införandeansvarig:
    Förmedla information och instruktioner på den här sidan till regional IT och verksamheten 1177 på telefon.

  2. För regional IT:
    Se över tillgängligheten på den regionala anslutningen till Sjunet och vid behov vilka åtgärder som kan vidtagas för att säkerställa högsta möjliga tillgänglighet.

  3. För regional IT OCH verksamheten 1177 på telefon:
    Med resultatet av steg 2 som utgångspunkt, diskutera utifrån perspektiven tillgänglighet och IT-säkerhet lösningen Sjunet som ordinarie lösning kompletterad med manuella lösningar som backup-alternativ.

  4. För regionalt införandeansvarig:
    Återkoppla resultatet av diskussionen i steg 3 till Inera senast 2023-08-31.

Beslut

Uppdatering okt 2023 Beslut har fattats om att tillgängliggöra det nya Rådgivningsstödet enbart över Sjunet.

4 Skärmupplösning

Rekommenderad minsta skärmupplösning för att arbeta i det nya Rådgivningsstödet: 1920x1080

Det nya Rådgivningsstödet utvecklas dock för att stödja skärmupplösningar från 1440x720, vilket är något lägre än den rekommenderade skärmstorleken.

5 Webbläsare

Kraven på webbläsare följer eKlient Kravbibliotek, v1.4, 2022-04-01 (avsnitt 3.3 Webbläsare):

https://inera.atlassian.net/wiki/pages/viewpageattachments.action?pageId=3161850037&preview=%2F3161850037%2F3161981159%2FeKlient+Kravbibliotek.pdf

Ett utdrag ur avsnitt 3.3 Webbläsare lyder:

”Kraven för webbläsare är som följer:

  • Webbapplikationer ska stödja Microsoft Edge (Extended Stable) oavsett på vilken av dess supportade plattformar webbläsaren används.

  • Webbapplikationer bör stödja Microsoft Edge (Stable) oavsett på vilken av dess supportade plattformar webbläsaren används.

  • Webbapplikationer ska stödja Google Chrome oavsett på vilken av dess supportade plattformar webbläsaren används.”


Frågor och svar - nätverk

Kommer det nya Rådgivningsstödet att tillgängliggöras både över Sjunet och internet?

Inriktningen är att det nya Rådgivningsstödet - som är en webbapplikation, tillgängliggörs enbart över Sjunet. Om Sjunet skulle gå ner har verksamheterna tillgång till det medicinska beslutsstödet via tjänsten 1177 Rådgivningsstödet webb - över internet (under förutsättning att internet är uppe). Det är samma beslutsstöd som Rådgivningsstödet använder. Dock måste journal i den undantagssituationen dokumenteras på papper. Inera utreder, med regionernas involvering, om en backup-lösning i form av internet är nödvändig. Det skulle ge en fördel i redundans, men det finns också nackdelar.

Går CDT över Sjunet?

Ja, CDT går över enbart Sjunet (en privat så kallad Virtual Routing and Forwarding, VRF). Om det blir en incident på Sjunet som påverkar telefonins VRF så gäller reservdrift via mobiltelefon för att besvara samtal. Reservrutinen förändras inte i samband med att nya Rådgivningsstödet tas i användning.

Hur kommer det att se ut om Sjunet går ner men Rådgivningsstödet kan köras över internet?

Om det blir en incident på Sjunet som påverkar CDT gäller reservdrift via mobiltelefon för att besvara samtal. Applikationen Rådgivningsstödet kan användas över internet men viss information - som normalt hämtas automatiskt från CDT - måste anges manuellt i Rådgivningsstödet, exempelvis personnummer och kommun.

Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med att tillgängliggöra det nya Rådgivningsstödet över internet?

Fördelen med en backup-lösning över internet är att det fortsatt går att använda Rådgivningsstödet - nästan som vanligt - om Sjunet skulle gå ner. En tillräckligt informationssäker backup-lösning över internet går att etablera.

Hur den tekniska lösningen för att tillgängliggöra Rådgivningsstödet över internet skulle se ut är inte klarlagt än, men systemets komplexitet och därmed förvaltning skulle öka något och det skulle sannolikt innebära vissa åtgärder både hos Inera och inom regionerna. Eventuellt skulle det också innebära någon form av installation på alla användares datorer, vilket undviks med enbart Sjunet-lösningen.