Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

Mobiltelefoner driver utvecklingen inom användarinteraktion. “Tap, swipe och pinch” känns naturligare på en responsiv touchskärm som man har i sin hand än på en touchpad eller touchskärm på bordet framför dig. I takt med nya sensorer (ToF, accelerometer, etc.) sker experiment med nya “gestures” - vissa mindre lyckade.

Appar ger större frihet att implementera ett användargränssnitt precis som man önskar. Mediaappar (Netflix, Spotify, SVTPlay, etc.) är ett bästa försök att skapa en mediaspelare för din telefon eller surfplatta. En webbapp begränsas ofta av det ramverk en webbläsare utgör - visuellt och funktionellt.

...

Sammanfattningsvis finns ett antal tekniska skillnader som ger appar bättre förutsättningar att skapa en bättre användarupplevelse för mobila tjänster - vilket förklarar varför de mest populära tjänsterna är appar. Detta sker dock med en större insats för utveckling, distribution och förvaltning.

Utveckling och distribution av appar

...

Dessutom måste användaren ladda ned eventuella uppdateringar av appen som krävs för att till exempel åtnjuta ny funktionalitet eller täppa till säkerhetsbrister. Man kan använda notiser för att uppmärksamma användaren på att det finns en ny version av appen att ladda ned.

Notera: Det finns mekanismer för att driva användare att uppdatera in-app​, till exempel med hjälp av notiser.

...

  • insats och därmed kostnad är ofta högre för appar - såväl för utveckling som förvaltning

  • nytt webbinnehåll blir automatiskt tillgängligt för alla webb-användare​ i det ögonblick det publiceras (jämfört med Appar som kräver aktiv nedladdning av användare för att de skall nås av en ny app-version​)

  • publicering och distribution av appar via app stores kräver att appen granskas och godkänns - detta sker i dialog med Google/Apple och tar ofta flera dagar per iteration, vid första publicering upp till veckor

  • det finns avtalsvillkor för appar som distribueras över app stores - till exempel tar distributören en procentandel av intäkter från försäljning av prissatta appar och även av betalningar som görs inom appen (denna affärsmodell kritiseras, speciellt som distributörerna har monopol, se till exempel Apple vs Epic​)

  • webbinnehåll fungerar på samma sätt på de allra flesta webbläsare - på datorer, surfplattor och telefoner - speciellt om man följt riktlinjer för så kallad responsiv webb som anpassar sig efter skärmformat

  • sökmotorer indexerar inte innehåll i appar - man rankas inte högre vid sökningar - appar driver inte trafik (och omvänt så vill många aktörer finnas på Google Play/Appstore just av den anledningen - att synas)

  • tillgång till talang - det finns idag fler webbutvecklare än app-utvecklare vilket också pressar timpriserna

...