Tillgänglighet SITHS eID Portal och SITHS Mina sidor

Innehållsförteckning

Revisionshistorik

Version

Datum

Författare

Kommentar

Version

Datum

Författare

Kommentar

1.0

Jan 23, 2024

SITHS Förvaltning

Fastställd

1.1

Jun 3, 2024

SITHS Förvaltning

Uppdaterad efter åtgärder som införts i version 2.1

 

Inera AB tillhandahåller Identifieringstjänst SITHS  som erbjuder möjligheten att utfärda elektroniska identitetshandlingar till både personer och system. SITHS e-legitimation är godkänt enligt det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation med tillitsnivå 3.

I tjänsten ingår ett administrationsgränssnitt, SITHS eID Portal samt  en självbetjäningsportal för användare av SITHS e-legitimation, SITHS Mina sidor.

Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda SITHS eID Portal och SITHS Mina sidor. Det gäller även dig som använder olika hjälpmedel för att ta del av innehållet. Här beskriver vi hur användargränssnittet uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och vilka brister vi känner till

Synpunkter på sådant som inte fungerar för dig kan du lämna via Inera support. Du hittar formulär och övriga kontaktuppgifter på Kontakta oss.

Den här informationen gäller SITHS eID Portal som är ett administrationsgränssnitt som används av SITHS-anslutna organisationer som har utbildad och behörig personal för att administrera SITHS e-legitimationer till olika typer av bärare. I administrationsgränssnitten kan de bland annat utfärda e-legitimationer och livcykelhantera bärare och tillhörande e-legitimationer.

Mina sidor är en självbetjäningsportal där medarbetare kan logga in och själva utföra viss hantering av sina SITHS e-legitimationer. De kan till exempel hämta och ladda ner nya e-legitimationer, se vilka e-legitimation som finns på en bärare och samt i vissa fall även spärra sin e-legitimation.

Det handlar främst om regioner, kommuner och privata aktörer. Cirka 5000 administratörer har åtkomst till administrationsgränssnittet SITHS eID Portal och cirka 650 000 medarbetare har åtkomst till SITHS Mina sidor. Samtliga administratörer har fått en utbildning i hur administrationsgränssnittet fungerar innan de börjar arbeta i det, antingen av medarbetare i den egna organisationen eller från Ineras godkända utbildare

Hur tillgängligt är gränssnittet?

SITHS eID Portal och SITHS Mina sidor är ännu inte förenlig med lagen om digital tillgänglighet till offentlig service. Det innebär att gränssnittet enbart till en del motsvarar nivå AA i standarden WCAG 2.1. Vi är medvetna om att gränssnittet har brister när det gäller tillgänglighet. Arbetet med tillgänglighetsanpassning och utformning av det grafiska gränssnittet är högt prioriterat i nästkommande version av de båda tjänsterna.

Se avsnittet om “Innehåll som inte är tillgängligt” nedan för mer information.

Vår ambition är att ha åtgärdat alla kända tillgänglighetsproblem senast den 31 december 2024. Det planerade nya användargränssnittet är kravställt för och testas för att motsvara nivå AA i standarden WCAG 2.1.

Innehåll som inte är tillgängligt

Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.

Navigering med tangentbord - Större delen av gränssnittet går att navigera i med enbart tangentbord.

Skärmläsare - Delar av gränssnittet går inte att navigera i och uppfatta med skärmläsare.

Kontraster - Det finns enstaka texter och komponenter som har svag kontrast.

För dig som navigerar med tangentbord

En del personer navigerar enbart med hjälp av tangentbord. Här beskrivs bristerna som berör tangentbordsnavigering:

  • På vissa ställen på sidan så är tabb-ordningen ologisk. Tabb-ordningen stämmer inte överens med det som presenteras visuellt.

För dig som använder skärmläsare

Skärmläsare är ett hjälpmedel som läser upp vad som finns på sidan. Här beskrivs brister som berör skärmläsare.

  • Det finns några element på sidan som inte är kodade enligt html-standard och därmed inte kan uppfattas på ett korrekt sätt av skärmläsaren.

  • Meddelanden och felmeddelanden som triggas vid inmatning läses inte upp med skärmläsare.

För dig med nedsatt synförmåga

Värt att notera är att för att kunna jobba som en administratör i SITHS eID Portal, krävs fullgod syn, då det finns arbetsmoment där administratören ska genomföra en identifiering, viket kräver en okulär kontroll av en id-handling enligt de 7-stegen, som är framtaget av Svenska Bankföreningen.

Här beskrivs de brister som berör dig som har synnedsättning:

  • Det finns enstaka brister i in-zoomning, inställning för stor text samt kontrast på interaktiva element.

För dig med kognitiv nedsättning

Granskning av SITHS eID Portal samt Mina sidor ur aspekten kognitiv nedsättning kommer att göras i samband med version 3.0 av respektive tjänst.

Så har vi testat gränssnittet

Tillgänglighetsgranskningar av SITHS eID Portal och Mina sidor har gjorts under utvecklingsprojektet under april-maj 2024, av Nordic Medtest AB.

Test utfördes i testmiljö på den version av gränssnittet som sattes i produktion 2024-05-23.

Denna tillgänglighetsredogörelse uppdaterades senast 2024-06-03 efter intern språklig granskning 2024-06-03.

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar ditt påpekande om bristande webbtillgänglighet eller din begäran om tillgängliggörande av innehåll kan du anmäla till Myndigheten för digital förvaltning.

Lämna synpunkter

Synpunkter på sådant som inte fungerar för dig kan du lämna via Inera support. Du hittar formulär och övriga kontaktuppgifter på Kontakta oss.