Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Här hittar du nyheter om hur arbetet inom våra tjänster och projekt fortlöper, tillsammans med annan viktig information.

2024-

...

05-06

Välkommen på webbinarium om restanmälda läkemedel på Sil Online

Att kunna se vilka läkemedel som inte kan hämtas ut på apotek kan vara till stor hjälp för såväl förskrivare som patienter. Från och med juni 2024 visas restanmälda läkemedel i webblösningen Sil Online. På ett webbinarium den 21 maj visar vi hur restinformationen har implementerats och kan användas tillsammans med annan läkemedelsinformation i Sil Online. Det kommer också att finnas tid för frågor.

Datum och tid
21 maj klockan 14-15. 

Länk för att ansluta skickas ut via e-post när vi har tagit emot din anmälan.
Webbinariet kommer att spelas in.

Anmälan
Anmäl dig till webbinariet via mejl till silinfo@inera.se

Sprid gärna informationen om webbinariet till personer som kan vara intresserade
http://Inera.se ligger informationen också uppe som ett evenemang, en länk som du enkelt kan dela: Webbinarium om restanmälda läkemedel i Sil Online - Inera

Bakgrund
Läkemedelsbrist är ett växande problem och i maj 2024 fanns restanmälningar för cirka 1100 olika läkemedelsförpackningar i Sverige.  Vanliga läkemedel som smärtstillande för barn, diabetesläkemedel och hormonpreparat har varit restanmälda, vilket påverkar många patienter. Att ha tillgång till information om vilka läkemedel som inte kan hämtas ut på apotek kan vara till stor hjälp för förskrivare. Det minskar bland annat risken att patienter blir utan läkemedel.

Sedan hösten 2023 finns information om restanmälda läkemedel att tillgå via Sil (Svenska informationstjänster för läkemedel). För att hälso- och sjukvården på bästa sätt ska kunna ta del av informationen behöver innehållet integreras i vårdens system.

Från och med juni 2024 kommer det även finnas möjlighet att ta del av informationen via webblösningen Sil Online (Sil Online (silinfo.se)). Det går att se vilka läkemedel som är restanmälda samt vilka som går att välja istället. Det går också att få råd om besläktade läkemedel när inga direkt utbytbara läkemedel finns tillgängliga. Informationen hämtas från Läkemedelsverket, dit alla läkemedelsföretag är skyldiga att rapportera när en restsituation uppstår.

Välkomna hälsar Sil-förvaltningen!

...

2024-04-19

Driftstörning åtgärdad (påverkade Sil)

Uppdatering kl. 12:40 - Nu är driftstörningen åtgärdad och alla tjänster är åter tillgängliga.

...

Vad står på din önskelista till 2024? På vår önskelista inför nästa år står att alla regioner har tillgång till uppdaterade Sil-databaser två gånger i veckan. Detta är möjligt efter att uppdateringsfrekvensen ökade från en till två gånger i veckan (from augusti 2023). Läs gärna mer om detta här. Bättre tillgång till information om läkemedel bidrar till ökad trygghet för profession och ökad patientsäkerhet. Vidare hoppas vi att några system ska integrera Sils senaste källa om restanmälda läkemedel och andra relevanta kunskapskällor som till exempel Janusmed njurfunktion och Janusmed riskprofil samt Blandbarhetsdatabasen och Krossningsdatabasen – vi vet att efterfrågan på den informationen är stor! Läs gärna mer här.

Till sist vill vi tacka er för gott samarbete under året och önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Med vänliga hälsningar
Sil-förvaltningen

...

All dokumentation finns på denna sida. Det är viktigt att läsa dokumentationen inför implementering. 

Sil 8.0 är inte bakåtkompatibel med Sil 7.0. 

Följande nyheter i Sil SOAP API 8.0 bör uppmärksammas: 

Ny källa

  • Restanmälda läkemedel

Nya informationsmängder i befintliga källor

  • Kompletterande information från VARA 

  • Tillägg av MedDRA-termer (Medical Dictionary for Regulatory Activities) i Biverkningsöversikt (Bikt)

Förändringar i befintliga API-tjänster

  • NMI-id (Nationellt medicinskt informationssystem) är tillagt i tjänsten ”getDataVersions

  • Informationstext i attributet ”notice” i ”SideEffects”-objektet ändras från ”Läkemedlet har inga kända biverkningar.” till ”Läkemedlet har inga kända biverkningar angivna i sin produktinformation SPC.”. Detta gäller för källan Biverkningsöversikt (Bikt).

  • Inparametern ”therapyGroup” till tjänsten ”getRecommendationsByTherapyGroupIndicationName” är rättad och skrivs nu med inledande gemen (”liten” bokstav)

Borttaget

  • Administreringskällan 

  • Doseringskällan 

  • För kortnotationstjänsten ”getShortEncDosageTranslation” har inparametern ”dosageUnitIndefinite” tagits bort

Tekniska förändringar

  • PostgreSQL ersätter MSSQL som databasmotor

  • En ny HTTP-header (X-Sil-API-Version) har lagts till. Den har värdet på aktuell API-version, till exempel 8.0.0

Förändringar jämfört med pre-releasen

  • Nytt värde för Sils NMI-id 

...

För mer information se dokumenten "Verksamhetsmässiga detaljer Sil 8.0" samt ”Tjänstgränssnittsbeskrivning Sil SOAP API 8.0”.

Nya diff-rapporter för Restanmälda läkemedel

I samband med release av den nya källan för restanmälda läkemedel tillkommer även fyra nya diff-rapporter (rapporter där vi visar på förändringar i innehållet av källan mellan två Sil-produktioner). Rapporterna innehåller nya restanmälda läkemedel och läkemedelsförpackningar samt läkemedel och läkemedelsförpackningar som inte längre är restanmälda. Rapporterna kan vara till hjälp i arbete med restanmälda läkemedel i regionerna. Diff-rapporterna finns här: Sil Rapporter (silinfo.se)

...