Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.

Innehållsförteckning

Bakgrund

En förbättrad användarupplevelse kräver i flera fall arkitekturella förändringar. Detta för att 1177-tjänster fram till nu har skapats, förvaltats och utvecklats som solitärer - vilket har medfört att en tjänst i de flesta fall inte har någon koppling till andra tjänster. Det märks allra mest mellan öppna och inloggade tjänster..

I arbetet med att definiera en ny målarkitektur i linje med Målbild 1177 har det här identifierats som ett problem att lösa som en . Det är bland annat förutsättning för att bland annat kunna skapa översiktsvyer i 1177.se som utgår från invånarens behov.

Idag innehåller 1177 ett flertal e-tjänster framtagna för att lösa ett specifikt problem. Varje tjänst erbjuder tillräckligt med förmågor och funktionalitet för att lösa det specifika problemet. Det här har lett till att det i vissa fall finns det flera implementationer av samma förmåga , som ska för att lösa samma /eller liknande behov , men utan att de vet inte om varandra. Det innebär också att nya tjänster inte kan återanvända bra lösningar som finns sedan tidigare. Detsamma gäller information som har inhämtats från externa källor (regioner, kommuner, etc); varje . Varje tjänst hämtar bara den information som behövs i den specifika tjänsten. Om behov av samma information finns i andra tjänster så behöver varje tjänst bygga funktionalitet för att hämta den. Återanvändning och resurseffektivisering stödjs inte på ett bra sätt i dagens lösning.

...

En anledning till att det ser ut som det gör är att Inera och kunder kommit överens om lagom stora beställningar, som ofta har kunnat definierats som en tjänst i omfattning. Det kan beskrivas som att Inera har ett tjänsteorienterat angreppssätt, inte ett användarcentrerat angreppssätt.

Större initiativ som Sammanhållen planering på 1177.se och Målbild 1177 har visat på behovet av att 1177 behöver tänka bredare och större, genom att tänka på 1177 som helhet visavi de ingående 1177-tjänsterna. Det kan kallas för är att ta ett enterprise-arkitekturperspektiv. Utmaningarna att gå från regioners och Ineras behov till att istället utgå från användarens (invånarens) unika behov och situation är stora - och behöver även förhålla sig till gällande lagar och förordningar.

...

Många behov som visas inom uppdraget Förbättrad användarupplevelse i 1177 kan lösas med ett nytt grepp som vi inom arkitekturen har valt att kalla “Vyer” - ett lager ovanpå dagens e-tjänster. Ett intressant grepp där användarupplevelse och arkitektur möts på ett nytt sätt. Detta grepp har möjliggjort att istället Istället för att bygga om alla e-tjänster, lägger vi ett skal ovanpå för att stödja en förbättrad användarupplevelse:

...

Det här är ett exempel på hur användarbehov leder till förslag på arkitekturella lösningar, som i sin tur leder till innovativa förslag på hur användares behov kan mötas. Detta i sin tur pekar på vika vilka informationskällor som behöver stärkas för att nytta ska uppnås. Se exempel nedan:

...

För att säkerställa att arbetet med Förbättrad användarupplevelse linjerar med det arkitekturella arbetet, behöver inititativ initiativ både taktas och prioriteras gentemot helheten och framför allt Målbild 1177.
Istället för att tänka på att bygga ett helt nytt 1177 (2.0), ser vi nu möjligheter att tänka på att Inera och 1177 successivt kan lösa ut problem - både för användare och ur ett tekniskt perspektiv. På det sättet kommer det troligen bli både billigare och transparentare gentemot kunder var 1177 (och Inera) är på väg.
Nedan är en illustration av ett arbetssätt som vi arkitekter och UX-leads tillsammans förespråkar för framtida arbete:

...