Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

<sidan är under uppbyggnad>Genom att utveckla och upprätthålla en webbplats som fungerar bra även för de som har det svårast att använda digitala tjänster ökar användbarheten generellt. Och med god användbarhet ökar både trygghet och tillit.

Innehåll:

Innehållsförteckning

...

1177.se ska liksom andra offentliga webbplatser följa lagkraven i det europeiska webbtillgänglighetsdirektivet för att säkerställa tillgängligheten. Lagen bygger på den europeiska standarden EN 301 549, som i sin tur bygger på den internationella standarden WCAG2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). I Sverige är det myndigheten för digital förvaltning, DIGG, som ansvara för uppföljning av lagen.
DIGG samlar de officiella riktlinjerna för hur offentliga aktörer bör arbeta med tillgänglighet på webbplatser.

Stöd för att utvärdera och förbättra webbplatser finns också bland annat hos Funka, som tillhandahåller text-till-taltjänsten “Talande webb”. Funka har sina rötter i funktionshinderrörelsen och har bland annat genomfört den auktoriserade översättningen av WCAG 2.0 till svenska. De experter som anses vara världsledande inom webbtillgänglighet.

Föreningen Begripsam arbetar för att påverka utvecklingen av tjänster och produkter så att de kan användas av alla.

I Ineras UX-ramverk finns det sidor med riktlinjer, stöd och verktyg för att skapa webbsidor med hög tillgänglighet.

<Ta bort härifrån?>Det finns väl genomarbetade riktlinjer och rekommendationer för hur gränssnitt i webbplatser ska utformas för att öka användarnas upplevelse av en lättanvänd och tillgänglig webb. Här är 10 riktlinjer för tillgängliga webbplatser: 10 Usability Heuristics for User Interface Design (nngroup.com)