FAQ: Webbinarium Pascal 3.0

I november 2022 hölls dagliga webbinarier där en preliminär version av Pascal 3.0 presenterades. Nedan hittar du vanliga frågor/synpunkter från dessa och Pascal-förvaltningens svar.

Inspelat webbinarium >>

Skriftlig sammanfattning med bilder >>

 


Upplägg webbinarier

1. Önskemål om att den e-utbildning/inspelning av webbinariet har tydliga avsnitt så att man kan återkomma till det avsnitt som blir aktuellt när väl förskrivaren ska förskriva. Dvs flera korta filmer. Och att dessa finns tillgängliga en längre tid. Att webbinarer hålls närmre innan driftsättning vid flera tillfällen där även möjlighet att ställa frågor för förskrivaren. Handboken i Pascal har upplägg enligt nedan, kan webbinariet/inspelningen byggas upp med motsvarande rubriker där de delar av materialet som ändrats är listade i logisk ordning för slutanvändaren. Logiken framgick inte tydligt i webbinariet. Bra om det delas upp i delmoment så är det lättare för användarna att få tid att titta på detta. Alternativet skulle kunna vara en kortare version som bara tar upp nyheter.

 

Att spela in filmer/webbinarer ingår inte i Ineras uppdrag. Det enda som vi ska tillhandahålla är en utförlig handbok över funktionerna. Att hålla inspelade webbinarier uppdaterade och aktuella kräver tid och resurser som vi inte riktigt har.

Eftersom den här versionen av Pascal innehåller de nya kraven som kan påverka användarna och medföra frågeställningar valde vi att presentera dem i form av webbinarier. Webbinarierna berör endast nyheterna för användarna i den nya versionen. Vi har dessutom sett det som en möjlighet att få återkoppling i ett tidigt skede för att ändra eller vid behov ta det vidare med E-hälsomyndigheten. 

Den version som visades i webbinariet är preliminär. Vår ambition är att hålla dagliga webbinarier närmare inpå produktionssättningen. Det kommer sedan att komma en ny inspelning från dessa. Det kommer inte att finnas möjlighet att öppna upp för frågor från förskrivare vid dessa webbinarier om tidplanen ska hållas. Regionen kan välja att hålla egna utbildningar framöver där det är fritt att bestämma upplägget.   

Vi har försökt förenkla för de som lyssnar på det inspelade webbinariet med en kapitelindelning med tidsangivelser över när vissa moment gås igenom. Det är i nuläget det upplägg som gäller för den här preliminära versionen. Hur den kommande inspelningen kommer att göras är inte bestämt.  

 

2. Framgick inte att utbildningen vände sej ffa till förskrivare

 

Den vände sig inte enbart till förskrivare. Alla behöver få information om varför det kommer en ny version som innehåller de nya kraven enligt NLL vilken kan påverka användarna. Läkemedelslistan visas inte bara för förskrivare. Samtyckesförfarandet är centralt i NLL och har inte med förskrivning att göra.

 


Administreringssätt

 

  1. Är administreringsvägar kopplade till beredningsformen eller är det fritt val? Vi förskriver ibland injektionsvätskor avsedda att tas peroral. Går det att göra ett sånt val?

 

Ja, det går att göra ett sådant val vid förskrivning. Det finns ingen koppling mellan administreringsväg och läkemedelsform i kodverken i NLL.

 

2. När man förskriver en hel förpackning så kan man ange att läkemedlet ska ges via sond. Jag uppfattade inte att man kunde göra det även vid dispensering. Det är önskvärt att valet finns även där eftersom även dispade läkemedel ges i sond.

 

Vi valde att ta bort den valmöjligheten vid förskrivning av dospåse för att underlätta för användaren eftersom vi tänkte att tabletter och kapslar ska sväljas. Eftersom det verkar finnas andra användningsfall ska vi möjliggöra val av administreringssätt även vid förskrivning av dospåse. Tack för att du uppmärksammade oss på detta!

