Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Behovsbild - invånare, närstående och personal

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 4 Nästa »

Som stöd för en gemensam dialog med många olika intressenter och kompetenser har projektet tagit fram fem olika fallbeskrivningar som illustrerar och beskriver de huvudsakliga behov som projektet ska bidra till att uppfylla. Beskrivningarna utgår från fem invånare och deras anhöriga samt närstående och är baserade på ett stort antal intervjuer som gjorts i tidigare förstudier om sammanhållen planering. Utöver dessa “personas” finns även ett antal personalkategorier inom vård och omsorg beskrivna för att deras bidrag och behov också ska kunna illustreras i olika scenarier. Till scenarierna kommer projektet att koppla juridiska utredningar, informatiska beskrivningar och andra identifierade faktorer som kommande utvecklingsdelar behöver känna till och ta med sig i det fortsatt arbetet.

Här finns en översikt över de fallbeskrivningar, personalkategorier och grundscenarier som projektet utgår ifrån. Mer detaljerade exempel finns i dokumentationen från de möten som hålls inom projektet och det material som löpande publiceras i samband med sådana möten, via vänstermenyn.

Invånare, anhöriga och närstående

Test.pngtest 3.jpg

Personalkategorier

Exempel på roller för personal som styrs av hälso- och sjukvårdslagen:

personal hos.jpg

Exempel på roller för personal som styrs av socialtjänstlagen:

personal soc.jpg

Illustration av olika slags komplexitet

Projektet Sammanhållen planering har som syfte att framför allt stödja invånare med stora eller komplexa vård- och omsorgsbehov. Men den nytta som projektet ska skapa, i form av exempelvis situationsanpassade vyer på 1177.se uppstår även för situationer som är mindre komplexa. Nedan syns ett exempel på hur samma invånare kan hamna i olika situationer beroende på symtom och på hur vårdens och omsorgens processer är utformade.

komplext.jpg

Exempel på scenario att arbeta med

Nedan finns ett scenario beskrivet, väldigt kortfattat, med syfte att kunna diskutera vem som kan behöva se vilken slags information vid vilket tillfälle under scenariot.

I mitten av bilden ser vi Birgitta, en äldre kvinna som lever ensam, men vars närmaste anhörig, Kim, gärna vill vara till hjälp. Kim bor dock i en annan region än Birgitta och har behov av att i så hög grad som möjligt kunna bistå sin mamma via digital överblick, digitala tjänster och digitala möten.

Birgitta scenario.jpg

Ikonerna i cirkeln utanför Birgitta och Kim visar på olika nivåer och områden av vård och omsorg där dokumentation uppstår. De kan läsas medurs uppifrån på följande vis:

  • Överst finns 1177 med telefonrådgivning, chatt, videomöten, digitala tjänster och kvalitetssäkrad information, något som både Birgitta och Kim använder sig av.

  • Till höger finns personal i primärvård och tandvård som Birgitta besöker löpande.

  • Ibland måste Birgitta åka till sjukhus för vård, och det händer att det sker med ambulans.

  • Läkemedel står för en allt större del av Birgittas vård i takt med att hon blir äldre.

  • Nederst till vänster finns Birgittas hem dit både personal från socialtjänst och från hemsjukvård kommer.

  • Överst till vänster syns personal på det omsorgsboende som Birgitta så småningom flyttar till.

Utgångspunkter och bakgrund

Bilden nedan visar en sammanfattning av de intervjuer som lett fram till ovanstående fallbeskrivningar. Utöver dessa intervjuer från en förstudie 2019 har kompletterande information framkommit via Ineras utredning från 2023 om Lag om sammanhållen vård- och omsorgsinformation.

behovsbild tidigare.jpg

  • Inga etiketter