Jämförda versioner

Nyckel

  • Dessa rader lades till.
  • Denna rad togs bort.
  • Formateringen ändrades.
Innehållsförteckning

...

Namn

Dokument

Länk

Ref1

IS_clinicalprocess_healthcond_certificate

Informationsspecifikation för tjänstedomänen Intygshantering. Kan laddas ner i releasepaket från http://rivta.se/domains/clinicalprocess_healthcond_certificate.html.

Ref2

Kodverk i nationella tjänsteplattformen

http://rivta.se/

https://riv-ta.atlassian.net/wiki/spaces/KINT/pages/270532953/Kodverk+i+nationella+tj+nsteplattformen

Ref3

Blankett Läkarintyg om arbetsförmåga - arbetsgivaren

Lägg till länk när blanketten finns publicerad.

Inledning

Detta dokument beskriver en digital version av intyget Läkarintyg om arbetsförmåga – arbetsgivare AG7804 i huvudversion 1.

...

Text-ID

Text

Användning

Kommentar

FRM_1.RBK

Läkarintyg om arbetsförmåga – arbetsgivaren skapas från Försäkringskassans läkarintyg för sjukpenning (FK 7804) och används i följande situationer:

  • När patienten har en anställning och behöver ett läkarintyg i förhållande till sin arbetsgivare.

  • När patienten varit frånvarande från arbetet i fler än 14 dagar.

  • När intygsutfärdande läkaren bedömer att patienten behöver vara sjukfrånvarande längre tid än 14 dagar och att sjukfrånvaron därmed kommer att överstiga sjuklöneperioden. Läkarintyg om arbetsförmåga – arbetsgivaren kan utfärdas för att undvika ett återbesök efter dag 14 och fyller då funktionen som intyg till arbetsgivare både under sjuklöneperioden och efter sjuklöneperioden.

  • Som informationstext innan intygsutkast skapas i Webcert


FRM_2.RBK

Utfärdare

Läkarintyget får utfärdas av läkare eller tandläkare. I intyget omfattar begreppet läkare båda professionerna. Det är inte möjligt att delegera rätten att utfärda läkarintyget till annan profession, till exempel sjuksköterska eller fysioterapeut. Se även Socialstyrelsens föreskrifter om intyg (HSLF-FS 2018:54).


Syften med läkarintyget

  • Rätt till frånvaro. Att ge arbetstagaren rätt att vara frånvarande från arbetet på grund av sjukdom/skada. Arbetstagaren är skyldig att vid sjukdom/skada lämna in ett medicinskt underlag som styrker dels att frånvaron beror på sjukdom, dels att sjukdomen sätter ned arbetsförmågan i arbetstagarens arbetsuppgifter. Om läkarintyget inte ger tillräcklig information kan frånvaron anses vara olovlig och medföra att intyget behöver kompletteras.


  • Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Läkarintyget ska ge arbetsgivaren tillräcklig information om arbetstagarens medicinska hinder för att utföra sina ordinarie arbetsuppgifter. Arbetsgivare har enligt socialförsäkringsbalken, arbetsmiljölagen och arbetsdomstolens rättspraxis ett omfattande och långtgående rehabiliteringsansvar och ska genom skäliga stöd och anpassningar på arbetsplatsen underlätta för sjuka eller skadade att komma tillbaka i arbete.

  • Plan för återgång i arbete. Sedan 2018 har arbetsgivare en skyldighet enligt 30 kap. 6 § socialförsäkringsbalken att ta fram en plan för återgång i arbete när en arbetstagare förväntas vara sjuk under en längre tid. Planen ska kontinuerligt följas upp och revideras vid behov. Planen är främst ett stöd för rehabiliteringsarbetet på arbetsplatsen och ska underlätta en tidig återgång i arbete. Läkarintyget ger grundläggande medicinsk information om patientens möjligheter att återgå i arbete och är en förutsättning för att arbetsgivaren tillsammans med sin arbetstagare ska kunna upprätta en plan för återgång i arbete.


