"Appighet"
godkänd
Det finns idag tekniker som gör att man kan bygga en lösning så att den fungerar både som app och som webb. För att det skall bi bra behöver man fundera över vissa saker noga innan man börjar. En sådan sak är det vi kallar “appighet” kommer lösningen att kunna göras så att den känns och upplevs som en app. Lösningen får inte kännas som en inkapslad webbsida, då kommer inte appen att tas emot väl från användarna och det är pengar i sjön att utveckla.
Här går vi igenom ett antal egenskaper som är viktiga att ha koll på.
Rörelse
När man klickar på en knapp eller länk på en webbsida är det förväntat att man upplever en laddning innan man ser resultatet. Detta är man inte vad vid i appar som ofta har innehållet i minnet. För att använda app-first tanken behöver övergångar fungera utan upplevd omladdning
En annan sak vi förväntar oss i appar är animeringar. Saker så som knappar, områden med mera rör sig, ändrar form och bidrar till användarupplevelsen. För att behålla appigheten måste man planera för animationer och tänkt också gärna på att ljudsätta dessa.
Synligt innehåll
Som nämnts i punkten ovan är det förväntat att innehåll finns på plats när man öppnar en app, byter steg i ett flöde och liknande. Om det inte kan tillgodoses så måste övergången göras mer appig till exempel med en animering som döljer det faktum att en sida laddas eller ännu bättre i de fall det är möjligt förladda innehåll i bakgrunden så att det är klart för visning när användaren väljer att gå vidare.
I värsta fall kan så kallade Ghost element användas. Ett Ghost element visar var innehåll kommer fyllas på så snart det är tillgängligt. Det upplevs inte positivt av användarna men det kan vara ett bra alternativ i de fall andra metoder inte fungerar eller då det tar längre tid att ladda innehåll till exempel beroende på att det hämtas från annan källa.
Manipulering av innehåll
En viktigt del i en appkänsla r att kunna direktmanipulera innehåll. Vi är vana vid att kunna ändra storlek på en bild genom Swipe eller Pinch som ett exempel. Det är också viktigt att tänka igenom att gränssnittet måste kunna användas helt och fullt utan inmatningsdon så som mus. Touch skall kunna hantera alla interaktion inklusive inmatning.
En sak i taget
Appens begynnelse var att hantera en enkel uppgift per app. IDag finns många komplicerade appar som kan ersätta andra stora system men det är ändå viktigt att tänka igenom om man kan dela upp uppgifter i små enkla element och erbjuda användaren. Fördelen med en avskalad app är att man kan lägga mer energi på att göra just denna uppgift ännu enklare. Man behöver inte heller stora krångliga menyer för att hantera alla möjliga funktioner.
Som exempel från vår värld så skulle man kanske fundera över att bygga en app för mina labb-värden istället för en app med alla e-tjänster.
Scroll eller inte
En app visar ofta innehållet som är nödvändigt för användaren att interagera med på en sida utan scroll. Texter, kataloginnehåll och annat kan såklart ligger “below the fold” men appanvändaren är känsligare för scroll och förväntan på att visa hela interaktionen på skärmen samtidigt är större.
Helhet
En app upplevs ofta som mer välkorreograferad, skeenden hänger ihop, rörelser, övergångar, animationer och inmatningar är mer “smooth” som det ofta kallas. Att mata in ett kreditkort görs gärna genom att använda telefonens kamera som läser av kortnummer, du bläddrar sidor genom att tilta telefonen, en knapps animering hänger ihop med animeringen när appen öppnas osv.
“Det kan liknas med en dans där flera olika element hänger ihop och dansar synkroniserat mot webb som kan vara mer spretig och upplevas som att elementen dansar till sig egen musik”
Förändring
Element. Kan anpassa sig när man interagerar med andra element. Exempel när man skrollar så ändras en H1 till lägre grad för överskådlighet och för att ge mer yta till innehållet utan att för den skull förlora översikten och rubriken.