/
Dokumentera behov

Dokumentera behov

Person Holding Pen Drawing on Paper

Under behovsfångsten har du samlat en mängd råmaterial och nu är det dags att sammanställa, bearbeta, tolka och gestalta, det vill säga visualisera, det materialet för att få en djupare förståelse för undersökningsområdet.

Analysera

Arbeta enskilt och i grupp. Gör dina egna noteringar om insikter och tankar i materialet och diskutera dem i gruppen för att se om flera har haft samma tankar. Tillsammans kan ni sammanställa och gruppera era insikter genom att t.ex. skriva dem på olikfärgade post-it lappar. Utgå gärna från områden och teman som skulle undersökas med intervjuguiden men var inte rädda för att lyfta nya frågeställningar. Försök att se både helhet och detalj. Sammanfatta grupperade insikter och tankar, identifiera stegen i vårdpocessen och relatera dem till de målgrupper som du formulerat. Detta blir grunden när du nu ska visualisera behoven i form av Personas, tjänsteresor, scenarior med mera.

Beskriv nuläget

Du ska sammanfatta och ge en lättöverskådlig bild av bild av nuläget, det vill säga hur användarna arbetar idag innan det program som du ska utveckla ingår i vårdprocessen. Syftet med det är att i nästa steg, konceptutvecklingen, få en bild av vilka problem och behov som ska lösas och var i vårdprocessen de ligger.

Gestalta

Det finns flera metoder att använda för att gestalta nuläget och några av dem är:

Vilka kompetenser behövs?

I analysen bör du inte vara ensam utan ha en grupp som du kan bolla med och ge sin syn på det material du har. Det kan vara användare av programmet du utvecklar men det är också värdefullt att ta in personer som inte är inblandade i vårdprocessen och som har förmågan att se på problemen utifrån nya perspektiv.

Även när det gäller analys och gestaltning kan det vara aktuellt att ta hjälp av en tjänste- eller interaktionsdesigner som är van att arbeta med de beskrivna gestaltningsmetoderna.

Vad ska finnas innan du går vidare?

Innan du gör vidare bör du ha gjort följande: 

  • Gått igenom ditt råmaterial från behovsfångsten, grupperat de problem och insikter du funnit hittills och sammanfattat dem.
  • Gjort personas som representerar de målgrupper som du tog fram under behovsfångsten.
  • Visualiserat hela vårdprocessen som ditt program ska verka i. Det kan vara med tjänsteresa, blueprint, scenario eller storyboard.
  • Beroende på omfattningen av ditt projekt kan det bli flera personas, och processbeskrivningar. T.ex. både tjänsteresor som beskriver processen från en persons perspektiv och en Blueprints som beskriver hur flera personer/roller interagerar i processen.

Resultatet av gestaltningen blir personas som i fortsättningen kommer representera de användare som du utvecklar mot men och överskådliga visuella bilder av processen hur den ser ut idag. Analysen resulterar i dokumenterade och sammanfattade insikter, behov och problem så här långt i utvecklingsarbetet.



Designguiden version 1.0 november 2018
v2.0 är under utveckling
Skicka synpunkter till bjorn.olars@inera.se eller stodochbehandling@1177.se
Tillbaka till startsidan

My Panel Title

This is a styled panel that can contain text or any other Confluence content, formatted neatly with border and background colors.