Aktuellt
Här publiceras nyheter som rör Pascal.
Backad release 2024-12-17.
Release av Pascal 3.1 som produktionssattes 2024-12-16, har backats till version 3.0.19 på grund av tekniska orsaker.
Release av Pascal 3.1 2024-12-16
Ny version av Pascal produktionssätts 16/12 18:00 - 23:00
Releasen av Pascal 3.1 innehåller endast teknisk uppdatering och innebär inte någon påverkan på Pascals funktioner eller utseende.
Rättning 2024-11-12
Felet som gjorde att doseringsschemat inte alltid visades korrekt, medan den automatgenererade doseringstexten (text till patienten) visades korrekt, är nu åtgärdat.
Uppdatering 2024-11-11
Se nedan info om Pascal 2024-11-08.
Vi har ringat in att detta fel uppkommer om man ändrar det nya insättningsdatumet innan man ändrar intervallet.
Nya instruktioner för att återskapa felet:
(Gäller både helfrp + disp)
Skapa förskrivning med intervall 1kl8 var 2 d
Gör framtida ändring och välj nytt datum först, välj ett datum som gör att det nya insättningsdatumet börjar med uppehåll.
Ändra intervall från 2 till 1.
Resultat:
Text till patienten visar dosering dagligen. (vilket är det man valde)
Doseringsbilden visar varannan dag.
Felet uppstår inte om man börjar med att ändra intervallet till 1 och sedan ändrar insättningsdatumet.
Work around är att förskrivaren sätter ut receptet och skapar en helt ny förskrivning.
Obs att inte glapp uppstår vid ny förskrivning!
Felsökning fortgår på Inera. Hos E-Hälsomyndigheten pågår en utsökning av påverkade förskrivningar.
De förskrivningar som upptäcks parkeras av E-Hälsomyndigheten så att dom inte kan expedieras. Dosapoteken informeras fortlöpande.
Om ni uppmärksammar denna typ av fel, skicka in felanmälan på:
Viktig information om Pascal 2024-11-08
Det har uppdagats ett fel som gör att doseringsschemat inte alltid visas korrekt, medan den automatgenererade doseringstexten (text till patienten) visas korrekt.
Detta har rapporterats in från Apotekstjänst 2024-11-07.
Felsökning pågår och status just nu är att felet verkar kunna uppstå när man går från tillfällesdosering till intervall och sedan gör en ändring av intervallet .
Work around är att förskrivaren sätter ut receptet och skapar en helt ny förskrivning.
Obs att inte glapp uppstår vid ny förskrivning!
För att återskapa:
Skapa förskrivning 1kl 08 (Gäller både helförpackning + dispenserad)
Gör momentan ändring och ändra till intervallsdosering 1kl 08 varannan dag
Gör framtida ändring och ändra intervall från varannan dag till dagligen
Resultat:
Text till patienten visar dosering dagligen (vilket är det man valde vid senaste ändringen).
Doseringsschemat visar varannan dag (vilket är fel).
I utskriften visas texten till patienten korrekt:
Felsökning fortgår på Inera och i samarbete med E-Hälsomyndigheten.
Om ni uppmärksammar denna typ av fel, skicka in felanmälan på:
2024-10-15 Rättning av bugg i Pascal
I samband med dagens patch till Pascal 3.0.17 vill vi informera om att två buggar som varit problem för förskrivare och dosapotek har korrigerats:
Utsättningsdatum följer felaktigt med:
Vid ändring av tillsvidare recept (A) som redan hade en framtida ändring (B), så kunde ett felaktigt utsättningsdatum följa med om man gjorde ytterligare en ändring (C) och då valde ett insättningsdatum som inträffade innan recept (B) skulle träda i kraft. Detta utsättningsdatum hämtades från när recept (A) skulle sluta gälla för att (B) skulle starta.
Buggen innebar att patienten riskerade bli utan sitt läkemedel om inte förskrivare eller dosapotek uppmärksammade det felaktiga utsättningsdatumet.
Efter dagens rättning följer det felaktiga utsättningsdatumet inte längre med.
