Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

  • Videon ska helst inte starta automatiskt när sidan laddas in (det ska lätt gå att stänga av eller pausas av användaren i så fall).

  • Ljud ska inte spelas upp om inte användaren aktiv väljer att aktivera video/ljud. Detta kan skrämma användare eller vara opassande att ljud spelas upp om inte användaren är beredd på det.

  • Sidor där innehåll börjar blinka, röra sig eller uppdateras utan att användaren bett om det ska upphöra efter max 5 sekunder eller så ska det finnas en möjlighet för användaren att pausa rörelser, stoppa eller dölja dem

  • Det får inte vara blinkande färger/ljus som kan riskera att framkalla epilepsi. 

  • Videos ska ha undertexter så användare som inte kan höra ska kunna ta del av innehållet via läsning.

  • Syntolkning ska finnas som beskriver viktig visuell information om det inte framgår av ordinarie ljud.

  • Undertexter ska ha tillräcklig kontrast mot bakgrunden i videon så den tydligt kan läsas av användaren. Liten text ska åtminstone ha 4.5:1 i kontrast och stor text 3:1 i kontrast.

  • Användaren ska lätt kunna navigera in till videospelarens video-alternativ och ska också kunna navigera ut från videon, oavsett om det är med tangentbord, med mus eller touch (mobilenhet).

  • Om behovet finns erbjud då översättningar (till exempel till svenskt teckenspråk).

  • Se till att allt innehåll presenteras rätt oavsett skärmens riktning (liggande/stående).

  • Använd videospelare med bra tillgänglighet. http://kensgists.github.io/apt/

...

Erbjud alternativ om en inspelning enbart består av ljud eller video (AA)

WCAG 1.2.1 Relevant för Dos-lagen

Användare som inte kan ta del av ljud- eller videoinspelningar ska ha en möjlighet att tillgodogöra sig innehållet med hjälp av en alternativ representation. Det kan till exempel vara ett manus (en text) som redigerats så att det motsvarar inspelningens verkliga innehåll. För ljudinspelningar (till exempel ett poddavsnitt) är en transkribering av innehållet en vanlig metod. För videoinspelningar utan ljud kan en ljudinspelning vara en godtagbar alternativ presentation.

Obs! Inspelningar som innehåller både ljud och bild behandlas i riktlinje: 117 Texta inspelad rörlig media (video, ljud, animationer). Mer information finns via länken: https://webbriktlinjer.se/riktlinjer/116-alternativ-vid-enbart-ljud-video/  

Se till att allt innehåll presenteras rätt oavsett skärmens riktning (AA)

WCAG 1.3.4 Relevant för Dos-lagen

Alla människor har inte möjlighet att vrida på sin skärm. Vissa måste välja ett läge (stående eller liggande) och alltid använda detta, exempelvis med skärmen fast monterad på en rullstol. Skapa därför en design så att innehåll och funktioner är tillgängliga oavsett skärmens riktning. Då kan var och en välja det läge de föredrar.

Det finns inget som hindrar att presentationen av innehållet och funktionerna skiljer sig åt mellan de båda lägena så länge innehållet är tillgängligt och funktionerna är åtkomliga och har normal funktion.

I riktlinjen finns undantag för när funktionaliteten är beroende av att användaren har skärmen i en viss riktning, till exempel ett pianoprogram där liggande läge är nödvändigt för att alla tangenterna ska få plats. Informera användaren om när en viss riktning av skärmen är nödvändigt. Presentationen kan fås att fungera oavsett skärmriktning antingen genom att en och samma uppsättning css-regler passar för båda ledderna eller genom att det finns olika css-regler anpassade för olika ledder, och de skärmbredder som kan bli aktuella. Det är till exempel viktigt att all funktionalitet går att komma åt på något sätt oavsett skärmriktning i en webbapplikation som inte ska scrollas. Mer information finns via länken: https://webbriktlinjer.se/riktlinjer/153-fungerar-oavsett-skarmens-riktning/  

Beskriv med text allt innehåll som inte är text (A)

...