Nya riktlinjer


"Socialstyrelsens nationella riktlinjer är ett stöd vid prioriteringar och ger vägledning om vilka behandlingar och metoder som olika verksamheter i vård och omsorg bör satsa resurser på. För att följa upp utvecklingen och kvaliteten i vården och omsorgen tar vi fram målnivåer och utvärderingar, med utgångspunkt från de nationella riktlinjerna."

-Socialstyrelsen

Konstant utveckling

Hälso och sjukvården är i ett konstant läge av utveckling. Detta gör att riktlinjerna som finns på plats kommer förr eller senare att utvecklas och göras om. Då moment skapade på Stöd och Behandling bör vara baserad på evidens och beprövad erfarenhet så kommer momenten behöva anpassas efter utvecklingen.

Saker som kan behöva ändras vid nya riktlinjer:

  • Viss information som förmedlas till invånaren behöver göras om
  • En app kanske inte längre får användas och behöver kopplas bort från momentet
  • Ny form av skattning skall göras för varje patient - nya formulär
  • Vissa formulär kan behövas tas bort
  • m.m...

Vems ansvar?

Ägaren för momentet/programmet är den som är ytterst ansvarig att programmet möter de riktlinjer, forskning och erfarenheter som finns. Men även behandlaren har ett ansvar att kritiskt granska sina verktyg och instrument som används vid vård - och därför behövs en väg till den som förvaltar programmet för om något visar sig vara fel eller inte stämmer.

Hantering

Genom att ha rutiner för att hantera vidareutveckling, versionshantering och hur en förvaltning för Stöd och Behandling tar emot användarupplevelser från behandlare, så kan ett designteam handskas med denna typ av förändring i god tid och planera för en eventuell vidareutveckling eller nyutveckling.



Designguiden version 1.0 november 2018
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan