Aktuellt

Här hittar du nyheter om hur arbetet inom våra tjänster och projekt fortlöper, tillsammans med annan viktig information.

2024-07-10

Nu ökar vi antalet Sil-databasleveranser till varje vardag

Från och med torsdag den 26 september (i samband med releasen av Sil 9.0) kommer en uppdaterad Sil-databas att publiceras varje vardag (senast kl. 23.00).

Det finns dagar då det inte kommer publiceras någon ny databas, till exempel:

 • Dag före röd dag

 • Dag mellan röd dag och helg (så kallade klämdagar)

 • Påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton

 • Företagsdagar/interna utbildningsdagar (dessa meddelas i förväg)

För att se vilka dagar Sil inte publicerar en ny databas se ”Viktiga datum” à ”Publiceringsdagar för Sil-databasen” på Confluence

Syftet med ökad uppdateringsfrekvens är att öka samstämmigheten mellan varusortimentet hos apotek respektive hälso- och sjukvård (apoteken får redan idag daglig uppdatering från E-hälsomyndigheten), och till följd av detta minska felaktiga förskrivningar av läkemedel som t.ex. är avregistrerade, har förändrad förmånsinformation eller har ändrad narkotikaklassning.

För er som ännu inte har förutsättningar att hämta databasen fler gånger per vecka så kommer det fortfarande vara möjligt att hämta enligt den frekvens ni önskar. Vill ni titta på skillnader i innehållet mellan olika veckors databaser via diff-rapporter, så påminner vi om att ni då fortsättningsvis behöver titta i flera diff-rapporter för att se vad har hänt under en vecka. Vi håller på att se över lösningen för diff-rapporter så att den kan möta olika behov.

Vid frågor vänligen kontakta Ineras support via Kontakta oss.


2024-07-05

Välkommen till årets Sil-dag och firande av Sil 20 år!

Välkommen att anmäla dig till årets Sil-dag och Sil-firande!  I år är det 20 år sedan Sil 1.0 släpptes. Det vill vi såklart uppmärksamma och fira!

Sil-dagen riktar sig till dig som arbetar med Sil och med läkemedelsinformation. I år blir det en halvdag och följs av firandet av Sil 20 år.

Som vanligt går vi igenom vad som är nytt i vår senaste release (Sil 9.0) och vad vi känner till som planeras framåt. Vi hoppas också kunna bjuda på lite inspiration! Vi återkommer med detaljer om programmet.

 

För Sil-firandet återkommer vi också om detaljer om programmet. Det kommer bli tillbakablickar och framåtblickar, panelsamtal och såklart tårta för alla som är på plats. För er som har möjlighet blir det även en  AW (betalas själv).

Var?      Hornsgatan 20 och digitalt

När?     Sil -dag: 14 november kl. 9.30-12 plus efterföljande lunch för er som deltar på plats
             Sil-firande: 14 november kl. 13.30-16.30

Pris?     Kostnadsfritt

Anmälan? silinfo@inera.se där du anger om du deltar på plats eller digitalt  samt eventuella allergier om du vill delta i lunchen. Ange tydligt vad anmälan gäller (Sil-dag och/eller Sil-firande)

OSA? 30 oktober för deltagande på plats
            12 november för digitalt deltagande

 
Konferensrummet vi håller till i har ett max-deltagarantal varför vi, om intresset är stort för deltagande på plats, kommer att tillämpa principen först till kvarn.

Om du anmäler dig för deltagande på plats och senare upptäcker att du inte kan komma, vänligen meddela oss detta för att ge någon annan din plats samt undvika onödiga kostnader.

Hoppas vi ses!


2024-06-27

Pre-release Sil SOAP API 9.0 finns nu tillgänglig

Idag släpper Sil en pre-release, det vill säga en förhandsutgåva, av årets upplaga av Sil SOAP API. Denna pre-release är inte till för skarp produktion, och det kan tillkomma ytterligare någon tjänst eller mindre förändringar i tjänster till releasen som planeras till den 26 september 2024. I samband med denna pre-release tillgängliggörs en demoserver för Sil SOAP API 9.0.

Saknar ni åtkomst till Sils demo-miljöer finns instruktioner för hur man ansöker om detta i dokumentet "Sil SOAP API 9.0 Pre-release".

Sil 9.0 är inte bakåtkompatibel med tidigare versioner av Sil, även om stora delar kommer vara det. Ni behöver som vanligt själva göra en analys av förändringarna för att bedöma hur ert system påverkas.
 
Dagens pre-release innehåller:

 • En demoserver för Sil SOAP API 9.0.

 • Dokumentet ”Sil SOAP API 9.0 Pre-release”, som i mer detalj beskriver tekniskt vad som förändrats i API:et och vad man i övrigt kan vänta sig i den slutliga leveransen.

 • Dokumentet ”Verksamhetsmässiga detaljer Pre-release Sil 9.0” som beskriver verksamhetsmässiga detaljer för förändringarna.

I pre-releasen finns de flesta tjänster med som även ska finnas med i slutleveransen. Vi vill samtidigt vara tydliga med att data i dagens leverans fortfarande är ofullständiga eller på annat sätt begränsade, och ska därför under inga omständigheter användas i skarp produktion.

Följande nyheter i Sil SOAP API 9.0 bör uppmärksammas:

Nya informationsmängder i befintliga källor

 1. VARA 7

 1. Kompletterande information från VARA

 1. NSL 2.0

 1. Ny/förändrad information i Janusmed fosterpåverkan och Janusmed amning

Tekniska uppdateringar

Driftmiljön är densamma som för Sil 8.0, men versioner på komponenter har uppdaterats:

Programvaruversioner:

 • PostgreSQL 16.x (64-bit)

 • Apache Tomcat 10.1.x (64-bit)

 • Java JRE: Eclipse Temurin 21.0.x (64-bit)

Viktiga kommande datum:

 • Release Sil SOAP API 9.0:  26 september 2024

 • Avveckling Sil SOAP API 7.0: 3 oktober 2024

 • Sil-dag och firande Sil 20 år: 14 november 2024

Mer information om förändringar i Sil SOAP API 9.0 finns i dokumentet "Sil SOAP API 9.0 Pre-release" och i dokumentet ”Verksamhetsmässiga detaljer Pre-release Sil 9.0”.
Båda dokumenten finns tillgängliga här.

Vid frågor vänligen kontakta Ineras support via Kontakta oss.


2024-06-07

Information om Sils diff-rapporter

Vi vill informera om att från och med nu så publiceras inte längre diff-rapporter som inte har något innehåll. Framöver syns enbart de diff-rapporter som innehåller förändringar. Detta kommer förhoppningsvis underlätta för den som vill ta del av alla förändringar och göra arbetet mer överblickbart. Vi gör detta som ett led i förbättringar inför vardaglig leverans av Sil-databas.

Diff-rapporter publiceras i samband med varje ny Sil-databas som tillgängliggörs och de innehåller skillnaderna i olika informationsmängder mellan ny respektive föregående Sil-databas.

Diff-rapporterna nås här.

Vid frågor vänligen kontakta Ineras support via Kontakta oss.


2024-05-24

Information om restanmälda läkemedel på Sil Online från den 29 maj

Lansering är onsdag 29 maj

Läkemedelsbrist är ett växande problem och i maj 2024 fanns restanmälningar för cirka 1100 olika läkemedelsförpackningar i Sverige.  Vanliga läkemedel som smärtstillande för barn, diabetesläkemedel och hormonpreparat har varit restanmälda, vilket påverkar många patienter. Att ha tillgång till information om vilka läkemedel som inte kan hämtas ut på apotek kan vara till stor hjälp för förskrivare. Det minskar bland annat risken att patienter blir utan läkemedel.

Varför restanmälda läkemedel i Sil Online?

Sedan hösten 2023 finns information om restanmälda läkemedel att tillgå via Sil. För att hälso- och sjukvården på bästa sätt ska kunna ta del av informationen behöver innehållet integreras i vårdens system. Därför är det extra glädjande att kunna berätta att PMO som första journalsystem har integrerat informationen via Sil!