Ändrar dosdispenserad förskrivning, hamnar på helförpackning:
När man vill förnya ett recept som ligger som akut dispenserat, och där receptets giltighetstid upphör innan start på nästa dosperiod, så hänvisas man till ”Gå till ändra recept” (bild 1). Detta gäller även om man vill förnya för ett dispenserat recept med fler än ett doseringssteg.
När man klickade vidare till “Gå till ändra recept”, och Ändra-vyn öppnade sig, så hamnade man på Helförpackning (bild 2). Om inte förskrivaren uppmärksammade detta, eller om patient eller omvårdnadsansvarig sjuksköterska uppmärksammade att det tidigare dosförpackade läkemedlet istället hamnat som helförpackning, så riskerade patienten att bli utan sitt läkemedel.
Efter dagens rättning hamnar man som förväntat på Dospåse (bild 3).
Bild 1
Bild 2
Bild 3
2024-10-07 Information om Rapportering och åtgärd av Allvarligt tillbud
Max dygnsdos syntes inte i receptutskrift vid fritextdosering
Åtgärd: Rättning i Pascalversion 3.0.12 releasedatum 2024-06-19 som innebar att vid fritextdosering om texten inte innehåller ”max” eller ”högst”, så får man upp en varningsruta som informerar om detta.
Handboken förtydligades i kap 13.3.10: Dosering i Fritext: Ange max dygnsdos i fritexten och bocka i rutan ”Ange max dygnsdos”. OBSERVERA: Informationen från checkboxen ”Ange max dygnsdos” hämtas endast till utskriften/etiketten vid dosering med kortnotation, vid dosering i fritext måste man skriva in manuellt i fritextrutan max dygnsdos för att max dygnsdos ska visas till utskriften/etiketten. Se bild nedan:
Om man inte har skrivit in max dygnsdos i fritextrutan, får man upp en varning. Se bild nedan:
Läkemedelslista hämtad i Pascal för icke-dospatient är ej kontrollerad av läkare. Två fall när man använt läkemedelslistan i Pascal som underlag utan att listan stämts av med läkare.
Åtgärd: Rättning i Pascalversion 3.0.14 releasedatum 2024-08-20 som innebar förtydligande i samtyckesvyn när man valt en icke-dospatient, att det inte är en dospatient:
Åtgärd: Rättning i Pascalversion 3.0.14 releasedatum 2024-08-20. Informationen i läkemedelsvyn för icke-dospatienter förtydligades. Texten från tooltip i den ursprungliga informationsrutan (bild 1) flyttades in i informationsrutan, och färgen på informationsrutan byttes från grön till orange (bild 2).
Bild 1
Bild 2
"D" i läkemedelsvyn har tolkats som dagligen, doseringsinformationen syns inte i datorvyn annat än i tooltip:
Åtgärd: Rättning preliminärt vecka 41 2024, Pascalversion 3.0.17. Rättningen innebär att i datorvyn flyttas doseringstexten från tooltip till fältet bredvid ”D”. Se bild nedan:
Förnya akut dispenserat läkemedel, i ändra-vyn hamnar man på Helförpackning i stället för på Dospåse. Patient fick inte sitt dosdispenserade läkemedel. Se bild nedan:
Åtgärd: Rättning preliminärt vecka 41 2024, Pascalversion 3.0.17. Rättningen innebär att man som förväntat hamnar på Dospåse. Se bild nedan:
Viktig information angående Pascal.
Rättning av bugg idag 2024-09-09.
Det har uppdagats en bugg som gör att den automatgenererade doseringstexten (text till patienten), inte alltid stämmer överens med doseringsschemat. Felet har uppstått när förskrivarens uppkoppling varit långsam, och informationen i förskrivningsvyn har då inte hämtats korrekt. Felet har då kunnat uppstå både vid ny förskrivning och vid någon form av ändring av förskrivning.
Detta har i de flesta fall fångats upp av dosapoteken och korrigerats manuellt i samråd med förskrivaren. Tillsammans med E-hälsomyndigheten pågår lokalisering av de fall där förskrivning expedierats på Apotek. Pascalförvaltningen kommer kontakta vårdgivarna för att följa upp dessa fall.
