Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

FAQ Anslutning

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 5 Nästa »

Se även “Frågor och svar” om Test: https://nordicmedtest.atlassian.net/wiki/spaces/NoWi/pages/648044/9.+Fr+gor+och+svar

 

Varför har Inera två testmiljöer (SIT, QA)? Vad är syftet med respektive miljö? Vår organisation har bara en miljö, så för oss är det samma sak.

 Svar

SIT

SIT-miljön är en miljö med förenklad infrastruktur och där anslutna tjänstekomponenter kan vara av skiftande kvalitet. Tillgängligheten till miljön kan vara begränsad vid exempelvis uppgraderingar eller omstarter.

SIT-miljön används för att göra funktionella tester. För anslutande producenter är det främsta syftet att utföra tester för att säkerställa att producenten har följsamhet mot tjänstekontrakt. I SIT-miljön testas även att konsumenter tolkar informationen från tjänstekontrakten på ett korrekt sätt. Målet är att tidigt hitta problem och avvikelser.

Miljön används även för den verifiering som utförs av Inera Test. Anslutning till SIT är nödvändig då Inera Test kan göra stickprov för att verifiera självdeklarationer mot producenter. 

QA

QA-miljön är en kopia av produktionsmiljön. Här utför anslutande parter acceptanstester, last och robusthetstester. Hela anslutningskedjan valideras och det säkerställs att alla stödtjänster fungerar tillsammans med producent och konsument.

Syftet med miljön är att kvalitetssäkra system med hög mognadsgrad. För anslutning till QA ska grundläggande kvalitetssäkring vara utförd. I de flesta fall ska tester i SIT vara genomförda före tester i QA-miljön.

Vi är redan anslutna till Journalen med GetLaboratoryOrderOutcome 3.1. Vad behöver vi göra för att ansluta kontraktet till NPÖ?

 Svar

Förutsatt att det gäller samma källsystem och samtliga avvikelser som hittats under tidigare verifiering är godkända för NPÖ så gäller:

Anslutning utförs enligt "steg för steg"-beskrivningen, bortsett från steg 2, 3 samt 6 (anslutning till SIT, producentverifiering samt grundladdning).

I vilka fall behöver man gå igenom alla steg i anslutningsprocessen?  

 Svar

Nedanstående fall räknas som ny anslutning:

  • Anslutning av nytt tjänstekontrakt

  • Anslutning av nytt källsystem (även bakom Regional Tjänsteplattform)

  • Byte av major-version av tjänstekontrakt. Exempelvis byte från version 2.0 till 3.0.

  • Byte av anslutningspunkt, t.ex. ny Regional Tjänsteplattform

Övriga förändringar som kan påverka Ineras Nationella tjänsteplattform i driftmiljö ska anmälas till Inera för bedömning. Se mer information på inera.se

Vi har för avsikt att ansluta till GetCareContacts 3.0 för NPÖ och Journalen. Vi är sedan tidigare anslutna till version 2.0. Vad behöver vi göra för att uppdatera till version 3.0?

 Svar

Att gå från en major-version till en annan är att betrakta som en helt ny anslutning. Anslutning ska göras enligt standardprocess. Grundladdning behöver inte göras på nytt.

Vad behöver vi göra när vi ska byta från GetMedicationHistory 2.0 till 2.1?

 Svar

Eventuellt kan ni behöva göra ny TAKning, om url:en förändras hos er.

Ni bör göra egna tester i QA, men behöver inte rapportera några testresultat till Inera.

Hur beställer man anslutning till Engagemangsindex?

 Svar

För att kunna uppdatera nationella Engagemangsindex måste systemet först anslutas som konsument av tjänstekontraktet Update. Anslutning behöver beställas för samtliga miljöer (SIT, QA, PROD).

Fullständigt namn inklusive tjänstedomän är itintegration:engagementindex:Update.

Ineras organisationsnummer (5565594230) används som logisk adressat.

Se instruktioner: Beställningsstödet FAQ.

Hur anropar man Engagemangsindex i SIT respektive QA?

 Svar

För att skicka upp Engagemangsindex

I EI-anropet ska headern innehålla: <urn:LogicalAddress>5565594230</urn:LogicalAddress>. Sedan fylls resten i enligt respektive tjänstekontraktsbeskrivning.

Finns det någon fördröjning när man skickar uppdatering till EI, innan det slår igenom och syns i konsumenterna (t.ex. NPÖ)?

 Svar

Nej, om man skickar Update manuellt så ska det slå igenom i konsumenterna i princip omgående. Möjligen kan det vara någon minuts fördröjning.

Är det ett krav att stödja ApprovedForPatient för GetDiagnosis respektive GetCareContacts? Eller gäller det främst GetCareDocumentation?

 Svar

ApprovedForPatient är ett obligatoriskt attribut för alla de tre nämnda kontrakten: GetCareDocumentation, GetDiagnosis, GetCareContacts. Det gäller även övriga tjänstekontrakt som hanterar patientinformation.

Är det ett krav att presentera anteckningar i DocBook-format?

 Svar

Nej, det är inget krav, men det är svårt att få till formateringen snyggt utan DocBook Med ren text är det t.ex. viktigt att få med radbrytningar så att texten blir förståelig.

Det finns exempel på textformatering som bedömts som en medicinsk risk och inte godkänts av NPÖ-/Journalenförvaltningen på grund av att risken för missförstånd var uppenbar.

 

 

  • Inga etiketter