 I väntan på att detta ska införas i fler av vårdens system är Sil Online ett verktyg som kan användas för att enklare få tillgång till information om vilka läkemedel som finns att tillgå och vilka som är restanmälda.  

Viktigt att känna till om restanmälda-informationen

Informationen om restanmälda läkemedel kan skilja sig mot verkligheten. Utan att gå in i detalj kan skillnader bland annat bero på att:

 • läkemedel kan finnas kvar i lager på apotek eller sjukhus, trots att läkemedel är restanmälda       

 • läkemedel kan vara slut trots att de inte är restanmälda.

Viktigt att känna till om Sil Online

För dig som är användare kommer här några viktiga tips:

 • Grundinställning vid sökning på läkemedel är att icke-marknadsförda läkemedel respektive licensläkemedel inte syns. Det är möjligt att enkelt ändra dessa filter.

 • Kommande restanmälningar visas för läkemedelsförpackningar där bristen förväntas uppstå inom fyra veckor.

 • Informationen i Sil Online uppdateras tisdagar och torsdagar

  • I detaljerna om den restanmälda förpackningen framgår vilket datum informationen är hämtad från Läkemedelsverket. Det framgår också under fliken ”Om Sil Online”.

  • Planen är att Sil Online ska uppdateras varje vardag, med start någon gång under kvartal fyra i år.

 • Länk till manual med tips om hur sökning går till finns uppe i högra hörnet i Sil Online

 • Det är en första version som lanseras och vi kommer arbeta vidare med förbättringar. Tack till er som hjälpt till med input till utformning av lösningen, testat och som inkommit med synpunkter!

Vill du veta mer?

21 maj hade vi ett webbinarium om Restanmälda läkemedel på Sil Online. Länk till inspelningen finns tillgänglig här.

Det går också bra att kontakta oss. Längst ned i Sil Online finns kontaktvägar för förbättringsförslag och frågor/felanmälan.

Sprid gärna informationen vidare till personer som kan vara intresserade!


2024-05-06

Välkommen på webbinarium om restanmälda läkemedel på Sil Online

Att kunna se vilka läkemedel som inte kan hämtas ut på apotek kan vara till stor hjälp för såväl förskrivare som patienter. Från och med juni 2024 visas restanmälda läkemedel i webblösningen Sil Online. På ett webbinarium den 21 maj visar vi hur restinformationen har implementerats och kan användas tillsammans med annan läkemedelsinformation i Sil Online. Det kommer också att finnas tid för frågor.

Datum och tid
21 maj klockan 14-15. 

Länk för att ansluta skickas ut via e-post när vi har tagit emot din anmälan.
Webbinariet kommer att spelas in.

Anmälan
Anmäl dig till webbinariet via mejl till silinfo@inera.se

Sprid gärna informationen om webbinariet till personer som kan vara intresserade
http://Inera.se ligger informationen också uppe som ett evenemang, en länk som du enkelt kan dela: Webbinarium om restanmälda läkemedel i Sil Online - Inera

Bakgrund
Läkemedelsbrist är ett växande problem och i maj 2024 fanns restanmälningar för cirka 1100 olika läkemedelsförpackningar i Sverige.  Vanliga läkemedel som smärtstillande för barn, diabetesläkemedel och hormonpreparat har varit restanmälda, vilket påverkar många patienter. Att ha tillgång till information om vilka läkemedel som inte kan hämtas ut på apotek kan vara till stor hjälp för förskrivare. Det minskar bland annat risken att patienter blir utan läkemedel.

Sedan hösten 2023 finns information om restanmälda läkemedel att tillgå via Sil (Svenska informationstjänster för läkemedel). För att hälso- och sjukvården på bästa sätt ska kunna ta del av informationen behöver innehållet integreras i vårdens system.

Från och med juni 2024 kommer det även finnas möjlighet att ta del av informationen via webblösningen Sil Online (Sil Online (silinfo.se)). Det går att se vilka läkemedel som är restanmälda samt vilka som går att välja istället. Det går också att få råd om besläktade läkemedel när inga direkt utbytbara läkemedel finns tillgängliga. Informationen hämtas från Läkemedelsverket, dit alla läkemedelsföretag är skyldiga att rapportera när en restsituation uppstår.

Välkomna hälsar Sil-förvaltningen!


2024-04-19

Driftstörning åtgärdad (påverkade Sil)

Uppdatering kl. 12:40 - Nu är driftstörningen åtgärdad och alla tjänster är åter tillgängliga.

Sedan igår eftermiddag är det driftstörningar hos Ineras internetleverantör. Problemet är identifierat och arbete pågår. Prognosen är att problemet ska vara åtgärdat under eftermiddagen idag.

Följande Sil-tjänster påverkas och går ej att nå:

 • Sil Online

 • Rekord

 • Centeped

 • Demoservrar för Sil API

 • Diff-rapporter

 • SFTP-servern (som tillhandahåller databaser)

Central Sil påverkas ej.

Vi återkommer med information när problemet är löst.


2024-02-27

Information från VARA om periodens vara i mars

Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden (TLV) har haft problem med överföring av prisinformation och periodens-vara-information till E-hälsomyndighetens nationella produkt- och artikelregister (VARA). Detta har påverkat informationen som skickas vidare via VARA till apoteken och Sil. Informationsöverföringen har nu kommit igång och mars månads priser har förts över. Periodens vara-systemet (PV) för mars månad kommer däremot inte se ut som vanligt. TLV har skickat information om att alla artiklar i PV-utbytet som är förmånsberättigade kommer att ha rang 1 och därmed kommer alla artiklar också vara markerade som ”periodens vara” under mars månad.

Vid frågor vänligen kontakta oss via mejl till support@inera.se


2023-12-08

Julhälsning

Nu är julen snart här och det börjar bli dags att säga hejdå till 2023 och välkomna ett nytt spännande år! Inför de kommande helgerna vill vi informera om schemat för leveranser av Sil-databaser. Nya Sil-databaser kommer publiceras enligt följande:

Vecka 52: torsdag den 28 december

Vecka 1: tisdag den 2 januari och torsdag den 4 januari

Vi vill också passa på att informera om att integrationshandledningen ”NLL – kodverk och kodrelationer” är uppdaterad med de regler för framförhållning inför förändringar (från E-hälsomyndigheten) som har tagits fram i samarbete med regioner och journalsystem.

Vad står på din önskelista till 2024? På vår önskelista inför nästa år står att alla regioner har tillgång till uppdaterade Sil-databaser två gånger i veckan. Detta är möjligt efter att uppdateringsfrekvensen ökade från en till två gånger i veckan (from augusti 2023). Läs gärna mer om detta här. Bättre tillgång till information om läkemedel bidrar till ökad trygghet för profession och ökad patientsäkerhet. Vidare hoppas vi att några system ska integrera Sils senaste källa om restanmälda läkemedel och andra relevanta kunskapskällor som till exempel Janusmed njurfunktion och Janusmed riskprofil samt Blandbarhetsdatabasen och Krossningsdatabasen – vi vet att efterfrågan på den informationen är stor! Läs gärna mer här.

Till sist vill vi tacka er för gott samarbete under året och önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Med vänliga hälsningar
Sil-förvaltningen

Vid frågor vänligen kontakta oss via mejl till support@inera.se


2023-11-21

Inspelningar och presentation från årets Sil-dag (den 16 november)

Via följande länk nås presentationen samt inspelningarna från årets Sil-dag:
Dokument & manualer - Öppen info: Svenska informationstjänster för läkemedel (Sil) - Confluence (atlassian.net)

Inspelningarna är uppdelade efter agenda-punkterna:

 • Release Sil 8.0

 • Restanmälda läkemedel - information om nya källan från Läkemedelsverket och Sils nya API-tjänster

 • Processen att beställa och implementera nya källor samt Vad händer framåt i Sil?

 • Målbild säkrare läkemedelsanvändning 

 • Läkemedelsinformation för barn – vi  räddar liv!


Om du är intresserad att veta mer om ett visst område, har frågor hur du ska göra för att implementera något eller har andra frågor/idéer, tveka inte att höra av dig till oss!
Kontakta oss via support@inera.se


2023-09-29

Servicefönster för RekOrd den 4 oktober

Onsdag den 4 oktober kommer vi att genomföra ett servicefönster för RekOrd mellan kl. 9.30-10.30.

Vi rekommenderar att ni inte gör några uppdateringar i era listor under denna tidsperiod, då vi inte kan garantera att påbörjade rekommendationer som görs då kommer att finns kvar efter uppdateringen.

Servicefönstret beror på en teknisk uppdatering.

För frågor eller synpunkter, vänligen kontakta support@inera.se


2023-09-28

Sil 8.0 finns nu tillgänglig 

Idag den 28 september har den nya versionen av Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil, levererats. Den första produktionen av databasen för Sil 8.0 kan nu laddas ner från Sils SFTP-area. Sil 8.0 består av en ny Sil-server med Sil SOAP API 8.0 med tillhörande dokumentation. 

Till leveransen medföljer följande dokument:

 • "Verksamhetsmässiga detaljer Sil 8.0" som beskriver de innehållsförändringar som Sil 8.0 omfattar 

 • "Tjänstegränssnittsbeskrivning Sil SOAP API 8.0" som innehåller teknisk dokumentation inklusive de tekniska förändringar som gjorts till denna release 

 • Installationsmanual för Sil 8.0 

 • Sils integrationshandledningar som beskriver källor och hur Sils tjänster integreras på bästa sätt. Samtliga integrationshandledningar har uppdaterats. Dessutom tillkommer en helt ny integrationshandledning för Restanmälda läkemedel. 

All dokumentation finns på denna sida. Det är viktigt att läsa dokumentationen inför implementering. 

Sil 8.0 är inte bakåtkompatibel med Sil 7.0. 

Följande nyheter i Sil SOAP API 8.0 bör uppmärksammas: 

Ny källa

 • Restanmälda läkemedel

Nya informationsmängder i befintliga källor

 • Kompletterande information från VARA 

 • Tillägg av MedDRA-termer (Medical Dictionary for Regulatory Activities) i Biverkningsöversikt (Bikt)

Förändringar i befintliga API-tjänster

 • NMI-id (Nationellt medicinskt informationssystem) är tillagt i tjänsten ”getDataVersions

 • Informationstext i attributet ”notice” i ”SideEffects”-objektet ändras från ”Läkemedlet har inga kända biverkningar.” till ”Läkemedlet har inga kända biverkningar angivna i sin produktinformation SPC.”. Detta gäller för källan Biverkningsöversikt (Bikt).

 • Inparametern ”therapyGroup” till tjänsten ”getRecommendationsByTherapyGroupIndicationName” är rättad och skrivs nu med inledande gemen (”liten” bokstav)

Borttaget

 • Administreringskällan 

 • Doseringskällan 

 • För kortnotationstjänsten ”getShortEncDosageTranslation” har inparametern ”dosageUnitIndefinite” tagits bort

Tekniska förändringar

 • PostgreSQL ersätter MSSQL som databasmotor

 • En ny HTTP-header (X-Sil-API-Version) har lagts till. Den har värdet på aktuell API-version, till exempel 8.0.0

Förändringar jämfört med pre-releasen

 • Nytt värde för Sils NMI-id 

 • Restanmälda läkemedel: I typen ”MedicinalProductPackageInfoItem” har två attribut bytt namn. Nu heter de ”forecastThroughDate” samt ”finalReportedThroughDate”

 • Inparametern ”therapyGroup” till tjänsten ”getRecommendationsByTherapyGroupIndicationName” är rättad och skrivs nu med inledande gemen (”liten” bokstav)

För mer information se dokumenten "Verksamhetsmässiga detaljer Sil 8.0" samt ”Tjänstgränssnittsbeskrivning Sil SOAP API 8.0”.

Nya diff-rapporter för Restanmälda läkemedel

I samband med release av den nya källan för restanmälda läkemedel tillkommer även fyra nya diff-rapporter (rapporter där vi visar på förändringar i innehållet av källan mellan två Sil-produktioner). Rapporterna innehåller nya restanmälda läkemedel och läkemedelsförpackningar samt läkemedel och läkemedelsförpackningar som inte längre är restanmälda. Rapporterna kan vara till hjälp i arbete med restanmälda läkemedel i regionerna. Diff-rapporterna finns här: Sil Rapporter (silinfo.se)

Påminnelse!

Som vi tidigare informerat om kommer nedanstående informationsmängder, som idag endast finns i Sil 6.0, försvinna helt i samband med att Sil 6.0 tas ur drift den 12 oktober: 

 • Fass klassificeringssystem vid amning och graviditet med bokstavs-/sifferkoder (Graviditet A-D, Amning I-IV).
  OBS! Själva texten för amning och graviditet i Fass kommer finnas kvar. 

 • Sils källa “Läkemedel och amning samt läkemedel och graviditet/fosterpåverkan - En mappning mellan olika beslutsstöd”.
  OBS! Klassificeringarna för Janusmed amning och Janusmed fosterpåverkan finns kvar och beskrivs sedan tidigare i egna integrationshandledningar. 

Vill du veta mer eller har frågor om releasen? Kontakta support@inera.se 


2023-09-21

Uppdatering angående nedanstående “Information om ändring i Biverkningsöversikt (Bikt) i Sil”

Efter att ha fått synpunkter från användare har vi beslutat att endast genomföra nedanstående ändring för Sil 8.0. Ingen ändring kommer därför att ske för Sil 7.0


2023-09-20

Information om ändring i Biverkningsöversikt (Bikt) i Sil

Denna information riktar sig till er som har implementerat källan Biverkningsöversikt (Bikt) från Sil och gäller för Sil 7.0 (samt kommande Sil 8.0).

 

För de läkemedel som inte har några kända biverkningar i sin produktresumé (SPC), skickar Sil idag ut denna informationstext:

Läkemedlet har inga kända biverkningar.

Sil kommer att ändra denna informationstext till:

Läkemedlet har inga kända biverkningar angivna i sin produktinformation SPC.

Ytterligare teknisk information

Ovan nämnda informationstext finns i attributet notice i SideEffects-objektet för en läkemedelsprodukt.

Fr.o.m. 2023-09-28 kommer ändringen ut i Sil 7.0- och 8.0-databaserna.
 

För frågor eller synpunkter, vänligen kontakta support@inera.se


2023-08-24

Inbjudan till årets Sil-dag

Årets Sil-dag är  den 16 november och mötet kommer vara ett hybridmöte. Det innebär alltså en möjlighet att delta på plats i Stockholm eller på distans. Nu öppnar vi upp anmälan.
Återkoppla till silinfo@inera.se om du vill vara med på plats eller om du vill delta på distans.

Konferensrummet vi håller till i har ett max-deltagarantal varför vi, om intresset är stort för deltagande på plats, kommer att tillämpa principen först till kvarn.

 

Var? Saturnus konferens, rum Koch på Hornsgatan 15 Stockholm eller via Teams

När? 16 november kl 9-16

Pris? Kostnadsfritt

Agenda? Vi återkommer med detaljerad agenda. Vi berättar om Sil 8.0 och nya källan Restanmälda läkemedel samt om planerna framåt och någon form av utblick på läkemedelsinformationsområdet.

OSA Svar senast 27 oktober om du vill delta på plats. För deltagande på distans räcker det med svar senast 10 nov.

 

För dig som anmäler dig att delta på plats:

 • Meddela eventuella allergier

 • Avbokning efter 27 oktober kan komma att debiteras med 700 kr

 

Välkomna med er anmälan!


