Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

Även Google har en dominerande ställning i publicering och distribution av appar via Google Play och de har en liknande intäktsmodell som Apple. Det finns dock alternativa app stores för Android-appar - till exempel från Amazon, Samsung och Samsung Huawei - och Android-appar (.apk) kan även distribueras via en webbsida.

...

Native appar kräver en större insats vid förvaltning än cross-platform som i sin tur kräver mer än webbappar. (Webappar uppdateras på server-sidan. Cross-platform (appar) och native appar måste uppdateras på respektive appstore, och användarna måste sedan uppdatera. Det gör att det ibland kan finnas en utmaning i att det kan finnas flrea olika versioner an en app “i det vilda”, och backend behöver kunna stödja även äldre versioner; eller signalera till appen att det är dags att uppdatera. Detta skulle man kunna argumentera gör att förvaltning av cross-platform-appar ibland kan anses vara något mer än för webbappar. cross-platform appar bahöver öven ta hänsyn till andra egenheter hos platformen. Tex hur appen beter sig i bakgrunde, vilka “permissions” som appen behöver be om på respektiva platform etc. – Petrus@MI)Native och cross-platform

Publicering och distribition av appar

En webbapp publiceras genom att innehållet på webbsidan görs tillgängligt. Om enbart länken till webbsidan publiceras men inget innehåll finns på plats får användaren Error 404.

En app (native/cross-platform) publiceras och distribueras via en app store (se ovan). För att ladda ned appen krävs:

...

Dessutom måste användaren ladda ned eventuella uppdateringar av appen som krävs för att till exempel åtnjuta ny funktionalitet eller täppa till säkerhetsbrister. Man kan använda notiser för att uppmärksamma användaren på att det finns en ny version av appen att ladda ned.

Notera: Det finns mekanismer för att driva användare att uppdatera in-app​, till exempel med hjälp av notiser.

...

Det är framför allt när man beaktar utveckling och distribution av tjänster som webben webbappar har fördelar jämfört med appar.

  • insats och därmed kostnad är ofta högre för appar - såväl för utveckling som förvaltning

  • tillgång till talang - det finns idag fler webbutvecklare än app-utvecklare vilket också driver timpriserpressar timpriserna

  • nytt webbinnehåll blir automatiskt tillgängligt för alla webb-användare​ i det ögonblick det publiceras (jämfört med Appar som kräver aktiv nedladdning av användare för att de skall nås av en ny app-version​)

  • publicering och distribution av appar via en app store stores kräver att appen granskas och godkänns

  • det finns avtalsvillkor för appar som distribueras över app stores - till exempel tar distributören en procentandel av intäkter från försäljning av prissatta appar och även av betalningar som görs inom appen (denna affärsmodell kritiseras, speciellt som distributörerna har monopol, se till exempel Apple vs Epic​)

  • webbinnehåll fungerar på samma sätt på de allra flesta webbläsare - på datorer, surfplattor och telefoner - speciellt om man följt riktlinjer för så kallad responsiv webb som anpassar sig efter skärmformat

  • sökmotorer indexerar inte innehåll i appar - man rankas inte högre vid sökningar - appar driver inte trafik (och omvänt så vill många aktörer finnas på Google Play/Appstore just av den anledningen - att synas)

Notera att det även finns utmaningar med webbläsare - t ex kräver ny funktionalitet att man använder en viss minimiversion av en webbläsare - och Firefox har inte samma stöd för webbappar som övriga läsare.

Info

Finns det målgrupper man bättre når med appar än med webbappar? För Ineras tjänster?

...

Svenskarna och Internet: Fler använder Iphone än Android | Svenskarna och internet

Firefox och webbappar: Mozilla drops support for desktop web apps in Firefox (xda-developers.com)

 

Expandera
titleExpanderbar rubrik

 

Observera

Taggar:

Efter publicering lägger du till Taggar längst ner på den publicerade sidan.

Tänkbara taggar: Process, Beredning, Initial bedömning,

Ta bort denna ruta vid publicering#app-strategi #app #webapp #appstore #android #ios #pushnotis #native