Felet anmäldes in den 28/8. Intern felsökning startade direkt, därefter utökades felsökningen till E-hälsomyndigheten och Dosapoteken för att kunna identifiera exakt var felet uppstod. Den 5/9 kunde detta identifieras och en rättning började utvecklas. Rättningen är nu testad och verifierad och produktionssätts idag den 9/9.
Rättningen innebär att vid långsam uppkoppling kommer en informationsruta upp enligt nedan:
När man klickar på ”Stäng” så kommer man tillbaka till förskrivningsvyn, och informationen har då hämtats korrekt.
Viktig information för spridning inom er organisation.
Funktionen för sjuksköterskor att registrera dossamtycke är inaktiverad i Pascal. Den nya funktionaliteten har bedömts som patientsäkerhetsrisk.
Risker har upptäckts i samband med registrering av ny dospatient i Pascal, där rutinen att läkare efter att dossamtycke registrerats ska ta ställning till patientens förskrivningar inte fungerar. Efter dagens ändring kommer sjuksköterskor som tidigare kunna förbereda dospatient.
E-hälsomyndigheten är informerad om ovanstående och diskussioner kommer fortsätta för att hitta en permanent lösning för funktionaliteten.
Sjuksköterskor kan registrera dospatienter igen
Funktionen för sjuksköterskor att registrera dossamtycke är åter aktiverad.
Tillfälligt stopp för sjuksköterskor att registrera dospatienter
Funktionen för sjuksköterskor att registrera dossamtycke kommer vara tillfälligt avstängd i Pascal då det har upptäckts tekniska brister mellan E-hälsomyndigheten och dosapoteken. När problemet är löst kommer funktionen aktiveras igen.
Ny version av Pascal som är anpassad till Nationella läkemedelslistan - Maj 2024
Äntligen kommer en ny version av Pascal 3.0 som är fullt anpassad till Nationella läkemedelslistan.
1 maj 2021 trädde Lag (2018:1212) om Nationell läkemedelslista (NLL) i kraft. Syftet med NLL är att ge hälso- och sjukvården, apoteken och patienten samma bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel, det som idag gäller endast för dospatienter.
E-hälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen tagit fram ett nytt register som regleras av den nya lagen. Samtliga vårdinformations- och apotekssystem ska anpassas till att använda de nya tjänsterna för Nationella läkemedelslistan under en s.k. övergångsperiod till 1 december 2025. E-hälsomyndighetens anpassningskrav ska följas av alla vårdinformationssystem, däribland Pascal. Anpassningen till NLL medför att ej legitimerade läkare kommer behöva "Utökad yrkeskod" för att kunna läsa och förskriva i Pascal 3.0. Information om detta hittar du här.
Produktionssättning av Pascal 3.0
Ny version av Pascal 3.0 produktionssätts 25/5 kl.18:00 - 20:00. Under tiden kan du uppleva störningar i form av att du loggas ut och behöver logga in på nytt.
Den nya versionen av Pascal innefattar följande:
Full anpassning till Nationella läkemedelslistan vilket innebär vissa förändringar i Pascal
Möjlighet att se en receptlista även för patienter utan dosförpackade läkemedel
En ny funktion som möjliggör förskrivning till patienter utan dosförpackade läkemedel. Den nya funktionen kommer att vara valbar och aktiveras endast vid intresse från vårdgivare.
Utbildning Pascal 3.0
Pascalförvaltningen erbjuder följande material om Pascal 3.0:
Tidigare inspelat webbinarium som fortfarande är aktuellt, finns att se här
En skriftlig sammanfattning med bilder över väsentliga förändringar finns att läsa här
En Demoversion av handboken finns tillgänglig med samtliga nyheter. Den finns här
Du har även tillgång till en Demoversion av Pascal 3.0 där du kan se nyheterna, länk till Demoversion finns här
Ny version av Pascal - statusuppdatering
Den nya versionen av Pascal som är anpassad till Nationella läkemedelslistan kommer inte att kunna produktionssättas under våren 2023. Med de förutsättningar som finns idag är en produktionssättning innan sommaren inte möjlig.