2023-08-23

Information om ökade leveranser av Sil-databas samt jul- och nyårsschema

Den här informationen riktar sig till er som tar emot Sil-databaser och/eller driftar en Sil-server.

Nu ökar vi antalet Sil-databasleveranser!

Som vi tidigare har informerat om så kommer Sil att öka antalet leveranser av  Sil-databaser till 2 gånger per vecka (tisdagar och torsdagar) från och med 29:e augusti, med målet att på sikt leverera en uppdaterad databas varje vardag. Fass-innehållet kommer fortsatt uppdateras varje vardag.

Syftet med ökad uppdateringsfrekvens är att öka samstämmigheten mellan varusortimentet hos apotek respektive hälso- och sjukvård (apoteken får redan idag daglig uppdatering från E-hälsomyndigheten), och till följd av detta minska felaktiga förskrivningar av läkemedel som t.ex. är avregistrerade, har förändrad förmånsinformation eller har ändrad narkotikaklassning.

För er som ännu inte har förutsättningar att hämta databasen fler gånger per vecka så kommer det fortfarande vara möjligt att hämta endast en gång per vecka. För er som fortsätter att uppdatera en gång i veckan och som av olika skäl tittar på skillnaderna i innehåll mellan olika veckors databaser via diff-rapporter, så påminner vi om att ni fortsättningsvis behöver titta på två diff-rapporter för att se vad har hänt under en vecka.

Leveranser under jul och nyår

Mellan jul och nyår (v. 52) kommer vi att leverera en uppdaterad databas på torsdag 28/12.

Mellan nyår och trettonhelgen (v. 1) kommer uppdatering ske som vanligt tisdag och torsdag (2/1 respektive 4/1).

 

För frågor vänligen kontakta support@inera.se


2023-07-05

Till dig som är intresserade av att läsa om Sils nya källa Restanmälda läkemedel och hur den kan integreras

Som vi informerat om kommer källan Restanmälda läkemedel från Läkemedelsverket inkluderas i Sil 8.0.

Nu finns ett första utkast av integrationshandledningen för Restanmälda läkemedel publicerad här. Dokumentet kommer uppdateras ytterligare och en slutgiltig version 1.0 kommer publiceras i samband med Sil-release 8.0 i september 2023.

Kontakta oss om du har frågor: support@inera.se

Sil-förvaltningen önskar dig en riktigt skön sommar


2023-06-07

Pre-release Sil SOAP API 8.0 finns nu tillgänglig

Som en service till användarna ger Sil idag ut en pre-release, det vill säga en förhandsutgåva, av årets upplaga av Sil SOAP API. Denna pre-release är inte till för skarp produktion, och det kan tillkomma ytterligare någon tjänst eller mindre förändringar i tjänster till releasen som planeras till den 28 september 2023. I samband med denna pre-release tillgängliggörs en demoserver med Sil SOAP API 8.0 som är åtkomlig via Internet.

Saknar ni åtkomst till Sils demo-miljöer finns instruktioner för hur man ansöker om detta i dokumentet "Sil SOAP API 8.0 Pre-release". 

Sil 8.0 är inte bakåtkompatibel med tidigare versioner av Sil.

Dagens pre-release innehåller

·   En demoserver för Sil SOAP API 8.0.

·   Dokumentet ”Sil SOAP API 8.0 Pre-release”, som i mer detalj beskriver tekniskt vad som förändrats i API:et och vad man i övrigt kan vänta sig i den slutliga leveransen.

·   Dokumentet ”Verksamhetsmässiga detaljer Pre-release Sil 8.0” som beskriver verksamhetsmässiga detaljer för förändringarna.

I pre-releasen finns de flesta tjänster med som även ska finnas med i slutleveransen. Vi vill samtidigt vara tydliga med att data i dagens leverans fortfarande är ofullständiga eller på annat sätt begränsade, och ska under inga omständigheter användas i skarp produktion.

Följande nyheter i Sil SOAP API 8.0 bör uppmärksammas:

Nya källor

 1. Restanmälda läkemedel

Nya informationsmängder i befintliga källor

 1. Kompletterande information från VARA

 2. Biverkningsöversikt (Bikt) – Tillägg av MedDRA-termer för SOCar

Borttaget

 1. Administreringskällan

 2. Doseringskällan

Viktiga kommande datum:

·  Release Sil SOAP API 8.0: Preliminärt 28 september 2023

·  Avveckling Sil SOAP API 6.0: Preliminärt 5 oktober 2023
I samband med avvecklingen av Sil 6.0 försvinner graviditets- och amningsvarningarna från Fass.

Mer information om förändringar i Sil SOAP API 8.0 finns i dokumentet "Sil SOAP API 8.0 Pre-release" och i dokumentet ”Verksamhetsmässiga detaljer Pre-release Sil 8.0”.
Båda dokumenten finns tillgängliga här.

Under juni kommer även en preliminär version av integrationshandledningen för källan Restanmälda läkemedel att publiceras här.
OBS! Det kommer vara ett arbetsdokument som kommer att uppdateras till den skarpa releasen av Sil 8.0.


Information om driftmiljön för Sil 8.0
Som vi informerat om tidigare avser Sil från och med version 8.0 att byta från databasmotorn MSSQL Server till PostgreSQL. Skälen till det är att på sikt kunna bli av med stora licenskostnader, både hos de som driftar en egen Sil-server och inom Sil-förvaltningen. PostgreSQL är numera den mest använda relationsdatabasen i världen och det är en kostnadsfri open source-lösning. I Sils interna tester har vi dessutom sett stora prestandaförbättringar i API:t.

Sil kommer i vanlig ordning att tillhandahålla en uppdaterad installationsmanual till releasen i höst. PostgreSQL finns tillgängligt både för Windows och Linux. Sil kommer genomföra leveranstester på Linux.

Observera att detta endast gäller Sil 8.0 och framåt. Versionerna 6.0 och 7.0 kommer fortsatt baseras på MSSQL-databaser fram tills de avvecklas.

Sil 6.0 avvecklas preliminärt 5 okt 2023 och Sil 7.0 preliminärt hösten 2024.

Programvaruversioner Sil 8.0:

 • PostgreSQL 14 (64-bit)

 • Apache Tomcat 10 (64-bit)

 • Java JRE: Eclipse Temurin 17 (64-bit)

 

Vill du veta mer eller har frågor om pre-releasen? Kontakta support@inera.se


2023-04-04

Sil kommer att leverera uppdaterade databaser tisdagar och torsdagar från och med vecka 35 (2023)

 Som vi tidigare har informerat om så kommer Sil under 2023 att öka antalet leveranser av Sil-databaser till minst 2 gånger per vecka, med målet att på sikt leverera en uppdaterad databas varje vardag. Tack till alla er som besvarade enkäten ”Inför att Sil ökar uppdateringsfrekvensen”. Vi har bland annat utifrån er feedback nu bestämt när vi kommer att öka uppdateringsfrekvensen. Det kommer att ske från och med vecka 35, 2023.

Sil kommer då att leverera uppdaterade databaser 2 gånger per vecka och publicering kommer normalt att ske på tisdagar och torsdagar senast kl. 23.00. Avvikelser kan förekomma och kommer i så fall att informeras om i förväg.

Notera att det fortsatt kommer vara möjligt att hämta enligt den frekvens ni gör idag, så ni kan själva planera för när ni anser att det är möjligt att öka hämtningsfrekvensen.

Vi har fått ett par frågor gällande hämtning av Sil-databasen. För att tydliggöra:

 • det kommer att vara möjligt att hämta databasen oftare oavsett vilken Sil-version man använder (Sil 6.0, Sil 7.0 och så småningom Sil 8.0)

 • för alla er som redan hämtar Sil-databasen varje dag innebär det här ingen skillnad i hämtning

  Slutligen, syftet med ökad uppdateringsfrekvens är att:

 • öka samstämmigheten mellan varusortimentet hos apotek respektive hälso- och sjukvård (apoteken får redan idag daglig uppdatering av VARA från E-hälsomyndigheten), och till följd av detta minska felaktiga förskrivningar av läkemedel som t.ex. är avregistrerade, har förändrad förmånsinformation eller har ändrad narkotikaklassning.

