Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

CAPTCHA - ”Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”
Detta kan användas i webbaserade formulär vid betalnings- eller registreringsprocesser, för att avgöra om användaren är en människa eller ett datorprogram. Framförallt används CAPTCHA för att förhindra skräppost och annat missbruk av digitala tjänster, som ofta sker med hjälp av botar/program.

En Captcha kan vara en bild som föreställer bokstäver och siffror som är något förvrängda med mönster/streck som överlappar texten för att göra den svårläst för program. Dessa tecken är dock tänkt att en människa ska klara av att läsa och skriva in i ett inmatningsfällt för att komma vidare i processen, men för en person med nedsatt syn så är det inte självklart att de ska klara av att tyda de tecken som de ombeds att skriva in i inmatningsfältet. I vissa all så finns de även möjlighet att få tecknen uppläst, men även uppläsningen kan vara svår att tyda för användaren och där med inte kunna identifiera sig som människa och ta sig förbi denna utmaning. Denna typ av äldre CAPTCHA är inte att rekommendera från ett tillgänglighetsperspektiv, då till och med användare som har god syn och hörsel kan ha problem att lösa dessa.

...

Med reCAPTCHA från Google så ska användaren klicka i en ruta för att verifiera att den är en människa. Dock kan användarens personliga data användas för att utifrån den kunna avgöra om de är en människa eller robot som klickar i rutan, (webbaktivitet, IP-adress, rörelse, med mera).
reCAPTCHA har stöd för Windows/Linux/Mac datorer, för browsers så finns de stöd för: Chrome, Safari, InternetExplorerInternet Explorer, Firefox och Edge. För mobila enheter: Safari och Chrome.
För att ta sig förbi reCAPTCHA så måste användaren klicka i rutan “I'm not a robot”. Får användaren en grön checkmarkering som dyker upp så har användaren verifierat sig som människa, detta kan även läsas upp med skärmläsare. Skärmläsarstöd finns för: ChromeVox (Chrome OS), JAWS (IE/Edge/Chrome Windows), NVDA (IE/Edge/Chrome Windows) och VoiceOver (Safari/Chrome Mac OS).
Google har kommit ut med en nyare version av reCAPTCHA, så kallad ”NoCAPTCHA”, som har tagit bort kryssrutan "I’m not a robot", såvida inte en användare flaggas som "misstänkt" på grund av användarens aktivitet. Om exempelvis någon misslyckas med att ange rätt lösenord för många gånger, så kan rutan ”I’m not a robot” visas, eller så måste användaren genomgå en extra utmaning som: klicka på urval av bilder eller lyssna på en ljudfil och fyll i de ord som sades i ett inmatningsfält.

...

Multifaktorautentisering är när man kompletterar autentiseringen med hjälp av en annan enhet/mobila enheter. Detta är en alternativ lösning för Captcha.
Vissa webbplatser ber användaren mata in sitt mobilnummer (vanligtvis behövs mobilnumret för att bekräfta när användare gör en första registrering) när de betalar pengar eller gör ett köp, då skickar systemet ett textmeddelande med en kod till användarens mobila enhet, användaren matar in den sändande koden till webbplatsen bara bekräftar att han / hon verkligen är användare också en människa. Eller ett annat exempel är att använda bankID. Fördelen är att de flesta människor har en mobilenhet idag och personer med funktionsnedsättningar har inbyggda stöd i sina mobila enheter. Nackdelen är att de kräver att man har en mobilenhet tillgänglig och att de finns internetanslutning.

Läs mer om Captcha

Mer information kring Captcha och tillgänglighet kan ni hitta på följande länkar:

...