Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

Expandera
titleNär planerar NPÖ att ansluta till Nationella läkemedelslistan (NLL)? Kommer det då att krävas "Säker åtkomst" i enlighet med E-hälsomyndigheten för att över huvud taget komma åt NPÖ eller endast för att kunna komma vidare till NLL?

NPÖ kommer aktivera aktiverade stöd för NLL när lagen kräver det och i dagsläget gäller att "lagen om nationell läkemedelslista" (NLL) skall träda trädde i kraft 1 maj 2021.

Det finns inga krav ännu på "säker åtkomst" för inloggning i NPÖ eller åtkomst till NLL den 1 maj 2021. Tvärtom har E-hälsomyndigheten kommunicerat att "säker åtkomst" börjar gälla först i mitten av 2022.

Senast uppdaterat: Onsdag 20 januari 2021Läs mer kring vad som gäller kring “Säker åtkomst” här: https://www.inera.se/nyheter/nyheter/inera-far-forlangda-dispenser-fran-e-halsomyndigheten/

Senast uppdaterat: Fredag 11 februari 2022

Övrigt

Expandera
titleVarför går det inte att skriva ut från NPÖ?

Anledningen till att vi tagit bort funktionen att skriva ut/ladda ner information från NPÖ är att regeringen i propositionen till patientdatalagen avråder vårdgivare från att ladda ner och spara journaluppgifter från en annan vårdgivare till ett eget informationssystem. 

Regeringen anför: 

Även om den som har direktåtkomst till uppgifter har möjlighet att kopiera och ’hämta hem’ dessa från en annan vårdgivare till ett eget lokalt system, bör sådan kopiering och lagring undvikas. Risken är annars att den ’egna’ journalen på sikt kommer att tyngas av svåröverskådlig information. I förlängningen kan då den sammanhållna journalföringen bli oanvändbar för hälso- och sjukvården. Det är också från integritetssynpunkt önskvärt att samma slags uppgifter inte lagras på mer än ett ställe. Ett syfte med den sammanhållna journalföringen är att onödig dubbeldokumentation ska undvikas. Självfallet kan det någon gång vara motiverat med denna typ av ’hemtankning’, men det bör alltså så långt som möjligt undvikas, jfr 2 kap. 7 §” (prop. 2007/08:126 s. 247).”

Problematik finns även kring att eventuella framtida spärrar inte biter på information som kopierats in på annan plats/skrivits ut samt att kopierad information/utskriven information försvinner inte i händelse av att journaldata behöver makuleras.

Senast uppdaterat: Fredag 11 februari 2022

...