 

3. Kan man ange flera olika administreringsmetoder? Tex betapred som kan sväljas, krossas eller lösas i vatten

 

Ja, under Administreringssätt – Ändra/komplettera kan man ange administreringsmetod som fritext om det hellre önskas. Om Sväljes redan är förvalt får det först tas bort via krysset.

  

4. ”Sväljes” läggs till på alla läkemedel automatiskt. Dels är det i de flesta fall en helt onödig information till patienten, och dels riskerar man felaktigt välja sväljes även för läkemedel som inte ska sväljas, vilket blir en patientsäkerhetsrisk.

 

Det är obligatorisk att ange administreringsmetod på alla recept, enligt de nya kraven från E-hälsomyndigheten. Ofta finns endast en kopplad administrationsmetod till vald läkemedelsform och den väljs i så fall automatiskt. Under ändra/komplettera är det för användaren möjligt att ta bort den förvalda administreringsmetoden och istället i fritext ange en administreringsmetod som anses korrekt.

 

5. Termen ”Administration” som finns med på ”receptblanketten” och där ni i exemplet visade hur man kan ändra från ”sväljes” till annat administrationssätt tror jag att många av oss läkare kommer att missförstå. Jag skulle säga att många läkare tänker på ”pappersarbete” när de hör termen administration. Att administrera provsvar, journalhandlingar eller jourrapport, mötesprotokoll. Förslagsvis ändrar ni termen ”Adminstration” till ”Administreringssätt”.

 

Tack för ett viktigt inspel! Vi kommer att ändra till Administreringssätt för att förtydliga för användarna.

 


Nyregistrering dospatient

  1. Vid nyregistrering av dospatienter visas idag alla förskrivningar som Vid behov. Är det nåt som kommer ändras med NLL-anpassningen?

 

Enligt E-hälsomyndigheten kommer patientens recept på helförpackningar som skapats via transformatorn fortsatt in som helförpackningar vid behov vid registrering av ny dospatient. För recept som är skapade i FHIR gäller däremot den typ som angavs när receptet skapades.

 


Åtgärd befintliga recept

  1. Patienter med redan existerande dosrecept/ alt recept på stående helförpackning i pascal: Måste förskrivarna göra om alla recept för att de ska fungera i nya pascal 3.0 (för att passa alla nya val, ”boxar etc)? Otroligt viktig information- kommer kräva mycket tid från förskrivarna i så fall vid övergång.

 

De nya, obligatoriska informationsmängderna behöver tillföras befintliga recept först när dessa ska t.ex. förnyas eller ändras. Vi har också observerat att det kommer innebära extraarbete från vården vilken vi håller på att diskutera med E-hälsomyndigheten och inväntar en lösning från dem.

 


Behandlingsdatum

  1. Hur kommuniceras datum för uppföljning och till vem? Datum för behandlingsuppföljning ses i kolumn i kommande pascal om man väljer att föra in detta men vem följer upp och hur vet man det?  Ingen går regelbundet in i dospatienterna och ”rondar” på det sättet mig veterligen. En del patienter har inte sköterskestöd via boende eller via hemsjukvård. Tex om jag inom slutenvården gör justering och vill att ”någon” i öppenvården följer upp är det lätt att tro att det löser sig bara jag fyller i datum för önskad uppföljning.

 

Information om eventuella behandlingsdatum visas om receptraden expanderas oavsett inställningar, vilket vi har förtydligat i det inspelade webbinariet och den skriftliga sammanställningen. Om och i så fall hur behandlingsdatum ska användas styr verksamheten över. Enligt kraven från E-hälsomyndigheten måste det finnas möjlighet att ange behandlingsdatum – valbart för användaren. Skicka gärna dina kloka synpunkter om behandlingsdatum till deras servicedesk (servicedesk@ehalsomyndigheten.se).