 • öka följsamheten till Nationella läkemedelslistans regelverk (daglig uppdatering krävs på vissa delar av informationen).

 

För frågor vänligen kontakta support@inera.se


2023-03-30

Webbinarium om Sils nya källa Restanmälda läkemedel

Som vi tidigare berättat om kommer Sil att utökas med källan Restanmälda läkemedel från Läkemedelsverket under hösten 2023  (Sil 8.0).

 Vill du veta mer om den nya källan och vad som behövs från er sida  för att kunna använda den i era verksamheter?

Anmäl dig till något av våra webbinarier, välj mellan dessa tider:

5 maj kl 11-12
29 maj kl 13-14

Anmäl dig via mejl till: silinfo@inera.se

Webbinarierna riktar sig i första hand till dig som arbetar med läkemedelsfrågor i en region eller till dig som arbetar med något av hälso- och sjukvårdens system (som t.ex. journalsystem). Tipsa gärna kollegor som du tror kan vara intresserade.

 Agenda

 • Presentation av källan Restanmälda läkemedel

 • Sil:s leveranser

 • Vilka anpassningar behöver göras

 • Frågestund

 

Välkomna hälsar Sil-förvaltningen


2023-03-17

Information om Sils release 8.0

Vi jobbar på för fullt med Sil 8.0 och tänkte informera om det vi vet just nu.

Datum

Releasen för 8.0 planeras till den 28 september 2023 och pre-releasen till 7 juni 2023.
Sil 6.0 beräknas stängas ned 5 oktober 2023. Därefter är Sil 7.0 och Sil 8.0 de aktuella versionerna.

 

Vad ingår i releasen?

Nytt innehåll

Som vi tidigare informerat om kommer källan Restanmälda läkemedel från Läkemedelsverket att inkluderas.

 

Förändringar i befintliga källor

 • Långa MedDRA-termer för Biverkningsöversikt inkluderas

 • Några fält från tidigare VARA-versioner inkluderas

För er som undrar: VARA 7 kommer inte ingå i höstens release eftersom den ännu inte är specad hos E-hälsomyndigheten.

 

Teknikförändringar

Vår ambition är att till Sil 8.0 istället för MS SQL-databaser ska använda Postgres-databaser kopplade till Sils API.

Skälet till det är att på sikt kunna bli av med stora licenskostnader, både hos er som driftar egen Sil-server och inom Sil-förvaltningen. Postgres är numera den mest använda relationsdatabasen i världen och är en kostnadsfri Open source-lösning. I våra interna tester har vi dessutom sett stora prestandaförbättringar i API:t.

Observera att detta endast gäller Sil 8.0 och framåt. Sil 6.0 och 7.0 kommer fortsatt baseras på MS SQL-databaser fram tills de avvecklas (Sil 6.0 avvecklas prel 5 okt, Sil 7.0 prel hösten 2024).

Avveckling av befintliga källor

 • Administreringskällan

 • Doseringskällan

Dessa ersätts av kodverken för Nationella läkemedelslistan (NLL) som finns inkluderat i Sil sedan version Sil 6.0.

Vi återkommer med närmare detaljer inför pre-releasen.

Välkommen med eventuella frågor till support@inera.se!


2023-01-27

Om och länk till webbinariet om Bikt

Den här informationen riktar sig till er som är intresserad av möjligheterna med Sils (Svenska informationstjänster för läkemedel) källa Biverkningsöversikt, Bikt.

Sprid gärna vidare till personer som du tror har nytta av att känna till/använda Biverkningsöversikten!

 

Den 19:e januari hölls ett webbinarium om Biverkningsöversikt, Bikt. Länken till inspelningen finns här.

Under webbinariet berättade Birgit Eiermann från Sil om varför det är viktigt att underlätta arbetet för hälso- och sjukvårdspersonal med läkemedelsbiverkningar, hur Bikt  fungerar och möjligheterna med Bikt. Birgit berättade också om den uppsats som nyligen gjorts av en apotekarstudent där hon undersökte hur vårdpersonal arbetar med biverkningar och vilken nytta de har av källan Biverkningsöversikt, med avgränsningen användare av Pascal och Cosmic.

Studentuppsatsens viktigast slutsatser

 • Biverkningar är vanliga och man ska alltid fundera på om patientens symtom kan orsakas av ett läkemedel.

 • Bikt är ett mycket uppskattat verktyg, som snabbt ger en överblick över samtliga möjliga biverkningar i patientens läkemedelslista.

 • Bikt ska integreras i journalsystem och personal ska känna till att de har tillgång till biverkningsöversikten.

Om biverkningsöversikten Bikt

Bikt ger en översikt över kända biverkningar för över 9 000 läkemedel, och nya tillkommer efter hand. Informationen om biverkningarna sammanställs från läkemedlens produktresuméer, så kallade SPC:er, som är godkända av Läkemedelsverket eller Europeiska läkemedelsmyndigheten. I stället för att gå igenom läkemedel för läkemedel i en patients läkemedelslista så sammanställer Bikt informationen med ett knapptryck*. Bikt kan ge indikationer på om patientens symtom är orsakade av ett läkemedel. Det möjliggör för förskrivaren att bedöma om läkemedel ska ges i annan dos, sättas ut eller ersättas av ett annat.

Alla vårdinformationssystem som är anslutna till Sil kan utan kostnad införa Bikt, men det krävs integrering.

*Alla regioner i landet är anslutna till Sil via sina vårdinformationssystem men alla har inte integrerat kunskapsstödet Bikt i sina system, eller så känner de inte till att de har tillgång till det.
Den som vill veta hur det förhåller sig i sin hemmaregion, om de har tillgång till biverkningsöversikten, kan kontakta oss support@inera.se


2023-01-04

Information om mindre förändring, riktar sig i första hand till systemleverantörer som använder Janusmed amning

Det ska genomföras två mindre förändringar i klassificeringstextarna för Janusmed amning.

Förändringarna innebär förtydligande (ej förändring) av texterna för klassificeringen och dokumentationsgraden:

 1. Klassificering 3

 2. Dokumentationsgrad 0

Förändring av texten för klassificering 3

Definition av klassificering 3 ändras från ”Avråds från amning” till ”Användning under amning avrådes”.

Anledning är att ofta finns alternativa behandlingar med lägre klassificering som kan väljas vilket vore bättre än att avstå från amning.

Definitioner för klassificering 1 och 2 är oförändrade.

Förändring av texten för dokumentationsgrad 0

Definition av dokumentationsgrad 0 ändras från

”0 = Ingen klinisk dokumentation. I vissa fall kan ett ställningstagande baseras på fysikal-kemiska egenskaper hos läkemedlet eller på en jämförelse med likartade läkemedel.”

till

”Klinisk dokumentation saknas. I vissa fall kan ett ställningstagande baseras på fysikaliska/kemiska egenskaper hos läkemedlet eller på en jämförelse med likartade läkemedel”.

Texten har funnits i Sils integrationshandledningen för Janusmed amning sedan en längre tid, länk här.

Definitioner för dokumentationsgrad 1 och 2 är oförändrade.

 

Planen är att förändringen tillhandahålls via Sils API från och med 22 februari 2023.

En uppdaterad version av integrationshandledningen för Janusmed amning finns publicerad här

Vad behöver göras?

 • Ni som idag använder informationen från Janusmed amning som erhålls via Sils API i exempelvis gränssnitt eller vid ikoner behöver inte göra någonting.

 • Ni som har hårdkodning eller inbyggd logik kopplade till definitionerna för klassificering 3 och/eller dokumentationsgrad 0 i exempelvis i gränssnitt eller vid ikoner behöver göra anpassningarna till de nya definitionerna.