Mer information om Pascal 3.0 finns tillgänglig här.
Pascals testmiljöer är nu omkopplade till nya testmiljöerna hos E-hälsomyndigheten
E-hälsomyndigheten byter dritftleverantör till Försäkringskassan under februari 2023, se https://samarbetsyta.ehalsomyndigheten.se/transitionsprojektet.
Pascal har ett antal publika testmiljöer som erbjuder testaktiviteter för vården och journalsystemleverantörer, framförallt de med Pascalintegration.
De publika testmiljöerna har påverkats av E-hälsomyndighetens flyttförberedelser.
Testmiljöerna för Pascal 2.5 https://utb.eordinationpascal.se och https://utbsiths.eordinationpascal.se är omkopplade mot E-hälsomyndighetens nya driftmiljö (EXT12 DB1 hos Försäkringskassan). Detta innebär att system som ännu inte är omkopplade till EHMs nya driftmiljö kan visa data som skiljer sig från det som visas i Pascals testmiljöer.
E-hälsomyndigheten stängde de gamla testmiljöerna 23/1 2023.
Återläsning av läkemedelslistan i vårdsystem via NTjP hanteras inte av Pascalförvaltningen. Vid frågor kontakta NTjP-förvaltningen på Inera.
Webbinarium: Preliminär version av Pascal 3.0
I november 2022 hölls dagliga webbinarier där en preliminär version av Pascal 3.0 presenterades. Nu finns ett inspelat webbinarium, en skriftlig sammanfattning med bilder av de delar som presenterades samt FAQ tillgängliga.
Skriftlig sammanfattning med bilder >>
Ny version av Pascal våren 2023
Under våren 2023 planeras produktionssättning av Pascal version 3.0, med rätt förutsättningar från E-hälsomyndigheten. När den nya versionen släpps kommer den att vara fullt anpassad till Nationella läkemedelslistan.
1 maj 2021 trädde Lag (2018:1212) om Nationell läkemedelslista i kraft. Nationella läkemedelslistan är ett register som ska ge hälso- och sjukvården, apoteken och patienten samma bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel. För mer information om Nationella läkemedelslistan läs här.
Samtliga vårdinformations- och apotekssystem, däribland Pascal, ska anpassas till att använda de nya tjänsterna för Nationella läkemedelslistan. Respektive systems anpassning ska vara klar senast 1 maj 2023, dock pågår diskussioner om datumet med Socialdepartementet.
Produktionssättning av Pascal 3.0
Med rätt förutsättningar från E-hälsomyndigheten planeras en produktionssättning av Pascal 3.0 till våren 2023. Den nya versionen av Pascal innefattar följande:
Full anpassning till Nationella läkemedelslistan vilket innebär vissa förändringar i Pascal
Möjlighet att se en receptlista även för patienter utan dosförpackade läkemedel
En ny funktion som möjliggör förskrivning till patienter utan dosförpackade läkemedel. Den nya funktionen kommer att vara valbar och aktiveras endast vid visat intresse från vårdgivare.
Utbildning Pascal 3.0
Pascalförvaltningen kommer att erbjuda både utbildningstillfällen och material om Pascal 3.0:
Dagliga webbinarier i november 2022. För mer information om webbinarierna läs här
En skriftlig sammanfattning med bilder över de stora förändringarna kommer att finnas tillgänglig i november 2022
Handboken kommer att uppdateras med samtliga nyheter och vara tillgänglig i samband med produktionssättningen våren 2023.
Påverkan i Pascal efter eHälsomyndighetens release 21.0
27–28 november 2021 genomförde eHälsomyndigheten release av 21.0 där de bland annat driftsatte transformatorn. Nedan beskrivs avvikelser och observationer i Pascal efter releasen:
Hantering av avlidna patienter förändrad med release 21.0. Vårdpersonal kan inte längre öppna patient markerad som avliden i folkbokföringen. Pascal ger numera information om detta när man försöker öppna patienten. För att få tillgång till receptinformation för avliden patient får vården kontakta eHälsomyndigheten.