  • Sjukpenningtillägg. Att ge arbetstagaren rätt till kompletterande sjukpenningtillägg. De flesta kollektivavtal på svensk arbetsmarknad ger arbetstagare rätt till sjukpenningtillägg vid sjukdom.


  • Läkarintyg från och med dag 1 i sjuklöneperioden Läkarintyget kan användas från och med dag 1 i sjuklöneperioden, ett så kallat förstadagsintyg. Arbetsgivaren får om det finns särskilda skäl för det begära att arbetstagaren genom intyg av läkare styrker nedsättning av arbetsförmågan tidigare än dag 8 i sjuklöneperioden.


Innehåll i läkarintyget

Läkarintyg om arbetsförmåga - arbetsgivaren skapas från Försäkringskassans läkarintyg för sjukpenning (FK 7804) och ska innehålla motsvarande information.

Patienten kan dock välja om hen vill delge arbetsgivaren information om vilken eller vilka diagnoser som föreligger.

Övrig information i intyget är obligatorisk.


När ska Läkarintyg om arbetsförmåga – arbetsgivaren användas?

  • När patienten har en anställning och behöver ett läkarintyg i förhållande till sin arbetsgivare.

  • När patienten varit frånvarande från arbetet i fler än 14 dagar.

  • När intygsutfärdande läkaren bedömer att patienten behöver vara sjukfrånvarande längre tid än 14 dagar och att sjukfrånvaron därmed kommer att överstiga sjuklöneperioden. Läkarintyg om arbetsförmåga – arbetsgivaren kan utfärdas för att undvika ett återbesök efter dag 14 och fyller då funktionen som intyg till arbetsgivare både under sjuklöneperioden och efter sjuklöneperioden.

  • Om intyget högerfliken

Övriga krav

Tabellen nedan innehåller krav som inte beskrivits på annat sätt i denna specifikation

ID

Krav

Källa

1

Frågan "Datum som grund för MU (Delsvar)" (DFR 1.1) ska i Webcert förifyllas med dagens datum.

FK7804

2

3

Klickar användaren i checkboxen för en sjukskrivningsnivå i frågan "Sjukskrivningsnivå (Delsvar)" (DFR 32.1) ska 'från och med' datum sättas till dagens datum, tabben ska hamna i fältet för 'till och med' datum. 'till och med' rutan ska vara tom.

FK7804

4

Frågan ”Beskrivning arbetslivsinriktade åtgärder aktuellt” (DFR 44.1) ska visas om ”Val av arbetslivsinriktade åtgärder” (DFR 40.1) är besvarad med någon annan kod än EJ_AKTUELLT

FK7804

5

6

Texten "Intyget motsvarar en period på: <totalt antal dagar>" ska visas i anslutning till frågan "Sjukskrivningsperiod" (DFR 32.2).

FK7804

7

Ändrar användaren 'från och med' datum till ett datum bakåt i tiden i frågan "Sjukskrivningsperiod" (DFR 32.2) så förblir 'till och med' datum fältet tomt.

FK7804

8

Förnyas ett intyg med retroaktiv sjukskrivningsperiod så informeras användaren om detta i informationsmedelande. Vid ikryssande av %-grad sätts 'från och med' datum till dagens datum. 'Till och med* datum förblir tomt.

Checkboxen för den valda sjukskrivningsgraden ska fortfarande vara ifylld och endast försvinna om man klickar ur den, eller tömmer både 'från och med' och 'till och med' datumen.

FK7804

9

Väljer användaren en andra/tredje/fjärde sjukskrivningsperiod i frågan "Sjukskrivningsperiod" (DFR 32.2) ska 'från och med' datum sättas till dagen efter 'till och med' datumet för den sjukskrivningsperiod som ligger längst bort i tiden.

FK7804

10

Kortkommando för sjukskrivningsperiod:

  1. Användaren använder kortkommanon i formatet: xd, xv eller xm (där x är ett heltal) eller omvänt.

  2. Det ska inte gå att skriva in d0, v0 eller m0.

FK7804