 • Ni som har manuellt framtagna dokument som exempelvis användarhandledningar behöver anpassa de till de nya definitionerna. För exempel se bilaga 1 i integrationshandledningen.

 

Vi ber er att återkomma om ni har problem med den förändringen eller har andra frågor, vänliga kontakta support@inera.se


2022-12-13

E-utbildning om Janusmed interaktioner och Janusmed riskprofil är nu tillgänglig – sprid vidare

Nu finns e-kursen om Janusmed interaktioner och riskprofil publicerad.

Kursen ger information om båda kunskapskällorna och en introduktion till begrepp som används. Den beskriver olika typer av läkemedelsinteraktioner och hur de påverkar effekten av läkemedel.

Övningsfrågor varvas med fakta och slutligen tar du del av ett patientfall där du får omsätta dina kunskaper i praktiken.

Du når kursen genom:

Direktlänk: https://lartorget.sll.se/luvitportal/np/templogin.aspx?courseid=7498.

eller via Janusmed-webben https://janusmed.se/interaktioner

 

Det vore bra att sprida information om att kursen finns för att öka kunskapen om de två kunskapsstöden, så dela gärna detta vidare till dem du tror har nytta av det.


2022-12-09

Anmäl dig till webbinarium om Sils världsunika källa Biverkningsöversikt!

 

Vi bjuder in till en timmes presentation och frågestund om en av Sils källor Biverkningsöversikt, som faktiskt är världsunik! Du kommer också få ta del av resultatet av den studie som en apotekarstudent genomfört för Sils räkning under hösten, där hon undersökte hur vårdpersonal arbetar med biverkningar och vilken nytta de har av källan Biverkningsöversikt.

Tid: 19 januari kl 11-12

Anmälan: silinfo@inera.se, senast 18:e januari. Du får därefter en separat möteskallelse med Teamslänk.

Dela gärna vidare inbjudan till sådana som du tror kan vara intresserade!

 

En källa med potential att skapa ännu mer nytta!

Biverkningsöversikt eller Bikt som den också kallas, möjliggör att på ett enkelt och överskådligt sätt få tillgång till strukturerad biverkningsinformation för patientens samtliga läkemedel. I källan ingår just nu över 9 000 läkemedel, och nya tillkommer efter hand. Källan finns idag integrerad i Pascal, Melior, Cosmic och MiniQ. Många inom hälso- och sjukvården känner inte till att de har tillgång till Bikt och många har inte alls tillgång till den eftersom deras system inte har implementerat källan. Vi är övertygade om att källan kan skapa nytta hos många fler användare!

Lär dig mer

Läs mer om Bikt och vad som gör den världsunik här.

Titta på inspelningen här när Björn Ericsson (specialistläkare allmänmedicin) under Sil-dagen i november 2022 berättar om hur han arbetar med läkemedelsbiverkningar och bland annat visar hur han arbetar med Biverkningsöversikten genom verktyget Pascal.

Inbjudan till webbinariet har också gått ut via Ineras nyhetsbrev Aktuellt från Inera.

Vill du eller dina kollegor också prenumerera på Aktuellt från Inera kan man anmäla sig här.


2022-12-08

Framskjutet: Sil byter till nya IP-adresser

I oktober gick vi ut med information om att Sil behöver byta till nya IP-adresser. Se mejl nedan.

Av skäl som vi inte kunnat påverka är denna förändring framskjuten till början av nästa år. Vi har ännu inte fått ett nytt datum från nätleverantören, men meddelar er när vi vet.

Vad betyder det här för er?

Ni som redan har gjort brandväggsöppningar behöver inte göra något ytterligare.
För er som missat att göra brandväggsöppningar ges nu ytterligare tid.

För frågor, vänliga kontakta support@inera.se


2022-12-05

Leveranser av Sil-databaser under jul och nyår

Information till journalsystem/vården

Leveranser av Sil-databaser under jul- och nyårsveckorna kommer ske enligt vanligt schema, det vill säga varje vecka på onsdagar (senast kl. 23).

Information till användare av LiiV/VARA (läkemedelsföretag)

Inför de kommande helgerna vill E-hälsomyndigheten och Sil/Inera informera om att det är extra viktigt att eventuella uppdateringar i Leverantörernas information i VARA (LiiV) görs med tillräcklig framförhållning för att informationen ska nå både apoteken och vården i rätt tid.

Ledtiden för en ändring i LiiV till dess att informationen når apoteken via VARA är minst en helgfri arbetsdag. Motsvarande ledtid för att informationen ska nå vården via Sil (Svenska informationstjänster för läkemedel) är minst sex dagar (se även faktaruta nedan).

Följande datum gäller för uppdateringar i LiiV under jul- och nyårsveckan

För att ny/ändrad information ska nå:

Uppdatering i LiiV ska ske senast:

Leverans av Sil sker till vården:

Vården före 24 december:

16 december

21 december

Apoteken den 24-27 december:

23 december

 

Vården före 1 januari 2023:

23 december

28 december

Apoteken den 31 december 2022 – 2 januari 2023:

30 december

 

Vården efter årsskiftet:

30 december

4 januari -
2023 års första uppdatering!

Apoteksaktörer före trettondagen
(6 januari 2023):

5 januari 2023

 

Vården efter trettondagen (6 januari 2023):

5 januari 2023

11 januari 2023

Faktaruta - Ledtider för uppdatering i LiiV och viktiga ”kom ihåg”

 • Alla förändringar i LiiV överförs momentant till E-hälsomyndighetens produkt- och artikelregister VARA. De förändringar som når VARA fram till kl. 15:00 kontrolleras och godkänns (ej lördag/söndag eller allmänna helgdagar) innan de skickas vidare till efterföljande mottagare (t.ex. apoteksaktörer och vårdaktörer via Sil) via VARA:s exportfil.

 • Apotekens expeditionssystem uppdateras dagligen. Alla ändringar i LiiV enligt ovan, publiceras i VARA:s exportfil närmast följande helgfria arbetsdag. Det betyder att apoteken har tillgång till den nya informationen flera dagar tidigare än sjukvården via Sil (se nedan).

 • Ledtiden för en ändring i LiiV till dess att den når en förskrivare via Sil är minst fyra arbetsdagar. Innehållet i Sil:s databas uppdateras veckovis (onsdagar) och innehållet i den baseras på informationen i VARA:s exportfil närmast föregående måndag.

 • Koordinera med grossisten. Ändringar i LiiV som innebär att t.ex. nya läkemedel marknadsförs och/eller varunummer ändras måste koordineras med grossisten/leverantören. Apoteken använder enbart varunummer i sina beställningar och därför måste det nya eller ändrade varunumret vara aktiverat hos grossisten/leverantören för att apoteksaktörernas beställningar ska godkännas.

*Priser inom förmånen och Läkemedelsverkets beslut om utbytbarhet kontrolleras inte utan skickas utan dröjsmål vidare från VARA till efterföljande system.

 

Vid frågor som rör LiiV eller VARA, kontaktas E-hälsomyndigheten via mejl till servicedesk@ehalsomyndigheten.se

Vid frågor som rör Sil-databasen kontaktas Inera via mejl till support@inera.se


2022-11-22

Servicefönster för RekOrd onsdag den 23/11 mellan kl. 15.30-16.30

Imorgon, onsdag den 23 november, kommer vi att ha ett servicefönster för RekOrd mellan kl. 15.30-16.30.
Vi rekommenderar att ni inte gör några uppdateringar i era listor under denna tidsperiod, då vi inte kan garantera att arbete som görs då kommer att finnas kvar efter servicefönstret.

Servicefönstret beror på att vi behöver göra en säkerhetskorrigering för RekOrd.

 

Vid frågor, vänligen kontakta support@inera.se


2022-11-18

Läs om Janusmed njurfunktion i senaste numret av Läkartidningen – och varför inte införa det (om inte redan gjort)?

Vi vill tipsa om en fin artikel om Janusmed njurfunktion Janusmed njurfunktion« – stöd för anpassning av läkemedelsdos (lakartidningen.se) som publicerades i senaste numret av Läkartidningen.

