Gå till slutet av bannern
Gå till början av bannern

Vanliga frågor och svar

Hoppa till slutet på meta-data
Gå till början av metadata

Du visar en gammal version av den här sidan. Visa nuvarande version.

Jämför med nuvarande Visa sidhistorik

« Föregående Version 9 Nästa »

Vilka kan använda sig av tjänsten?

 Klicka här för att se svaret

Informationsutlämning till kvalitetsregister erbjuds till regioner, kommuner och privata vårdgivare som är offentligt finansierade. Även agenter kan ansluta till tjänsten.

Tjänsten riktar sig till hälso- och sjukvårdsverksamhet, omsorgspersonal, handläggare samt administratörer som rapporterar till de nationella kvalitetsregistren.

Vilka kvalitetsregister är idag anslutna till tjänsten?

 Klicka här för att se svaret

Se sidan Anslutna kvalitetsregister och vårdgivare för vilka kvalitetsregister och vårdgivare som är anslutna till tjänsten.

Vilka tjänstekontrakt används för olika kvalitetsregister?

 Klicka här för att se svaret

Se sidan Kvalitetsregister och nyttjade tjänstekontrakt för vilka tjänstekontrakt som används för olika kvalitetsregister.

För mer information om tjänstekontrakt, se sidan https://inera.atlassian.net/wiki/spaces/OITOF

Vad är nyttan med tjänsten?

 Klicka här för att se svaret

Den största vinsten med att använda tjänsten Informationsutlämning till kvalitetsregister är att journaluppgifter kan överföras automatiskt till Nationella kvalitetsregister och därmed minska dubbeldokumentation och spara tid för hälso- och sjukvårdspersonal.

  • Minskad administration​

  • Sparar tid för vårdpersonal​

  • Lägre administrativa kostnader​

  • Förbättrad informationskvalitet​

  • Enhetligt sätt att rapportera ​

Vad är ett Nationellt kvalitetsregister?

 Klicka här för att se svaret

Ett Nationellt Kvalitetsregister innehåller uppgifter om diagnoser eller problem, insatta åtgärder och resultat inom hälso- och sjukvård och omsorg. Uppgifterna används till för att följa upp, utvärdera och förbättra vården. Det finns idag ca 100 stycken Nationella kvalitetsregister.

Läs mer här: http://kvalitetsregister.se/

Vad behöver man göra vid ändringar i anslutna system?

 Klicka här för att se svaret

Vad man behöver göra beror på vilken typ av ändring som ska ske. Ändringar i existerande anslutningar ska anmälas via formuläret https://etjanster.inera.se/Andringshantering som finns länk till på denna sida med mer information - https://www.inera.se/kontakta-oss/teckna-kundavtal/krav-pa-anslutna-kunder/. Exempel på typ av ändringar är:

  • Byte av HSAid

  • Ändring i anslutet system som kan påverka anslutning och informationsutlämning

Större ändringar där t ex system byts ut eller nya tjänstekontrakt tillkommer räknas som en ny anslutning och anslutningsprocessen ska följas. För vårdgivare se sidan Anslutning som producent och kvalitetsregister se sidan Anslutning som konsument till NKRR.

Exempel på större ändringar:

  • Nytt källsystem (hos producent) som ska anslutas

  • Byte av anslutningspunkt, t.ex. ny registerplattform eller Regional Tjänsteplattform

  • Anslutning av nytt tjänstekontrakt

  • Byte av major/huvud-version av tjänstekontrakt

Se mer information för kvalitetsregister på sidan Ändringar i anslutning Kvalitetsregister

Hur ansluter sig en vårdgivare till tjänsten?

 Klicka här för att se svaret

En vårdgivare som vill börja med automatisk informationsutlämning till ett kvalitetsregister kontakter först aktuellt kvalitetsregister och meddelar detta och upprättar kommunikation med representant för kvalitetsregistret. Detta behövs eftersom end-to-end testning sker i samarbete med kvalitetsregistret.

För att sedan ansluta till tjänsten Informationsutlämning till kvalitetsregister (regionalt eller via agent) följer man instruktionerna på denna sida Anslutning som producent.

Hur ansluter sig ett kvalitetsregister?

 Klicka här för att se svaret

Ett kvalitetsregister som vill ansluta till tjänsten Informationsutlämning till kvalitetsregister kontaktar först SKR förvaltning för NKRR för planering av ett införandeprojekt.

Nästa steg är att ansluta till tjänsten hos Inera, se instruktioner på denna sida Anslutning som konsument till NKRR.

Vad behöver en vårdgivare göra som vill ansluta tjänstekontrakt som redan är producentverifierade?

 Klicka här för att se svaret

Om en vårdgivare ska ansluta till ett kvalitetsregister som använder sig av ett eller flera tjänstekontrakt som vårdgivaren redan har producentverifierat för aktuellt källsystem (för ett annat kvalitetsregister, NPÖ eller Journalen), så kan några steg i anslutningsprocessen hoppas över.

I princip är anslutningsprocessen densamma för vårdgivaren och börjar med att tjänsten beställs i Kundportalen (se sidan Anslutning som producent), men med några undantag:

  • Verifiering av tjänsteproducent för redan verifierade tjänstekontrakt behöver inte göras om.

  • Om ovanstående gäller för alla tjänstekontrakt som ska anslutas för aktuellt kvalitetsregister, behöver inte beställning till QA göras.

Däremot behöver blanketten Underlag anslutning NKRR fyllas i och återstående steg (t ex etablering av samverkan) i anslutningsprocessen gås igenom.

Finns beroenden till andra tjänster?

 Klicka här för att se svaret

Det finns inga direkta beroenden till andra tjänster, men däremot indirekta. Det gäller SITHS, HSA och Engagemangsindex.

  • SITHS:

    • Den person som beställer tjänsten behöver ha ett SITHS-kort för produktion.

    • Vid inloggning i kvalitetsregister krävs ofta SITHS-kort. För End-to-End testning behövs SITHS för test.

  • HSA:

    • Vårdgivaren behöver ha ett HSA-id på verksamhetsnivå för både test och produktion för att anrop ska kunna göras från kvalitetsregistret.

    • Beroende på om aktuellt kvalitetsregister är definierat på vårdenhetsnivå så behöver även HSA-id finnas på vårdenhetsnivå för både test och produktion.

    • Vid inloggning i kvalitetsregistret behöver användaren ha ett medarbetaruppdrag registrerat i HSA hos aktuell vårdgivare.

  • Engagemangsindex:

    • Om aggregerande tjänst används för anrop från kvalitetsregister till vårdgivare behöver Engagemangsindex användas och uppdateras av vårdgivaren. Om vårdgivaren sedan tidigare inte är ansluten till Engagemangsindex behöver en sådan anslutning göras.

  • Inga etiketter