Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Här hittar du nyheter om hur arbetet inom våra tjänster och projekt fortlöper, tillsammans med annan viktig information.

2023-01-27

Om och länk till webbinariet om Bikt

Den här informationen riktar sig till er som är intresserad av möjligheterna med Sils (Svenska informationstjänster för läkemedel) källa Biverkningsöversikt, Bikt.

Sprid gärna vidare till personer som du tror har nytta av att känna till/använda Biverkningsöversikten!

 

Den 19:e januari hölls ett webbinarium om Biverkningsöversikt, Bikt. Länken till inspelningen finns här.

Under webbinariet berättade Birgit Eiermann från Sil om varför det är viktigt att underlätta arbetet för hälso- och sjukvårdspersonal med läkemedelsbiverkningar, hur Bikt  fungerar och möjligheterna med Bikt. Birgit berättade också om den uppsats som nyligen gjorts av en apotekarstudent där hon undersökte hur vårdpersonal arbetar med biverkningar och vilken nytta de har av källan Biverkningsöversikt, med avgränsningen användare av Pascal och Cosmic.

Studentuppsatsens viktigast slutsatser

  • Biverkningar är vanliga och man ska alltid fundera på om patientens symtom kan orsakas av ett läkemedel.

  • Bikt är ett mycket uppskattat verktyg, som snabbt ger en överblick över samtliga möjliga biverkningar i patientens läkemedelslista.

  • Bikt ska integreras i journalsystem och personal ska känna till att de har tillgång till biverkningsöversikten.

Om biverkningsöversikten Bikt

Bikt ger en översikt över kända biverkningar för över 9 000 läkemedel, och nya tillkommer efter hand. Informationen om biverkningarna sammanställs från läkemedlens produktresuméer, så kallade SPC:er, som är godkända av Läkemedelsverket eller Europeiska läkemedelsmyndigheten. I stället för att gå igenom läkemedel för läkemedel i en patients läkemedelslista så sammanställer Bikt informationen med ett knapptryck*. Bikt kan ge indikationer på om patientens symtom är orsakade av ett läkemedel. Det möjliggör för förskrivaren att bedöma om läkemedel ska ges i annan dos, sättas ut eller ersättas av ett annat.

Alla vårdinformationssystem som är anslutna till Sil kan utan kostnad införa Bikt, men det krävs integrering.

*Alla regioner i landet är anslutna till Sil via sina vårdinformationssystem men alla har inte integrerat kunskapsstödet Bikt i sina system, eller så känner de inte till att de har tillgång till det.
Den som vill veta hur det förhåller sig i sin hemmaregion, om de har tillgång till biverkningsöversikten, kan kontakta oss support@inera.se

...

2023-01-04

Information om mindre förändring, riktar sig i första hand till systemleverantörer som använder Janusmed amning

...