Sveriges regioner har beslutat om att solidariskt finansiera Janusmed njurfunktion. Sedan hösten 2021 finns beslutsstödet som en källa i Sil och Region Stockholm har öppnat upp och gjort beslutsstödet tillgängligt för alla regioner via webben på Njurfunktion | Janusmed.

Janusmed njurfunktion innehåller evidensbaserade rekommendationer för läkemedelsdosering som är anpassade efter patienters njurfunktion. Beslutsstödet har utvecklats för att förenkla för förskrivare och förbättra säkerheten för patienter vid läkemedelsbehandling av äldre. Janusmed njurfunktion utvecklas och förvaltas av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm och det är också bland andra de som arbetar med källan som författat artikeln.

För att skapa verklig nytta för hälso- och sjukvårdspersonal vill vi på Sil-förvaltningen som vanligt slå ett slag för att integrera källan i relevanta system inom hälso- och sjukvården!

Vid införande av detta beslutsstöd rekommenderar vi att ta fram en införandeplan för att utbilda hälso- och sjukvårdspersonal som kommer att använda Janusmed njurfunktion. Som stöd finns en webbaserad utbildning som visar hur man använder Janusmed njurfunktion och dess olika funktioner. Syftet med utbildningen är att användaren ska kunna tolka given information korrekt och patientsäkert.


2022-11-16

Powerpoint-bilder från Sil-dagen samt inspelningar från delar av dagen


Tack till alla er som var med och gjorde Sil-dagen 2022 till en bra dag!

Länk till bilderna som visades under Sil-dagen och inspelningar från eftermiddagens presentationer finns här.

Tyvärr saknas inspelningar till förmiddagens program.

Eftermiddagens presentationer inkluderade

 • Implementeringsgrad av beslutsstöden från Sil i hälso- och sjukvårdens system

 • Vad händer framåt i Sil?

  • Sil 8.0

  • Restnoterade läkemedel

  • Ökad produktionsfrekvens

  • Central Sil

 • Björn Ericsson: Hur jag som läkare arbetar med läkemedelsbiverkningar. Tips! Dela gärna denna pedagogiska dragning med personer i din organisation som arbetar med läkemedelsfrågor, beslutsstöd och/eller som vill få inspiration hur man kan arbeta med läkemedelsgenomgångar i patientmöten. Glöm heller inte att beställa integrationer av beslutstöden 😊!

Om du är intresserad att veta mer om ett visst område, har frågor hur du ska göra för att implementera något eller dylikt, tveka inte att höra av dig till oss! Kontakta oss via support@inera.se.


2022-10-31

Ny release av Sil API 6.0 och 7.0 – Viktig information till er som har egen drift av Sil-server

Nu finns följande nya API-releaser tillgänglig på Sil SFTP:

 • 6.0.7
  Ni som använder Sil SOAP API 6.0.0, 6.0.1, 6.0.2, 6.0.3, 6.0.4, 6.0.5 eller 6.0.6 med SilDB60 behöver uppgradera Sil SOAP API till version 6.0.7.
  Databasversionen kommer att fortsätta ligga kvar på version 60.

 • 7.0.1
  Ni som använder Sil SOAP API 7.0.0 med SilDB70 behöver uppgradera Sil SOAP API till version 7.0.1.
  Databasversionen kommer att fortsätta ligga kvar på version 70.
   

Förändringar i Sil API 6.0.7

 • Tagit bort "Jaxws-rt"-biblioteket, vilket har löst en bugg för SilStatus-sidan som visat sig i ett fåtal miljöer

 • Ändrat "sil_api_http_port"-variabeln i SilDB.properties-filen från 80 till 8080

 • Ändrat default response encoding till UTF-8 (om Content-type headern är satt, men utan encoding)

 • Mindre säkerhetsuppdateringar av beroenden

 

Förändringar i Sil API 7.0.1

 • Tagit bort "Jaxws-rt"-biblioteket, vilket har löst en bugg för SilStatus-sidan som visat sig i ett fåtal miljöer

 

Vid frågor, vänligen kontakta support@inera.se


2022-10-17

Sil byter till nya IP-adresser

I samband med migrering till ny driftleverantör behöver Sil byta till nya IP-adresser för följande tjänster:

silonline.silinfo.se => 164.40.180.55 (port 80, 443)

silonline.demo.silinfo.se/ => 164.40.180.48 (port 80, 443)

centeped.silinfo.se => 164.40.180.49 (port 80, 443)

centeped.demo.silinfo.se => 164.40.180.50 (port 80, 443)

centeped.dev.silinfo.se => 164.40.180.51 (port 80, 443)

rekord.silinfo.se => 164.40.180.56 (port 80, 443)

rekord.demo.silinfo.se => 164.40.180.52 (port 80, 443)

sil511.demo.silinfo.se => 164.40.180.53 (port 80, 443)

sil60.demo.silinfo.se => 164.40.180.54 (port 80, 443)

sil70.demo.silinfo.se => 164.40.180.57 (port 80, 443)

sftp.silinfo.se => 164.40.180.58 (port 22)

rapporter.silinfo.se => 164.40.180.59 (port 80, 443)

 

Vänligen säkerställ att er brandvägg öppnas mot de nya IP-adresserna (se ovan) före 8 december 2022 så att era användare kan fortsätta använda tjänsterna. Detta är särskilt viktigt om ni laddar hem Sil-databaser från Sil SFTP.

Servicefönstret pågår 8 december 2022 mellan kl. 14:00-16:00. Det kan förekomma störningar under denna tid.


2022-10-17

Påminnelse: Sil 5.1.1 avvecklas i slutet av oktober

Som vi tidigare informerat kommer Sil 5.1.1 (inklusive API-versioner upp till 5.1.5) avvecklas. Detta innebär att kunder inte längre kommer att ha åtkomst till 5.1.1-databaser på Sil SFTP från och med 31 oktober 2022. Även demoservrar för Sil 5.1.1 kommer att stängas ner.

Supporterade Sil-versioner är därefter 6.0 och 7.0.


2022-09-28

Sil 7.0 finns nu tillgänglig 

Idag den 28 september har den nya versionen av Svenska informationstjänster för läkemedel, Sil levererats. Den första produktionen av databasen för Sil 7.0 kan nu laddas ner från Sils SFTP-area. Sil 7.0 består av en ny Sil-server med Sil SOAP API 7.0 med tillhörande teknisk dokumentation och integrationshandledningar. 

 

Till leveransen medföljer även följande dokument: 

 • "Verksamhetsmässiga detaljer Sil 7.0" som beskriver de förändringar som Sil 7.0 innehåller 

 • "Tjänstegränssnittsbeskrivning Sil SOAP API 7.0", som innehåller teknisk dokumentation 

 • Installationsmanual för Sil 7.0 

 • Sils integrationshandledningar som beskriver källor och hur Sils tjänster integreras på bästa sätt. Samtliga integrationshandledningar har uppdaterats. Dessutom tillkommer tre helt nya integrationshandledningar. 

 

All dokumentation finns på denna sida. Det är viktigt att läsa dokumentationen inför implementering. 

Sil 7.0 inte är bakåtkompatibelt med 6.0.

Följande nyheter i Sil SOAP API 7.0 bör uppmärksammas: 

Nya källor 

 • Janusmed riskprofil 

 • Blandbarhetsdatabasen 

 • Krossningsdatabasen 

Nya informationsmängder i befintliga källor 

 • VARA 6 

 • NSL 1.2 

 • Biverkningsöversikt (Bikt) – Förändring och tillägg av informationstexter 

Förändrad tjänst 

 • Förändring av tjänst för Janusmed amning och fosterpåverkan

Borttaget 

 • Klassificeringar för amning och graviditet från Fass

 • Läkemedel och amning samt läkemedel och graviditet/fosterpåverkan - En mappning mellan olika beslutsstöd 

 

Förändringar jämfört med pre-releasen 

 • I källan Blandbarhetsdatabasen finns det nya attribut tillagda i olika typer. För en närmare beskrivning se Tjänstegränssnittsbeskrivning under 2.4. 

