Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

...

Under 2021 gick sextio miljarder USD till utvecklare av appar/tjänster som förmedlas via Apples app store (Källa: Apple). Apple tog tidigare 30% av intäkterna via app store men detta luckras sakta upp och det pågår både rättegångsprocesser (t ex Epic vs Apple) och insatser från konkurrensmyndigheter för att utreda rimligheten i detta - Apple har ju monopol på publicering och distribution av appar till iPhone och iPad.

Även Google har en dominerande ställning i publicering och distribution av appar via Google Play och de har en liknande intäktsmodell som Apple. Det finns dock alternativa app stores för Android-appar - till exempel från Amazon, Samsung och Huawei - och Android-appar (.apk) kan även distribueras via en webbsida.

Notera dock att appar som är gratis att ladda ned och fria att använda inte skapar någon direkt intäkt för Apple eller Google. Prenumerationstjänster som Netflix och Spotify sköter rekrytering av och betalning från abonnenter via webben och kan därigenom undvika att släppa väsentlig del av sina intäkter till de som driver app stores.

...

Appar är avsedda för mobiltelefoner och surfplattor (samt för smarta klockor, TV-apparater, etc. prylar - men det lämnar vi därhän). Webbappar körs i webbläsare på din dator eller i din mobiltelefon/surfplatta.

Man kallar förvisso även tillämpningsprogram för datorer för appar - till exempel Microsoft Office eller Adobes Adobe Creative Suite - men detta är appar som är gjorda för Microsoft Windows eller Apples MacOS.

Formatet på enheten kan avgöra om man föredrar app eller webbapp. En dator har en större skärm, tangentbord/mus och högre beräkningskapacitet vilket gör den mer lämpad för t ex textinmatning, kalkylark och redigering eller hantering av videor och fotografier.

...