 

2. Vad är skillnaden mellan dagens ”Sätt ut efter” (se bild nedan) och en av delarna i nya Behandlingsdatum där man ska kunna välja bl.a. ”Avsluta efter”. Såg att sätt ut efter fanns med även i nya versionen.

 

Utsättningsdatum/Sätt ut efter är det datum som ska användas om förskrivarens avsikt är att patienten ska sluta använda läkemedlet enligt den specifika förskrivningens dosering, dvs kan sättas max 1 år efter utfärdandedatum.

Senaste datum för avslut av behandling är det datum som används om förskrivarens avsikt är att patienten ska sluta att använda läkemedlet på grund av att den enskilda läkemedelsbehandlingen i förskrivningskedjan avslutas. Detta datum kan ligga utanför förskrivningens giltighetstid, högst 5 år efter utfärdandedatum.

 


Förskrivning till patienter utan dosförpackade läkemedel i Pascal

  1. Det sägs att pascal 3.0 nu kommer med en möjlighet att kunna förskriva läkemedel (om vårdgivare så önskar) även till de som ej har dos. Hur kopplas den informationen sedan in i vår journal? Annars är detta en stor patientsäkerhetsrisk som jag ser det.

 

Det är samma problematik som finns idag för dospatienter. Det som görs i Pascal måste journalföras i befintligt journalsystem, vilket även gäller för patienter som inte är dospatienter.

Hur funktionen ska aktiveras för de som önskar, på vårdgivarnivå eller annat alternativ, håller på att tas fram i diskussion med regionernas kontaktpersoner i forumet ”NLL: Region- och kundgruppsamverkan”.

 


Spärrfunktionalitet

  1. I slutet av dragningen sa man att det kommer justeringar av verktyget utifrån krav på spärrar/ behov att dölja men att den versionen är under bearbetning. Utgår från att ni visar den längre fram?

 

Funktionaliteten kring spärrar i Pascal kommer att presenteras framöver, innan den nya versionen produktionssätts.

 


Behandlingsorsaker

  1. Går det att lägga till behandlingsorsaker som inte är definierade av Socialstyrelsen? Tex Olanzapin – sömnstörning

 

Det är möjligt att ange såväl behandlingsorsak som behandlingsändamål som fritext om så önskas. Vi har förtydligat det i den skriftliga sammanställningen. Socialstyrelsens kommentar kring varför ”off label-behandlingsorsaker” inte finns i källan ännu:

”Senast Socialstyrelsen utredde huruvida andra källor än godkända produktresuméer skulle kunna ligga till grund för kopplingar mellan läkemedelsprodukter och behandlingsorsaker var 2019. Slutsatsen då var sammanfattningsvis att det för tillfället är bättre att avvakta med sådana kompletteringar till dess att kodsystemet har varit i användning i vården en tid. Då kan frekvensanalyser över dokumenterade ordinationsorsaker göras, och Socialstyrelsen kan ta ställning till om det av användbarhetsskäl finns anledning att koppla ordinationsorsaker utanför godkänd indikation till specifika läkemedel.”

 

2. Hur är det om man väljer 2 behandlingsorsaker till en förskrivning? Syns då båda i läkemedelslistan? När du förskrev Atarax valde du 2 men sedan såg man bara 1 i listan. Men jag vet inte om det var pga att du hade tagit bort en igen? Får man skicka in 2 behandlingsorsaker till eHm?

 

Om jag lägger till två eller flera behandlingsorsaker visas dessa i receptlistan, åtskiljda av ”,”, t.ex. Klåda, urtikaria. Det är möjligt att skicka in två eller flera behandlingsorsaker till E-hälsomyndigheten.

 


Testmiljö

  1. När kommer det finnas en testmiljö tillgänglig som vi kan klämma och känna på? Kommer det också att komma skriftlig sammanfattning av de nyheter som presenterades?

