Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

T-boken innehåller ett antal vägledande exempel som beskriver systemsamverkan för engagemangsindex, t ex följande för "E-tjänst för invånare":

Exempel

Figuren nedan visar ett typiskt flöde i en e-tjänst som ska sammanställa en nationell vy av patientens engagemang inom vård och omsorg. Exemplet som visas är en tänkt kalenderfunktion i Mina vårdkontakter som ska visa patientens bokningar i alla anslutna landsting:

Patienten har bokat tider genom att ringa till mottagningar i Stockholm (1) och Sörmland (2). Patienten använder sedan Mina vårdkontakter för att boka om tiderna. Efter att ha loggat in (3) använder e-tjänsten i Mina vårdkontakter (4) engagemangsindex för att hitta mottagningarna där patienten har bokade tider. Nu kan e-tjänsten fråga Tjänsteplattformen efter patientens bokade tider hos mottagningen i Stockholm respektive Sörmland:

Image Removed

Bilden illustrerar hur Engagemangsindex möjliggör för e-tjänster att sammanställa nationella informationsvyer för patienten.

Om verksamhetssystemen hos vårdgivarna (ex. PAS) håller ett nationellt Engagemangsindex uppdaterat med avseende på vilka engagemang om patienten som hanteras i systemet skapas en rad möjligheter. Några av dem beskrivs i tabellen nedan:

Intressent

Möjligheter

Patienten

Patienten behöver inte registrera sina vårdrelationer i varje e-tjänst som behöver dem. E-tjänsten kan istället hämta dessa när de behövs från Engagemangsindex som automatiskt hålls uppdaterat av vårdsystemen.

Användare av vårdsystem 1

Utan engagemangsindex skulle invånar- (ex. Mina vårdkontakter) och vårdgivartjänster (ex. NPÖ) behöva fråga varje vårdsystem med i Sverige varje gång informationen behövs.

Med hjälp av information från engagemangsindex kan det undvikas. Istället behöver bara det system kontaktas som har information om patienten.

Den belastningen på vårdsystemen som annars skulle kunnat uppstå hade kunnat påverka svarstiderna i systemet på ett sätt som blir negativt för verksamheten.

Användare av vårdsystem 2

Även med engagemangsindex kan e-tjänster som väldigt frekvent frågar efter information bli ett problem, speciellt för system med väldigt många patienter. Behovet av frekventa frågemeddelanden för samma patient kan t.ex. bestå i att övervaka status på eremisser ochandra former av processföljande tjänster.

Därför finns också en notifieringsfunktion i Engagemangsindex. Istället för att ställa frekventa frågor till systemen kan e-tjänsten bli notifierad av EI när det skett en förändring.

Det minskar belastningen både på vårdsystemen och på engagemangsindex (som också får färre frågor).

NPÖ-införande

En del i införandet av NPÖ är att stödja tjänstekontraktet för Tillgänglig patient. Innan vårdsystemen uppdaterade engagemangsindex med tidboknings- och remiss-händelser behövde varje landsting skapa en TGP-tjänsteproducent för sina PAS-system och publicera på tjänsteplattformen.

Efter anslutning till engagemangsindex med tidbokningar och remisser, behövs inte längre investeringar göras i TGP.

Engagemangsindex kan finnas både på regional och nationell nivå. Genom notifieringsstödet kan regionala engagemangsindex länkas samman med nationellt engagemangsindex så att nationella engagemangstyper fortplantas till nationellt index.

Implementationsnära delar av detta designdokument är baserade på att Mule ESB CE (v3.3.1 eller senare) samt Apache ActiveMQ används samt att tjänsten driftsätts antingen i den nationella tjänsteplattformen (NTjP) eller i en regional tjänsteplattform (RTjP).

...

  1. Exempel
    Belysande exempel på tillämpning av Engagemangsindex

  2. Arkitekturella krav
    Beskriver de arkitekturella egenskaper som är gemensamma för aggregerande tjänster.

  3. Följsamhet mot T-bokens styrande principer
    Beskriver hur implementationen av engagemangsindex följer T-bokens styrande principer

  4. Systemsamverkan
    Ger en översiktlig bild av vilka system som samverkar samt dess primära roller i denna samverkan

  5. Användningsfall
    Beskriver de användningsfall som har störst påverkan på designen.

  6. Logisk vy
    Beskriver designens logiska uppdelning.

  7. Deploymentvy
    Beskriver hur lösningen skall driftsättas i QA och produktionsmiljöer.

  8. Testvy
    Beskriver integrationstester som behövs för att säkerställa den totala lösningens funktionalitet.

  9. Implementationsvy
    Beskriver centrala delar av implementationen.

...