Läkemedelsförteckningens standardsortering blev omvänd mot tidigare i och med release 21.0 vilket rapporterades till eHälsomyndigheten som åtgärdade problemet.
Felaktig receptstatus på utgångna och slutexpedierade recept. Problemet berodde på utebliven nattlig registervård hos eHälsomyndigheten. Pascal rapporterade till eHälsomyndigheten som åtgärdade problemet.
Följdfel på grund av registervård: Historiska utsättningar av recept kom åter på bevakningslistan i Pascal på grund av fel datum på händelser i NLL. Pascal rapporterade till eHälsomyndigheten som åtgärdade problemet.
Vissa recept med speciella (oregelbundna) doseringar fick felaktiga doseringsscheman på grund av fel I transformatorn. eHälsomyndigheten kontaktade Pascal för att få hjälp med att identifiera dessa. Nio felaktiga recept identifierades varav fem av var aktiva och samtliga recept var dosdispenserade läkemedel. Dosapoteken hanterade de som redan hade levererats genom att kontakta patienten. eHälsomyndigheten åtgärdade felet i transformatorn.
Prestandaförsämring (förlängda svarstider) efter release 21.0. Anrop mot OR-tjänster (bland annat bevakningslistan och läkemedelistlistan) har sämre prestanda.
Graferna nedan visar prestandan före och efter transformatorn i Pascal den 29/11.
Bild 1: Anrop mot eHälsomyndigheten för att visa läkemedelslistan
Bild 2: Anrop mot eHälsomyndigheten för att visa bevakningsfunktionen
Förändringar i Pascal kring uthämtade läkemedel
1 maj 2021 träder Lag (2018:1212) om nationell läkemedelslista i kraft. Nationella läkemedelslistan ersätter nuvarande receptregistret och läkemedelsförteckningen som förvaltas av eHälsomyndigheten. Läkemedelsförteckningen utgår således som källa för att visa information om uthämtade läkemedel i Pascal, vilket medför vissa förändringar i Pascal.
Förändringarna i Pascal rör endast uthämtade läkemedel och gäller fr.o.m. 1 maj 2021. Förändringarna för användarna i Pascal är följande:
Tillsvidaresamtycket för att visa uthämtade läkemedel försvinner
Om patienten har spärrat uppgifter framkommer det i listan över uthämtade läkemedel
Det är inte längre möjligt att skriva ut listan över uthämtade läkemedel
För mer detaljerad information om de kommande förändringarna i Pascal läs här.
Information om slutexpedierade, utgångna recept i Pascal
Tisdagen 23 mars 2021, klockan 12:30-13:00, sker en mindre uppdatering av Pascal med anledning av en förändring kring hanteringen av receptstatus som eHälsomyndigheten har infört.
Förändringen som eHälsomyndigheten har infört är en del av de avvikelser som Pascal-förvaltningen har upptäckt i samband med arbetet inför Nationella läkemedelslistans införande. Avvikelserna har påtalats för eHälsomyndigheten och åtgärder är under diskussion. Eftersom den här förändringen har påverkan på hur recept visas i läkemedelslistan i Pascal och således kan ha inverkan på patientsäkerheten väljer Pascal-förvaltningen att genomföra denna extra uppdatering för att informera berörda användare.
Under servicefönstret kan Pascal tillfälligt vara otillgänglig. För mer information läs här.
Pascal release 2.5
Pascal version 2.5 kommer att produktionssättas söndagen 22 november 2020, klockan 20:00.
Det kommer att finnas en uppdaterad version av Pascals handbok i samband med produktionssättningen.
Det kommer inte att hållas webbseminarier eftersom det är mindre förändringar för användaren.
Observera att Ineras tidigare beslut om krav på SITHS eID med LoA3 skjuts på framtiden. Läs mer om beslutet här.
För mer detaljerad information om vilka ändringar som kommer i releasen läs här.