 

Vår ambition är att tillgängliggöra en testmiljö i mitten av februari 2023 då vi till viss del är beroende av pågående aktiviteter hos E-hälsomyndigheten. En skriftlig sammanfattning över den preliminära versionen av Pascal som presenterades under webbinarerna finns tillgänglig här>>

 


Samtycken

  1. Jag har en fråga om samtycket man behöver få från patienter, vill bara ha ett förtydlingande, stämmer min tolkning? : för att gå in på ickedospatienters Pascal krävs ett samtycke för då kommer man ha åtkomst till NLL, men stämmer det att man för dospatienter inte behöver något muntligt samtycke för de har redan ett "dossamtycke"? Dvs är det ok att kontrollera att läkemedelslistan i Cosmic stämmer överens med Pascal utan att man frågar om samtycke för att gå in i Pascal hos dospatienter? Vi kan ju redan nu från innan se expedierade helförpackningar.

 

Från E-hälsomyndighetens handbok:

Befintliga dossamtycken förs över från Receptregistret till den Nationella läkemedelslistan. Dossamtycke finns även i Nationella läkemedelslistan. Ett dossamtycke innebär att hälso- och sjukvårdspersonal inte behöver inhämta ytterligare ett samtycke för direktåtkomst till patientens läkemedelslista, givet att ändamålen är uppfyllda enligt lagen.

 

2. Att vi ska skicka förfrågan till patienten (giltig i 7 dagar) som de alla måste ok:a för att vi ska få tillgång till info kommer att vara en stor utmaning. Majoriteten av alla våra patienter är äldre, multisjuka utan digital kompetens eller tillgång till digitalt verktyg. Att hänvisa dem till läkemedelskollen eller 1177 för godkännande kommer vara svårt. Denna grupp är ej dementa utan saknar digitala vanor. Antar att en massiv informationskampanj till allmänheten planeras men personligen tror jag detta kommer vara en enorm utmaning.

 

Förförandet kring registrerat åtkomstsamtycke med förfrågan är krav från E-hälsomyndigheten. Skicka gärna dina kloka synpunkter om förfarandet till deras servicedesk (servicedesk@ehalsomyndigheten.se).

 

3. Hur ser samtyckesdialogen ut vid åtkomst till NLL om patienten är under 18 år?

 

4. Meningen ”Ett tillfälligt samtycke gäller för en vårdkontakt och för den hälso- och sjukvårdspersonal som uppfyller något av vårdändamålen under vårdkontakten” är omöjlig att förstå. Hur definieras ”vårdkontakt”? En individ? En individ relaterat endast till en och samma diagnos (men då borde det inte gälla i 4 år)? Ett inneliggande vårdtillfälle – och då alla berörda vårdgivare, eller bara den enskilda som inhämtat samtycket?

 

Vi håller med dig om att det är svårt att förstå de olika begreppen. Termerna och förfarandet är beslutat av E-hälsomyndigheten och är del av kraven som vi måste följa vid anpassning. Skicka gärna dina kloka synpunkter direkt till E-hälsomyndigheten (servicedesk@ehalsomyndigheten.se).

Från E-hälsomyndighetens handbok:

”En vårdkontakt definieras som kontakt mellan patient och hälso- och sjukvårdspersonal då hälso- och sjukvård utförs. I Socialstyrelsens termbank definieras olika typer av vårdkontakter.

Exempel på vårdkontakt kan vara:

·       Besök på vårdcentral, sjukhus eller vårdavdelning (vårdkontakt öppenvård eller slutenvård)

o   från dess att patienten gett sitt samtycke tills besöket har avslutats eller att journalen har kompletterats.

·       Inläggning på sjukhus (vårdtillfälle)

o   under tiden patienten är inlagd – från inskrivning till utskrivning.

·       Förnyelse av förskrivning (vårdkontakt öppenvård annan kontaktform)

o   från dess att samtycke ges tills åtgärden har genomförts eller journalen har kompletterats.

