/
Video och formulär - effektiv feedback

Video och formulär - effektiv feedback

En video-enkät är en metod som innebär att du skickar iväg en skärminspelning av ett nytt gränssnitt där du förklarar vad som är nytt och hur det är tänkt att fungera genom att du klickar runt i en prototyp. Metoden används med fördel för att nå många människor som får möjlighet att ha synpunkter och vara en del i utvecklingsprocessen av nya tjänster och komponenter.

I en del utvecklingsprojekt kan en sådan film skickas ut varannan till var fjärde vecka, vilket också sätter grunden för ett arbetssätt som innebär att alla deltagare även blir förväntansfulla inför nästa utskick. Metoden kan användas för utskick till allt från fem personer till 50 personer, eller fler. Säkerställ bara att du har möjlighet att ta hand om återkopplingen på ett förtroendeingivande sätt.

En skärminspelning gör att alla kan se gränssnittet som det är tänkt samtidigt som:

  • du behåller fokus på det du vill ha synpunkter på (människor kan inte klicka runt själva)

  • du kan förklara med ord sådant som inte finns och förekomma eventuell förvirring

  • de som tittar på filmen kan titta på den flera gånger och spela den fram och tillbaka för att ta till sig den i sin egen takt

Tidigt i en lösning kan det vara så att "klicken" i skärminspelningen är fejkade för att ge en så genuin upplevelse av det tänkta gränssnittet som möjligt. Det öppnar upp för människor att ta del av en prototyp innan prototypen är klar.

Filmen bör förstås kompletteras med ett par frågor som ger deltagarna möjlighet till återkoppling. De tre typiska frågeställningar som rekommenderas är.

  • Vad tycker du om av det du såg och hörde i filmen?

  • Vad tycker du mindre om av det du hörde och såg i filmen?

  • Vad är du mest orolig för i den framtida utvecklingen av tjänsten?

Svaren på dessa frågor kan tillsammans ge en bra bild av nuläge och hur man ska prioritera den kommande utvecklingen.

Kom ihåg, visa filmen för ett fåtal innan du skickar den till många.

Tips och tricks

 

Introduktion

Börja med en scen med en introduktion innan du visar det du vill ha feedback på där du förklarar lite kring varför och vad som ska visas eller annan information som tittaren kan behöva veta innan dom ser det som ska visas.

Gör gärna detta med en bild eller scen som stärker din introduktion.

Exempel på introduktion.

 


 

Storyboard

För att planera vad filmen ska innehålla rekomenderas att ta fram en enkel storyboard på varje steg för att säkerställa att man får med allt man vill och i vilka steg information ska komma för det ska bli logiskt etc.

Detta underlättar även när man skriver ett manus.

 

Exempel på storyboard från https://www.storyboardthat.com/

 


 

Textning

Är det en större grupp av personer som ska ta del av er video kan det vara bra att lägga in textning för på så sätt underlättar du för personer med hörselnedsättning och om videon spelas med inget eller lågt ljud.

Exempel på textning i videon UX Strategi Inera - Introduktion

 


 

Visa det gamla/nuvarande innan det nya

Om ni ska visa uppdateringar av ett system eller en design kan det vara bra att börja med att titta på det nuvarande eller den gamla designen först så man får ett kontext och en påminnelse hur det var innan så man bättre förstår dom ändringar som har gjorts.

 

 


 

Spela in i sektioner

För att göra det lättare att spela in och för att göra redigeringen och ändringar enklare rekomenderas att man spelar in en film i sektioner. Planerar man in klippen med hjälp av en storyboard innan inspelningen så hittar man lättare dessa olika sektioner.

 

Exempel på storyboard från https://www.storyboardthat.com/

 


 

Manus

För att få bättre flyt en video om du ska lägga en voice over rekomenderas att skriva ett manus eller stödord för varje scen. Detta så det blir lättare att spela in men även säkerställa så att man inte glömmer något som man skulle ha sagt.

Exempel på manus/stödord.

 


 

Avslutning

Precis som med en introduktion är det fördelaktigt att ha en scen för avslutning med där man förklarar att filmen är slut och ger en kort summering av filmen eller instruktioner för vad man vill att den som tittar ska göra efter filmen är slut tex. fylla i ett formulär eller liknande.

Exempel på avslutning.