 • Även i källan Janusmed riskprofil finns det ett nytt attribut tillagt. En beskrivning finns i Tjänstegränssnittsbeskrivning under 2.5.  

 • Också i källan Krossningsdatabasen finns nya attribut tillagda. Detta beskrivs i Tjänstegränssnittsbeskrivning under 2.6.

  För mer information se dokumentet "Verksamhetsmässiga detaljer Sil 7.0". 

 

Övrigt nytt

Janusmed riskprofil öppnas upp och blir tillgängligt för alla regioner via webben från och med 28 september på adressen https://janusmed.se/riskprofil. Det innebär att hälso- och sjukvårdspersonal ges möjlighet att nå verktyget innan integrationerna är klara i respektive journalsystem.  

 

För läkare, sjuksköterskor eller apotekare som ordinerar läkemedel och/eller genomför läkemedelsgenomgångar, kommer det att finnas en webbutbildning på Janusmed webben (https://janusmed.se/riskprofil). Vi återkommer med information om när den kommer.
Webbutbildningen visar hur man använder Janusmed riskprofil och dess olika funktioner och syftar till att kunna tolka given information korrekt och patientsäkert.  

Även innehållet för Blandbarhetsdatabasen (https://blandbarhet.vgregion.se) och Krossningsdatabasen (https://www.lakemedelshantering.se/) finns sedan en tid tillbaka tillgängliga via deras egna webbplatser.  

 

Vad behöver regionerna göra? 

För att de nya källorna och informationsmängderna ska komma läkare, sjuksköterskor med flera till godo i sina arbetsverktyg behöver regionerna beställa anpassningar/integrationer i vårdinformationssystemen (tex journalsystem).  

 

Vill du veta mer eller har frågor om releasen? Kontakta support@inera.se 


2022-09-15

Som ni redan känner till är Sil-dagen den 9:e november och mötet kommer vara ett hybridmöte. Det innebär alltså en möjlighet att delta på plats i Stockholm eller på distans. Nu öppnar vi upp anmälan.
Återkoppla till silinfo@inera.se om du vill vara med på plats eller om du vill delta på distans.

 Konferensrummet vi håller till i har ett max-deltagarantal varför vi, om intresset är stort för deltagande på plats, kommer att tillämpa principen först till kvarn.

 

Var? Saturnus konferens, rum Mälaren på Hornsgatan 15 Stockholm eller via Teams

När? 9 november kl 9-16

Pris? Kostnadsfritt

OSA Svar senast 26 oktober om du vill delta på plats. För deltagande på distans räcker det med svar senast 3 nov.

För dig som anmäler dig att delta på plats:

 • Meddela eventuella allergier

 • Avbokning efter 26 oktober kan komma att debiteras med 700 kr

 

Agenda och hålltider (ännu preliminära)

9:00

Morgonbuffé och registrering

 • med nybakat bröd samt olika sorters pålägg, småkakor, kaffe/thé och juice

 • står uppdukat från kl. 8:00

9:30

Välkomna

9:45

Om release Sil 7.0

10:45

Paus

11:00

Varför införa nya beslutsstöd?
Nyttan och tips inför integration av de tre nya beslutsstöden Janusmed riskprofil, Blandbarhetsdatabasen och Krossningsdatabasen

12:15

Lunch

13:15

Processen att beställa och implementera nya källor

13:20

Vad händer framåt i Sil?

14:00

Erfarenhetsutbyte om hur regioner och system arbetar med Sil-databaser (”veckoproduktioner”)

14:45

Kaffe

15:10

Föredrag av Björn Ericsson (specialistläkare i allmänmedicin, Region Gävleborg):
Hur jag som läkare arbetar med läkemedelsbiverkningar

Ca 15:40

Avrundning

16:00

Dagens slut

 

Välkomna med er anmälan!


2022-09-08

Information om nya godkända Covid-vacciner

Som många säkert känner till har EMA godkänt uppdaterade vacciner från Pfizer Biontech och Moderna. Enligt de uppgifter vi fått från Folkhälsomyndigheten kommer Pfizer Biontech-vaccinet till Sverige på fredag denna vecka och Modernas på tisdag nästa vecka för att sedan distribueras ut. OBS! Dessa dagar kan förändras.

Gårdagens Sil-databas innehåller information om följande vacciner:

 • Pfizer BioNTechs Comirnaty Original/Omicron BA.1, NPLid 20220707000019 med artikel 20220901100010; 10 x 6 dos(er) samt

 • Modernas Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1;  NPLid 20220901000112 med artikel 20220902100309; 10x5 ml

Moderna hade inte fyllt i komplett information om artikeln 10 x 2,5ml, som är det vaccin Sverige beställt, varför den informationen saknas i aktuell databas. Moderna har nu kompletterat. Sil kommer att göra en produktion som publiceras på måndag kväll som innebär att även Modernas Spikevax;  NPLid 20220901000112 med artikel NPLpackid 20220902100316 10x2,5 ml inkluderas i syfte att möjliggöra tillgång till även denna information i tid till att vaccinet anländer till Sverige.

Vad betyder det här för er?

I vanliga fall släpper Sil en helt uppdaterad databas en gång i veckan, på onsdagar. Ni får nu tillgång till databasen redan på måndag (12 sept). Observera att det inte kommer någon ytterligare Sil-databas onsdag 14:e september, utöver den dagliga uppdateringen av Fass.

För er som redan har daglig hämtning av databasen och/eller är anslutna via Central Sil:  ni har direkt tillgång till den aktuella vaccininformation.

För er som inte hämtar  dagligen:  ni behöver överväga att göra en hämtning natten mellan måndag och tisdag så att er region får tillgång till den uppdaterade vaccininformationen. Ändrar ni inte tidpunkt för hämtning kommer den uppdaterade vaccininformationen ut i systemen enligt ert vanliga schema.


2022-09-02

Påminnelse om den 13 september för samtliga ePed-användare


Den här informationen riktar sig till systemleverantörer och tekniker som driftar journalsystem som använder information om läkemedel för barn från källan ePed.

Bakgrund:
Sil API tillhandahåller källan ePed som bl.a. innehåller länkar till PDF-dokument med spädningsinstruktioner för administrering av läkemedel till barn. Servern som tillhandahåller dessa PDF-dokument driftas av Region Stockholm på Sjunet (131.205.248.193). Region Stockholm har satt upp en ny server för detta och kommer även att behöva byta till en ny Sjunet-IP.

Vad behöver ni göra:
Före 13 september 2022 behöver alla journalsystem och dess klienter kunna ansluta mot den nya Sjunet-adressen 82.136.181.143 på port 80. Om detta inte är förberett kommer spädningsinstruktionerna från ePed inte längre gå att nå från era system. Det finns möjlighet att testa att anrop fungerar mot den nya IP:n genom att ansluta till http://eped.regionstockholm.sjunet.org

Tidplan och mer information (se bild nedan):


2022-08-31

Kodverk och kodrelationer från Nationella läkemedelslistan finns nu med i Sil

Från och med idag finns kodverk och kodrelationer från Nationella läkemedelslistan med i Sil.

För mer information se integrationshandledningarna ”NLL – kodverk och kodrelationer” och ”Nationell källa för ordinationsorsak – ändringsorsaker” samt Tjänstegränssnittsbeskrivning Sil SOAP API 6.0.
Dokumenten finns här: Dokument & manualer - Öppen info: Svenska informationstjänster för läkemedel (Sil) - Confluence (atlassian.net)

Se även dokumentet nedan med de skillnader som finns mellan Administreringskällan och innehållet i kodverken.

  Arkiv Ändrad

Microsoft Excel-kalkylblad Skillnader mellan Administreringskällan i Sil och NLL kodverken.xlsx

aug. 31, 2022 by Linda Gu