·       Digitalt öppenvårdsbesök (distanskontakt)

o   från dess att samtycke ges tills journalen har kompletterats.””

 

5. Enligt den information jag fick av en arbetskamrat på vår systemförvaltning gäller detta medgivande bara den enskild individ som klickat i rutan. Vilket skulle betyda att patienten måste godkänna rätt många förfrågningar på t ex en vårdcentral eller vid ett vårdtillfälle. Men man kanske räknar med att behovet av uthopp till Pascal för icke-dos-patenter är lågt? Så att det inte blir ett större problem i praktiken. Och så kan mycket väl vara fallet. Samt att alla patienter inte har bankID, och kan då inte ens godkänna en sådan förfrågan.

 

Ett samtycke gäller i nuläget för en enskild legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. E-hälsomyndigheten ska möjliggöra att ett registrerat åtkomstsamtycke gäller för en vårdenhet, inte enbart för enskild legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, framöver. Det har pågått diverse diskussioner mellan vården och E-hälsomyndigheten sedan start om vikten av att ett samtycke ska fungera bra i praktiken men tyvärr är E-hälsomyndigheten inte klar med utvecklingen av den funktionaliteten.

 


Dosering

  1. Det verkade som om kortnotationer dök upp när hon angav slutdatum. Jag antar att det betyder att man kan skriva 1x1 i 10 d.

 

Ja, det går att skriva kortnotationen 1x1i10d vilket genererar doseringen ”1 tablett kl 08 i 10 dagar” vid förskrivning i dospåse och doseringen ”1 tablett dagligen i 10 dagar” vid förskrivning av helförpackning. Om det på så sätt väljs en doseringslängd, kommer det automatiskt att sättas ett utsättningsdatum på receptet efter 10 dagar.

 

2. Kan man också skriva som i Cosmic 2x1 i 1 d:1x1 i 8 d? (tex Doxyferm där man tar två tabletter dag 1 och sedan en dagligen) Eller 2x2 i 2v:1x1 tv (när man laddar upp med B-vitamin en period och sedan vill ha engångsdosering?

 

Det går att skriva olika doseringar i kortnotation åtskilja av ”;”, dvs i ditt exempel blir det ”2x1 i 1 d;1x1 i 8 d” eller ”2x2 i 2v;1x1”.

 

3. Om jag önskar ordinera 1x1 och att 1 extra dos kan tas vb i tillägg till detta, hur gör jag då?

 

Denna typ av dosering bör anges som fritext under ”Dosering i fritext”.

 

4. När ni under visningen gjorde en dosering med flera steg stod det i doseringstexten Dag 1 xxx, dag 2 xxx, dag 3 xxx. Den doseringen skulle därefter fortsätta på samma sätt därefter, men det framgick inte i doseringstexten. Hur är tanken där?

 

Mycket bra noterat! Det ska givetvis stå ”Upprepa därefter schema” efter den valda doseringen, precis som det gör i nuvarande Pascal. Detta har vi nu åtgärdat och det visas i det inspelade webbinariet samt i den skriftliga sammanfattningen. Stort tack för att du uppmärksammade detta!

 

5. Man visade varannandagsdosering med Levaxin (Levaxin ena dagen, ingen den andra dagen). Men man förklarade inte hur man gör för att dosera med t ex 25 µg varannan dag och 50 µg varannan dag. Måste man då använda de mer avancerade funktionerna istället för varannandagsdosering?

I E-hälsomyndighetens tjänster är det inte möjligt att ange olika styrkor på samma recept. Beroende på vilken dosering det är så krävs olika recept som är giltiga samtidigt. Om doseringen är 25 ug varannan dag och 50 ug varannan dag kan det göras via valet Annan dosering – Avancerat med t.ex. doseringen ”Dag 1: 1 tablett kl 08. Dag 2: 2 tabletter kl 08. Upprepa därefter schema”.

 

6. Bra om siffran ”0” kan anges i veckoschema och delsteg. En tom ruta är svår att tolka. En nolla markerar att det är en genomtänkt ordination

 

Siffran ”0” kan anges som ett alternativ till att lämna rutan tom i förskrivningsflödet. Det vill säga, om man istället skriver in ”0” under intagstiden kommer det att få samma effekt, alltså att inget läkemedel ska tas vid den tidpunkten. Det går att göra på båda sätt, eftersom det tar längre tid att skriva in ”0” än att lämna tomt. Fungerar likadant som i nuvarande Pascal.

 

7. Uppfattade vi rätt: det går inte att lägga längre uttrappningsschema än 28 dagar? Får man lägga en ny ordination om uttrappningen är t.ex 3 mån…(ex kortisonkurer…)

 

Det finns en tillfällig begräsning på 28 dagar under den sk. övergångsperioden, så länge alla system inte har anpassats till att använda de nya tjänsterna. Begräsningen gäller vid förskrivning i dospåse och även vid förskrivning av helförpackning vid användning av tillfällesdosering. Så beroende på om det gäller förskrivning av helförpackning eller dospåse samt vilken doseringstyp man väljer, kan man behöva hantera det med flera recept under övergångsperioden.

  

8. Jag blev också nyfiken på den nya uppgiften om doseringsenhet som ni sa var kopplad till läkemedelsformen. Vilken källa hämtas den ifrån?

 

Doseringsenheten är kopplad till läkemedelsformen i kodverket hos E-hälsomyndigheten, framtaget av Socialstyrelsen. Pascal hämtar informationen via Sil – Svenska informationstjänster för läkemedel.

 


Text till patient

  1. Förbättringsförslag - om ett läkemedel har särskilda instruktioner, t ex intas 30 minuter före andra läkemedel, intas sittande m fl, vore det bra om det kom med efter instruktionen sväljes.

 

Om det fylls i en patientinstruktion kommer den att inkluderas i doseringsanvisningen, dvs texten som visas för patienten. Vi kommer att se över om detta kan tydliggöras ytterligare i gränssnittet för användaren.

 

2. Det visades hur man förskriver läkemedel vid behov. Doseringen blev ”1 kapsel dagligen vid behov, högst 3 kapslar per dag”. Jag tänker att vid behov-medicinering inte behöver ske dagligen – kan man på något sätt förskriva så att det blir ”1 kapsel vid behov, högst 3 kapslar per dag”

 

För att kunna ange doseringen ”1 kapsel vid behov” strukturerat behöver en ny doseringstyp tillkomma i E-hälsomyndighetens doseringsmodell. Vi har skickat den synpunkten till dem och inväntar åtgärd från deras sida. 

 


Information vid inloggning

  1. Vid uthopp från journal direkt till Pascal nämndes att några obligatoriska rutor skulle visas och behövs klickas varje gång, det låter som ett helt onödigt moment, alla onödiga klick behöver minimeras.

Alla användare möts av en dialog med generell information om NLL som måste bekräftas vid inloggning första gången i Pascal 3.0, endast en gång. Informationen visas oavsett om Pascal öppnas i webbläsaren eller via journalsystemet. Detta är en del av de nya kraven från E-hälsomyndigheten.

 


Receptutskrift Pascal

  1. Hur kommer utskriftens utseende (Receptutskrift Pascal) förändras? Kan ni skicka ett exempel? När man lägger till flera doseringssteg, framgår det på utskriften när doseringen ändras?

 

Receptutskrift Pascal är inte klar. Vi kommer att presentera den framöver, närmare inpå produktionssättning.

 


Förteckning recept

  1. Hur kommer utskriftens utseende (”Förteckning recept”) förändras? Kan ni skicka ett exempel?

 

Förteckning recept förvaltas av E-hälsomyndigheten. Läs mer här >>